Evde Yılbaşı Sofrası Hazırlama 'nın Püf Noktaları Nelerdir?

Evde Yılbaşı Sofrası Hazırlama 'nın Püf Noktaları Nelerdir?

Yılbaşı Sofrası Nasıl Hazırlanır? İlk Adım: Masa Örtüsü, Şıklığın Anahtarı: Masa Düzeni, Hareket Katan Dokunuşlar: Aksesuarlar, Zengin Menü ve Harika Lezzet 'ler, Yemeklerin Tamamlayı..

 
Evde Yılbaşı Sofrası Hazırlamanın Püf Noktaları Nelerdir?
 
Yeni yıla girmemize sayılı günler kaldı. Eş, dost ve arkadaşlarımızla geçirmeyi planladığımız yılbaşı günü için mükellef sofralarda yer alacak yemekler de şimdiden planlanmaya başladı bile. Peki yılbaşı sofrası hazırlarken nelere dikkat etmeliyiz?
 
Yılbaşı akşamı sofra hazırlığında dikkat edilmesi gerekenleri anlatarak şu ifadelere yer verdi:
 
“Öncelikle ister yılbaşı olsun isterse başka bir gün temel beslenme de olması gereken her besin grubunun tüketilmesi gerekmektedir.
 
Yılbaşı günü akşam yemeğinde normalden daha ağır ve çeşitli yemek tüketilecekse, gün içindeki diğer öğünler daha hafif geçirilebilir. Yeterli ve dengeli bir kahvaltı sonrasında çorba, sebze yemeği, yoğurt, tam buğday ekmeğinden oluşan bir öğle yemeği ve ara öğünlerde tüketilebilecek meyvelerle veya kuruyemiş  akşam yemeğinin ağırlığı dengelenmiş olur. 
 
Her zaman olduğu gibi gün içerisinde bol bol su içmek ihmal edilmemelidir. Çünkü su tokluk dengesini ayarlayacak ve rahat bir akşam geçirilmesine yardımcı olacaktır.
 
Yılbaşı akşamı sofrada salata ihmal edilmemeli. Meze tercihi ise fırında veya buharda pişirilmiş sebze ağırlıklı, peynir le yoğurtla  veya kurubaklagil ile hazırlanmış olanları tercih edebiliriz. Ana yemek olarak kızarmış yağlı yiyecekler yerine ızgara, haşlanmış veya buğulanmış yiyecekler tercih etmek sağlığı korumak için doğru tercih olacaktır. 
 
Eğer yılbaşı sofralarının simgesi haline gelen hindi tercih edilecekse fırında pişmiş, az yağlı olmasına dikkat edilmelidir. Hindi, tavuk gibi etlerin derileri ve görünen yağları tüketilmemelidir.
 
Yeni yıl sofrasında, özellikle alkol tüketilecekse beraberinde su tüketmeye özen gösterilmelidir. 
 
Susuzluk hissedilmese bile, ertesi gün baş ağrısı ve halsizlik gibi sorunlarla karşılaşmamak için yeterli su tüketmeye özen gösterilmelidir. Yılbaşı yemeğinin ardından tatlı tüketilecekse meyve tatlıları veya sütlü tatlılar gibi hafif tatlılar tercih edilmelidir.
 
Kuruyemiş yılbaşı zamanı olmazsa olmazıdır ve kuruyemiş tüketiminde ise çiğ , kavrulmamış olanlarını tercih edilmelidir.
 
2023 herkese sağlık , mutluluk ,neşe, başarı, para, sevgi ve huzur getirmesini temenni ederim.  Mutlu Yıllar
 
Yılbaşı Sofrası Nasıl Hazırlanır?
 
* İlk Adım: Masa Örtüsü
* Şıklığın Anahtarı: Masa Düzeni
* Hareket Katan Dokunuşlar: Aksesuarlar
* Zengin Menü ve Harika Lezzetler
* Yemeklerin Tamamlayıcıları: İçecekler
* Hoş Sohbete Lezzetli Tatlılar
* Geldik Son Adıma: Hediye Zamanı!
* yılbaşı sofrası hazırlama
 
Eğer siz de dışarıda eğlenmek yerine Yeni Yıl Sofraları ile sevdiklerinizle evde girmek istiyorsanız, bu dileğinizin ilk adımı olarak 2023 yılının ilk günü için sevgi dolu bir Yılbaşı yemekleri ile donatılmış yılbaşı masası hazırlayabilirsiniz. Bu yazımızı yılbaşı masası hazırlama kılavuzu olarak kabul edebilirsiniz. Yeni yıl kutlamasının ev sahibi siz olacaksanız, yazımızdaki başlıkları adım adım takip ederek unutulmaz bir yılbaşı masası hazırlayabilirsiniz.
 
