Çölyak Hastasına Glütensiz Ekmek

Çölyak Hastasına Glütensiz Ekmek

Toplumda görülme sıklığı yüzde 1 olan ve Edirne'de de sayıları 1000 - 1500 arası tahmin edilen çölyak hastaları,...

Çölyak Hastasına Glütensiz Ekmek
Edirne Belediye Başkanlığı, kronik ve genetik bir hastalık olan çölyak hastalarına İstanbul'dan glütensiz ekmek temin edip hastaların evine ulaştıracak…
 
Toplumda görülme sıklığı yüzde 1 olan ve Edirne'de de sayıları 1000 - 1500 arası tahmin edilen çölyak hastaları, Edirne Belediyesi'nin başlattığı uygulama sayesinde rahat bir nefes alacak. Edirne Belediyesi Sağlık İşleri Birimi'ne başvuruda bulunacak çölyak hastaları, belediye tarafından İstanbul'dan temin edilecek olan glütensiz ekmeklere ücretsiz bir şekilde ulaşabilecek.
 
Konuya ilişkin olarak Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan ile Belediye Başkan Yardımcısı Dr. Ertuğrul Tanrıkulu Belediye Meclis Salonu'nda Edirne'deki Çölyak hastaları ve hasta yakınlarıyla bir araya geldi. Belediye Başkanı Recep Gürkan, çölyak hastalığının tedavisi olmayan bir hastalık olduğunu ifade ederek şunları söyledi:
 
“Çölyak hastalarının glütensiz ekmek yemeleri gerekiyor. Ancak bu ekmek Edirne'de üretilmiyor. Edirne'de fırın açmayı da çok düşündük ama gerek hasta sayısı gerekse maliyet bunu yapmamızı engelledi. Çölyak hastalarının ekmek ihtiyaçlarını İstanbul'dan biz tedarik edeceğiz. 
 
Görevi biz üstleniyoruz. Çölyak Hastası vatandaşlarımız Sağlık İşleri Müdürlüğü'ne başvurabilecek. Ekmeğin hastalara ulaşabilmesi çok önemli. Ekmek bu, karnınızı doyurmanız gerekiyor. Belediye olarak kurumsal imkanları kullanarak erişimi sağlayacağız” dedi. 
 
Belediye Başkan Yardımcısı Dr. Ertuğrul Tanrıkulu ise 2 yıldır bu proje üzerine çalıştıklarını belirterek, “Edirne'deki gastroenteroloji uzmanlarından hasta sayılarımızı aldık. 
 
170 civarında hastaya ulaştık. Ve daha sonra İstanbul halk ekmeğe gittik. Diğer belediyelerin de buradan hizmet aldığını öğrendik. Maalesef bu hastalığın tedavisi yok. Sıkı bir diyet yapmanız gerekmekte. Hastalık alerjik bir durum, buğday ununda glüten var. 
 
Hasta ömür boyu bu diyeti yapmalı; glütensiz gıdalarla beslenmeli, yoksa kemik, kas erimeleri yaşanıyor. Çok ciddi hastalıklarla karşı karşıya kalıyorlar. Bu fırınlar ayrı bir işletme olmak zorunda. Çünkü normal unun tozundan bile bulaşabilir” ifadelerine yer verdi. 
 
Glütensiz ekmek için internetten sipariş verdiklerini ancak ekmeklerin çoğu kez ellerine küflenmiş olarak ulaştığından bahseden hasta yakınları, Edirne Belediyesi'ne teşekkür etti. Kendi ekmeklerini kendilerinin yaptıklarından bahseden çölyak hastaları ve hasta yakınları yaşadıkları sorunları anlattı. 
 
Başkan Gürkan, daha sonra sembolik olarak Çölyak hastalarına ve yakınlarına glütensiz ekmek ikram etti.


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

Benzer Haberler