AB Nezdinde Coğrafi İşaret Sayısını 100’e Çıkacak

AB Nezdinde Coğrafi İşaret Sayısını 100’e Çıkacak

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, uluslararası coğrafi işaret seferberliği başlattıklarını ifade ederek, “AB nezdinde coğrafi işaret sayısını 100’e çıkartacağız” diye..

 
AB Nezdinde Coğrafi İşaret Sayısını 100’e Çıkacak...
 
TÜRKPATENT, 10 coğrafi işaretli ürün için Avrupa Komisyonu’na tescil başvurusunda bulundu. Süreçlerin tamamlanmasıyla Türkiye’nin çeşitli bölgelerinde bilinen ve sevilen 10 lezzet daha uluslararası tescil almış olacak. 
 
Başvurunun sonuçlanmasıyla beraber Ayaş Domatesi, Bingöl Balı, Bursa Şeftalisi, Ezine Peyniri, Hüyük Çileği, Isparta Gülyağı, Kilis Zeytinyağı, Manisa Mesir Macunu, Rize Çayı ve Urla Sakız Enginarı uluslararası düzeyde etkin koruma altına alınacak. 
 
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, uluslararası coğrafi işaret seferberliği başlattıklarını ifade ederek, “AB nezdinde coğrafi işaret sayısını 100’e çıkartacağız” diye konuştu. Öte yandan Varank, Türkiye’de tescilli coğrafi işaret sayısının bin 300’ü aştığını kaydederek, “Artık bu ürünlerimizin uluslararası düzeyde tesciline ve tanıtımına odaklanmamız gerekiyor” değerlendirmesinde bulundu.
 
Türk aşçı haberleri olarak edindiğimiz bilgilere göre, Varank, AB’de Türkiye adına tescilli 8 ürün bulunduğunu ve süreçleri devam eden Antakya Künefesi ile birlikte sayının 9’a çıkacağını söyleyerek, “Ülkemizin potansiyelini göz önünde bulundurduğumuzda bu rakamları hızlı bir şekilde arttırmamız gerekiyor” dedi.
 
AB’ye yapılacak başvurularda Türkiye’nin 7 bölgesinden de gastronomi haritamızda coğrafi işaretlerin yer almasına dikkat ettiklerini belirten Varank, “Bunun yanında ürünlerin ticari potansiyellerini de göz önünde bulunduruyoruz” diye konuştu.
 
AB Tüzüğü gereği coğrafi işaret başvuruları, üretici grupları adına ulusal düzeyde tescili gerçekleştirilen kuruluşlar tarafından doğrudan yapılabildiği gibi TÜRKPATENT aracılığıyla da gerçekleştirilebiliyor. TÜRKPATENT daha önce üretici grupları tarafından yapılan başvurulara teknik destek sağlarken bu kez üretici gruplarıyla yakın iş birliği ve koordinasyon içerisinde gerekli tüm hazırlıkları tamamladı.
 
TÜRKPATENT, 2022 yılının son aylarında başvuru hazırlıklarını tamamladığı 10 coğrafi işaretli ürün için 5 Ocak’ta Avrupa Birliği Komisyonuna toplu olarak coğrafi işaret başvurusu yaptı. Bu 10 başvuruyla birlikte AB’de işlemleri devam eden başvuru sayısı 42’ye yükseldi.
 
Antep Baklavası, Aydın İnciri, Aydın Kestanesi, Bayramiç Beyazı, Giresun Tombul Fındığı, Malatya Kayısısı, Milas Zeytinyağı ve Taşköprü Sarımsağı daha önce AB’den tescil alan 8 ürün olarak ön plana çıktı.
 
AB Komisyonuna yapılan coğrafi işaret başvuruları gerekli değerlendirmelerin ardından Komisyonun başvuruyu uygun bulması durumunda AB Resmi Gazetesi’nde yayımlanıyor. 3 aylık itiraz süresinin ardından coğrafi işaretler, AB nezdinde tescilleniyor. Başvuruların nitelikli hazırlanması ve AB tarafından talep edilen düzeltmelerin hızlı şekilde tamamlanması tescil sürecinin daha kısa sürede sonuçlanmasını sağlıyor.


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

   
 
 

Benzer Haberler