Yılbaşı sofrası hazırlama önerileri arıyorsanız en doğru adrestesiniz! Yeni yılı evde karşılayacaksanız aileniz ve sevdikleriniz için ortama hoş ve doyurucu bir dokunuş kazandıracak yılbaşı masası süsleri ve sofradaki yemekleriyle dengeli ve herkes için yeterli olmalıdır.
 
Peki bu bağlamda yeni yıl menüsü ile akşamında yılbaşı sofrasında neler olmalı?
 
Yılbaşı sofra düzeni öncelikle hem göze hem de mideye hitap edebilmelidir. Yalnızca lezzetli yemekler ya da sadece süsler tek başına yeterli olmayabilir. Bu iki detayın dengeli şekilde masada yer alması daha uygundur. Yılbaşı sofrası fikirleri ve hiç zorlanmadan hazırlayabileceğin yılbaşı masası hazırlama tüyoları senin için aşağıda listelendi.
 
İşte, masa örtüsünden aksesuarlara, lezzetli yiyeceklerden peçete tercihine kadar yılbaşı masasında olması gereken her detay…
 
Yılbaşı Sofrası Nasıl Hazırlanır?
 
1) İlk Adım: Yılbaşı Masa Örtüsü
 
Masa örtüsü seçiminin en önemli püf noktası nelerdir sorusunda konsepte uygun olmasıdır. Yılbaşı masası konseptinizi önceden belirlediyseniz, masa hazırlığının her aşamasında işinizin kolay olacağını söyleyebiliriz. Parti malzemeleri satan dükkanlardaki veya internet sitelerindeki yılbaşı masa konseptleri grubundan seçtiğiniz konsepte uygun masa örtüsü veya yılbaşı runner seçeneklerini görebilir ve bunların arasından en beğendiğinizi satın alabilirsiniz.
 
Peki yılbaşı masası hazırlamak için mutlaka bir konsept mi belirlemek gerekiyor? Tabii ki hayır. Herhangi bir konsept üzerinden ilerlemeden tamamen sizin zevkinizi ve tarzınızı yansıtan bir masa hazırlayabilirsiniz. Bu durumda öncelikle masanızda hangi renklere ağırlık vereceğinize karar vermeniz gerekiyor. Bu renklerle uyumlu ya da bu renklerle kontrast yaratacak bir masa örtüsü seçebilirsiniz.
 
Size masa örtüsü seçiminizi kolaylaştıracak bir ipucu daha verelim mi? Eğer yemek takımınız renkli ise beyaz veya siyah renkte masa örtüsü tercih edebilirsiniz. Sade bir yemek takımı kullanacaksanız bu sefer tercihinizi yeşil, dore veya kırmızı renkli masa örtüsünden yana kullanabilirsiniz. Şayet siyah bir masa örtüsü seçerseniz, tabaklarınız ve yemekleriniz siyah zemin üzerinde daha dikkat çekici şekilde görünebilir. Bu şık detay sayesinde iştahları kabartıp geceye lezzetli bir iz bırakabilirsiniz.
 
2) Şıklığın Anahtarı: Masa Düzeni
 
Bir davet masasının daha ilk bakışta göze güzel görünmesindeki en etkili unsur sofra düzenidir. Masadaki yemek takımı, kaşık ve çatalların dizimi ve bardağın yeri birbiriyle ne kadar uyumlu ise ortaya o kadar şık bir görüntü çıkar.
 
Yılbaşı sofraları yemek çeşidinin bol olduğu ve davetlilerin fazla olduğu sofralardır. Bu nedenle daha dar kalıba sahip yemek takımlarını ve servis tabaklarını tercih etmeniz faydalı olabilir. Tabak, kaşık, çatal ve bardakları yerleştirirken tabakları birbirine çok yakın koymamaya özen göstermelisiniz. Aksi takdirde misafirleriniz rahat etmeyebilir.
 
