Bulgur Mu, Kinoa Mı?

Bulgur Mu, Kinoa Mı?

Bulgur, bizim öz evladımız. Kinoa ise son yıllarda, hızlı biçimde hayatımıza girdi. Anavatanı Ant Dağları etekleri...

Bulgur Mu, Kinoa Mı?
Murat Bozok
Bulgur, bizim öz evladımız. Kinoa ise son yıllarda, hızlı biçimde hayatımıza girdi. Anavatanı Ant Dağları etekleri olan yüksek fiyatlı kinoa, menülerin vazgeçilmezi oldu. Salatadan köfteye girmediği yemek  kalmadı. 
 
Bulgur ve kinoa arasında şahsi seçimimi söylemeden önce, aralarındaki farklardan bahsetmek lazım. Öncelikle bulgur, buğdaydan elde edildiğinden ötürü tahıl grubundan. Kinoa ise, pancargiller familyasından bir bitkinin tohumu. Özünde bir sebze, yani tahıl değil. Bu yazının devamında biraz  elmayla armudu karşılaştırdığımızın  farkında olarak ilerleyelim. 
 
Besin değerleri farklı
Besin değerlerine gelirsek, burada bir miktar kinoa öne geçiyor. 
100 gram kinoa 9 gram protein  içerirken, aynı miktarda bulgur  6 gram protein içeriyor. Kinoa, insan vücudunun üretemediği ve dolayısıyla besinlerden almamız gereken  9 temel amino asidin tümünü içeren  nadir gıdalardan bir tanesi. 
 
Bulgur bu bağlamda bir miktar eksik kalıyor. Atalarımız bunun çözümünü doğal yöntemlerle bulmuşlar. Bulgurla nohutu karıştırıp tükettiğinizde temel amino asitlerin hepsini almış oluyorsunuz. 
 
Kalori anlamındaysa bulgur öne çıkıyor. Bir bardak bulgur yaklaşık 150 kalori içerirken, bir bardak kinoa 220 kalori içeriyor. Aynı şekilde bulgur, kinoaya nazaran yaklaşık yüzde 60 daha fazla lif ihtiva ediyor. Özellikle glutene karşı hassasiyeti olanlar içinse kinoa yıldızlaşıyor. Bir tahıl olmadığından gluten içermiyor. 
 
Hangisi daha lezzetli?
Gelelim daha subjektif olan lezzet kısmına. Kanımca burada bulgur çok ağır basıyor. Lezzet söz konusu olursa, hiçbir yemekte bulgur yerine kinoa kullanmayı düşünmem. Bunu genlerinde Anadoluluk taşıyan bir kişi olarak söylediğimin farkındayım. Lezzet algımızı biraz DNA’mız, biraz da özellikle çocukluk sürecinde yediğimiz yemekler belirliyor. Belki Bolivya veya Peru’da doğup büyüyen bir kişiye aynı soruyu sorsanız, kinoayı ön plana çıkartacaktır. 
 
Ülkemizde fiyat olarak bulgur ve kinoayı karşılaştırmak komik kaçar. Kinoanın kilosu yaklaşık 35 - 40 TL’den başlayıp, yukarılara doğru gidiyor. Bunu gören bazı yatırımcıların, ülkemizin dört bir tarafında kinoa ekimine başladığını duyuyorum. Muhtemelen yerel üretimle birlikte arz arttıkça, kinoa fiyatları daha makul seviyelere gelecek. O gün gelinceye kadar yerellikten, fiyat - kalite dengesinden ve özellikle de lezzetten yana bir kişi olarak tercihimi bulgurdan yana kullanıyorum.
Murat Bozok
 


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

   
 
 

Benzer Haberler