Pöçüklü Nahna Küftesi Ve Sümüt Pilavına Tescil Belgesi

Pöçüklü Nahna Küftesi Ve Sümüt Pilavına Tescil Belgesi

Gastronomi değerlendirme toplantısında Coğrafi İşaret Tescil Belgesi alan Pöçüklü Lahana Sarması ve Simit Pilavı’nın tescil belgelerini Malatya Valisi Hulusi Şahin..

 
Malatya Büyükşehir Belediyesi BELSOS tarafından sürdürülen çalışmalar neticesinde Malatya’nın zengin mutfağında yer alan Pöçüklü Lahana Sarması (Nahna Küftesi) ve Simit (Sümüt) Pilavı Türk Patent ve Marka Kurumunca tescillenerek Coğrafi İşaret Tescil Belgesi aldı. 
 
Tescil belgelerini Malatya Valisi Hulusi Şahin, Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan’a teslim etti.
 
Büyükşehir Belediyesi Fırat Toplantı Salonunda gerçekleştirilen gastronomi değerlendirme toplantısında Coğrafi İşaret Tescil Belgesi alan Pöçüklü Lahana Sarması ve Simit Pilavı’nın tescil belgelerini Malatya Valisi Hulusi Şahin, Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan’a teslim etti. Başkan Gürkan Malatya’nın yemeklerine coğrafi işaret belgesi almaya devam ettiklerini belirtti. 
 
Geleneksel Türk mutfağı yemek arşivinde en sevilen tescilli yemeklerimiz hakkında Başkan Gürkan, “Bugün itibariyle Lahana Sarması ve Simit Pilavımız, Tescil Kurulu tarafından tescil edilmeye hak kazanmıştır. Simit Pilavımızın ve Lahana Sarmamızın Coğrafi İşaret Belgesi hayırlı olsun. Yiyenlere afiyet olsun” ifadelerini kullandı.
 
Pöçüklü Nahna Küftesi Ve Sümüt Pilavına Tescil Belgesi
Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından Malatya’nın lezzetlerinden olan Pöçüklü Lahana Sarması ve Simit Pilavı, Malatya’da 32 ve 33’üncü coğrafi tescil belgesi alan ürünler oldu.
 
Belge takdiminin ardından Vali Hulusi Şahin ile birlikte Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, Fırat Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Abdulvahap Yoğunlu ile paydaş kurum ve STK’ların katılımlarıyla Malatya UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı İstişare Toplantısı gerçekleştirdi.
 
Gerçekleştirilen toplantı sırasında sinevizyon eşliğinde UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı Nedir? Yaratıcı Şehirler Ağının Malatya İçin Faydaları, Başvuru Süreci, Lobi Çalışmaları, Strateji Eylem Planı Hazırlıkları, Logo Çalışmaları ve Mevcut Durum Analizi ve Stratejisi konularında katılımcılara ayrıntılı bilgiler verildi. 
 
Malatya Usulü Lahana Köftesi nasıl yapılır?
Malatya Usulü Lahana Köftesi Tarifi İçin Malzemeler
(Kaynak: Seda Bayer’in Mutfağı)
 
*   2 su bardağı pilavlık bulgur
*   250 gram orta yağlı kıyma
*   1 orta boy kuru soğan
*   2 yemek kaşığı domates salçası
*   Biraz maydanoz
*   1 tatlı kaşığı karabiber
*   1 tatlı kaşığı tuz
 
Sosu için;
 
*   1 büyük soğan
*   3 yemek kaşığı biber salçası
*   1 tatlı kaşığı tuz
*   1 çay kaşığı karabiber
*   250 gram haşlanmış Kuşbaşı/Kemikli Et/Gerdan/Kaburga eti
*   Orta büyüklükte haşlanmış lahana
 
Malatya Usulü Lahana Köftesi Tarifi Nasıl Yapılır?
 
Pöçüklü Nahna Küftesi Ve Sümüt Pilavına Tescil Belgesi
Yarım tencere kaynayan suda lahana yaprak yaprak koyularak 5 dk kadar haşlanır.
Haşlanan lahanalar tencereden alınır alınmaz başka bi kapta ki soğuk suya bırakılır 1-2 dk sonra süzülür
Haşlama işlemi bittikten sonra
 
Sosu için ;
1 büyük kuru soğanı halka halka doğrayarak 
2 yemek kaşığı sıvı yağ, 
3 yemek kaşığı tereyağ da kavrulur. 
Kavrulan soğana 
1 yemek kaşığı domates 
3 yemek kaşığı biber salçası eklenir, tuz ve karabiber eklenerek altı kapatılır
 
Hamuru için;
 
2 su bardağı yıkanmış pilavlık bulgurun içerisine orta boy kuru soğan ve maydanoz doğranır. Kıyma da eklenerek karabiber tuz eklenerek yoğrulur.
 
5/10 dk yoğrulduktan sonra lahanalar yanlarını içine koymadan sarılır. Sarılan lahananın üstüne bastırılarak bir tepsiye dizilir. Sarma işlemi bittikten sonra soğanlı sos tencereden bir tabağa alınır.
 
En alta haşlanmış kuşbaşı/kaburga vs et serilir. Etlerin üstüne sarılan lahanalar tek sıra dizildikten sonra üzerine kaşık yardımıyla sos yayılır.
 
Sos üzerine yine sarılan lahanalar tek sıra dizilerek sos yayılır. En Üstte sos kalacak şekilde dizim işlemi bitirilir.
 
Üzerine kaynamış 3 su bardağı su koyularak üstünü kaplayacak şekilde tabak kapatılır ve tencerenin kapağı da kapatılarak kaynamaya bırakılır. Kaynadıktan sonra kısık ateşte suyu çekene kadar pişirilir. -Afiyet olsun.
 
***
Pöçüklü Nahna Küftesi Ve Sümüt Pilavına Tescil Belgesi
Sümüt Pilavı & Simit Aşı Pilavı Nasıl Yapılır?
En Eski Pilav Tariflerinden Simit Aşı Pilavı İçin Kullanılan Malzemeler Nelerdir?
  
*  1 su bardağı köftelik bulgur
*  2 su bardağı su (et suyu kullanırsanız daha lezzetli olur)
*  1 adet soğan
*  1 adet domates
*  1 yemek kaşığı biber ve domates salçası
*  1 tatlı kaşığı tuz
*  1 yemek kaşığı zeytinyağı
 
Türkiye Gastronomi Haritamızda Coğrafi İşaretli Ve Tescilli Yemeklerimizden Simit Aşı Pilavı Tarifi Yapımı Nasıl Yapılır?
 
Tenceremize yağımızı koyup iyice ısıtıyoruz. Isınan yağımıza doğradığımız soğanları ekliyoruz. Simit aşı pilavı tarifi yapımı nasıl yapılır gaziantep
 
Soğanları biraz kavurduktan sonra domatesimizi ekleyip suyunu bırakmasını bekliyoruz. Domateslerimiz de suyunu koyunca salçasını ve bulgurunu ekleyerek biraz daha kavuruyoruz.
 
Kavrulan bulgurumuzun üzerine 2 su bardağı suyumuzu ekliyoruz. Pişmesine yakın tuzumuzu da attıktan sonra servise hazır. Gaziantep mutfağına özgü bu nefis ve kolay yemeği deneyenlere şimdiden afiyet şeker olsun.
 


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

   
 
 

Benzer Haberler