Masanın kalabalık ve düzensiz olduğunu düşünüyorsanız servis arabası kullanabilirsiniz. Su bardağı yerine kadeh kullanmanız çok daha doğru olacaktır. Ortaya koyduğunuz meze ve zeytinyağlıları her misafirinizin kolaylıkla ulaşabileceği şekilde dizmelisiniz.
 
Aynı şekilde tuz, baharat ve soslar da herkesin yetişebileceği şekilde yerleştirilmeli. Masa üzerinde fazlalık olabilecek hiçbir şeyin olmamasına özen göstermelisiniz. Şayet yılbaşı sofrasını yuvarlak masada hazırlayacaksanız, masanın tam ortasına göz yormayan ufak bir yassı çiçek buketi koyabilirsiniz. Çiçeğin çevresinde meze ve salataları konumlandırabilirsiniz. Böylece masa çevresindeki herkes her tabağa kolayca ulaşabilir.
 
3) Hareket Katan Dokunuşlar: Aksesuarlar
 
Yılbaşı masa dekorasyonu denildiğinde yılbaşı çiçeği unutulmamalıdır. Masanızın şıklığına doğru seçilmiş bir yılbaşı çiçeği ile son noktayı koyabilirsiniz. Konseptinize uygun bir yılbaşı çiçeği masanızı normal yemek masası havasından çıkarak gösterişli bir davet havasına sokacaktır.
 
Yemek masanız büyükse masanızı mum, şamdan ya da gül yapraklarıyla daha da zenginleştirebilirsiniz. Ayrıca yılbaşı masa süsleme malzemeleri satın alarak misafirlerinize unutulmaz bir davet hazırlayabilirsiniz.
 
Yılbaşı masası süslemesi aksesuarlar olmadan olmaz. Yılbaşı masası aksesuarları konusunda çok fazla seçenek olduğunu ve seçim yapmakta zorlanabileceğinizi en baştan söylemeliyiz. Bu noktada hayal dünyanıza güvenmenizi, tarzınıza ve masanızın genel konseptine uygun aksesuarlar tercih etmenizi öneriyoruz.
 
Seçenekler arasında çok fazla vakit harcamak istemiyorsanız; minyatür yılbaşı ağacı, geyikli biblo ya da kozaklar gibi yılbaşı denildiğinde akla ilk gelen aksesuarlardan birini kullanabilirsiniz. Sandalyelerinizi masanızda en çok yer verdiğiniz renkteki kurdelelerle süsleyebilirsiniz. Ayrıca servis tabaklarının altına simli veya aynalı suplalar koyarak masanızı şık bir hale getirebilirsiniz.
 
Her davet sofrasında olduğu gibi, yılbaşı masasının da en güzel detayı peçetelerdir. Desensiz peçete kullanmak isterseniz masa örtünüzün rengiyle uyumlu bir renk seçebilirsiniz. Yeşil, kırmızı, dora renkli peçeteler yılbaşı masası için uygun olabilir. Dilerseniz yılbaşı temalı peçetelerden de satın alabilirsiniz. Yılbaşı sezonunda bu tarz peçeteleri temin etmek kolaylaşır.
 
Yılbaşı sofrası dekorasyon önerileri arasında yılbaşı masa süsleri seçeneklerinden nar biblosu gibi bereket simgeleyen süsleri tercih ederseniz yeni yıla bolluk enerjisiyle girmeyi kolaylaştırabilirsiniz.
 
4) Zengin Menü ve Harika Lezzetler
 
Yılbaşı masası menüsü hazırlıyorsanız, listenin en başına mutlaka Yeni Yılın Vazgeçilmezi Hindi Dolmasını yazmalısınız. Nar gibi kızarmış hindi eti yılbaşı masası yemekleri denildiğinde ilk akla gelendir. Yılbaşı masasında genellikle yeni günün ilk saatlerine kadar misafir ağırlanır. Bu nedenle hem soğuk hem de sıcak lezzetler hazırlamanız gerekir.
 
Yılbaşı sofrası için tarifler hazırlanırken çok ağır yemeklerden kaçınmakta fayda vardır zira eğlencenin uzun saatler sürmesi isteniyorsa kimseye çok ağırlık çökmesini istemeyiz.
 
Yılbaşı masası mezeleri ve zeytinyağlı yemek çeşitleri sofranızın zengin görünmesini sağlayabilir. Yılbaşı mezesi olarak; havuç salatası, mısır salatası, Rus salatası, humus, haydari, acılı ezme, zeytinyağlı fava, şakşuka hazırlayabilirsiniz.
 
Zeytinyağlı olarak ise; pilaki, zeytinyağlı dolma ve sarma çeşitlerine sofranızda yer açabilirsiniz. Meze ve zeytinyağlı yemek çeşitlerinin yanı sıra ikramlık kanepeler, ekmek, çörek, bal kabağı tatlısı ve farklı kurabiyeler yapabilirsiniz.
 
Yılbaşı yemekleri arasında patates salatası gibi basit ve doyurucu seçeneklerin bol olması özellikle kalabalık kutlamalarda kurtarıcı olur. Yılbaşı sofrası için pratik tarifler neler olabilir diyorsanız hemen birkaç öneri sıralayalım: soğan halkası, baharatlı fırın patates, fırında karnabahar pane, ton balıklı salata, mozaik pasta, sigara böreği, rulo krep.
 
Yılbaşı sofrasında yemek çeşidinin bol olması çok önemlidir. Son olarak, yılbaşı gecesi menünüzü önceden hazırlamak gereksiz yere panik yaşamanızın önüne geçer. Yılbaşı sofrasını hazırlarken her yemeğin kalorisini düşünebilirsiniz. Hem doyurucu hem de hafif mezeler hazırlarsanız misafirleriniz her yemeği tadabilir. Bunun için yoğurtlu ve zeytinyağlı mezeleri sunabilirsiniz.
 
Yılbaşı sofrası menüsü içinde tabii ki tatlılar da olmalıdır özellikle çikolata ve çikolatalı seçenekler olmazsa olmazlar arasındadır. Mevsimlik meyvelerle de masayı zenginleştirmeyi unutmayın! Yılbaşı tatlıları neler olabilir derseniz narlı pasta, bal kabaklı tart gibi farklı seçenekleri deneyebilirsiniz.
 
5) Yemeklerin Tamamlayıcıları: İçecekler
 
Yılbaşı sofra sunumları içinde tabii ki leziz içecekler de unutulmamalıdır. Sofranızdaki yemeklerinizi doğru içeceklerle tamamlamaya özen göstermelisiniz. En bilinen eşleşme beyaz etin yanında beyaz şarabın, kırmızın etin yanında ise kırımız şarabın ikram edilmesidir.
 
Alkol tüketmeyi tercih etmeyen misafirleriniz için diğer meşrubat çeşitlerini de sofranızda bulundurmayı ihmal etmeyin. Son bir not daha… İçeceğini buzla almak isteyen misafirleriniz için buz stoklamanız gerekebilir.
 
Yeni yıl heyecanıyla yemeği fazla kaçıranlar için içecekler arasında maden suyu da bulundurmanız iyi olur. Lezzetli ve bol çeşitli bir yılbaşı masası için gece sonunda maden suyunu da hazırlayabilirsiniz. Şişen midelerin ilacı maden suyu olacaktır.
 
6) Hoş Sohbete Lezzetli Tatlılar
 
Bolca emek verdiğiniz yılbaşı sofranızın lezzetini tatlıyla taçlandırmak istemez misiniz? Yılbaşı davetlerinde yemek çeşitleri fazla olduğundan ve davet geç saatlere kadar sürdüğünden menüye daha osmanlı ve Türk tatlıları eklemek doğru olacaktır. Bu nedenle menünüzü hazırlarken şerbetli tatlılar yerine sütlü veya meyveli tatlılar tercih edebilirsiniz.
 
Dondurmalı tatlılar da gecenin sonuna yakışır. Revani ve dondurma, ıslak kek ve dondurma gibi zahmetli ama lezzetli tarifleri deneyebilirsiniz.
 
7) Geldik Son Adıma: Hediye Zamanı!
 
Yeni yılın hiç kuşkusuz en güzel geleneği hediyeleşme. Misafirleriniz için hazırladığınız hediyeleri masada tabakların yanına koyabilirsiniz. Bu gelenek, misafirleriniz geceye mutlu ve pozitif başlamasını sağlar. Yılbaşında ne hediye edilir diye soranlara hemen birkaç ipucu verelim. Kitap, kar küresi, biblo, kupa gibi yılbaşını hatırlatan küçük hediyelerle sevdiklerinizi mutlu edebilirsiniz.


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

   
 
 

Benzer Haberler