İpeksi Lezzetler Şehri Bursa
Ramazan Başan
İpek, binlerce yıllık kültürü ve tarihi olan, uğruna ‘İpekyolu’ diye binlerce kilometrelik yol yaptığımız nadide bir kumaştır. Bursa ipeği nasıl değerliyse, Bursa ovasının bizlere sunduğu nimetler de ipek kadar çok değerlidir.
Bursa mutfağı ipek kadar tarihi ve kültürel bir hazinedir. Bu mutfağın içerisinde tarihi lezzetler var, göç mutfağı var,
saray mutfağı var, şerbet geleneği var, hoş görü ve mütevazilik var.
Yemek, kim olduğumuzdur, nereden geldiğimizdir, nasıl yaşadığımızdır. Bu yönüyle Bursa mutfağı Osmanlı’dan günümüze uzanan tarihi bir yanı olmakla birlikte, Balkanlar’dan Kafkaslar’dan, Anadolu’dan gelen göçmenlerin kültürlerini de birlikte sundukları büyük bir sofradır.
Gün Işığına Çıkıyor
Bursa ovasının bizlere sunduğu nimetler o kadar çok ki, bunlar mutfaktaki hünerli ellerle birleşince seyahat ettiren birbirinden güzel lezzetleri gün ışığına çıkıyor. İşte bu lezzetleri tüm dünyaya tanıtmak için şehirler festivaller düzenliyor.
Konya Gastronomi Festivali…
Afyon Gastronomi Festivali…
Adana Gastronomi Festivali …
Kastamonu Gastronomi Festivali…
Ve şimdi de Bursa İpeksi Lezzetler Gastronomi Festivali.
Şehirler coğrfayanın kendilerine sundukları nimetleri mutfak kültürleriyle birleştiriyorlar. Seyahat etmek için bir neden yaratıyorlar. Toplam turizm gelirimizin %20 sini oluşturan bir ekonomi oluşturuyorlar.
Gastronomi ile şehirlerin markalaşması hedeflenirken, katma değerli bir ekonomi oluşturarak herkesin kazandığı bir ekosistemi yaratıyor.
Hayalini Gerçekleştiriyor
Hem sanayi şehri, hem tarım şehri, hem de turizm şehri olan Bursa,
fuar ve festivallerden gıda sektöründeki önemli varlığı ile Gastronomi Festivali hayalini gerçekleştiriyor. Bursa Büyükşehir Belediyesi öncülüğünde 23-25 Eylül tarihlerinde Bursa İpeksi Lezzetler Gastronomi Festivali ile tüm misafirlerine kapılarını açıyor.
Bursa 5000 yıllık tarihinde ve kültüründe gastronominin izlerini bulmak zor değil.
- Kartaca kralı Hannibal Bithynia Kralı 1.Prusias’a askeri danışmanlık yaparken kurmasını istediği kale yapılmasaydı, bugünlerde restore edilerek gün yüzüne çıkarılan Zindankapı’da Türk Kahvesi içebilir miydik?
- Bithynia Kralı I. Prusias’ın ‘Prusya’ kentini kurduğunda, adının sonrasında ‘Bursa’ya döneceğini, İpek şehri olacağını, sanayisiyle, tarımıyla, turizmiyle birleşerek bir Gastronomi Şehri olacağını hayal etmiş miydi hiç?
- 06 Nisan1326 yılında, Orhangazi Bursa’yı aldığında tarihin en uzun imparatorluklarından birinin başkentini, pek çok konuda ilkleri yaşayacak bir şehri fethettiğinin farkında mıydı acaba?
- Osmanlı’nın ilk başkenti, ilk parası, ilk standardı (Kanunname-i İhtisab-ı Bursa 1502), ilk ipek fabrikası ile sanayi, kültür ve sanat alanlarında ilklerin şehri Bursa tarihte hak ettiği yerini alacağını kim bilirdi?
- Evliya Çelebi’nin seyahatnamesinde anlata anlata bitiremediği Uludağ’da yetişen kestanelerin günün birinde tüm dünyanın tadını beğendiği Bursa’nın lezzetli bir tatlısına döneceğini bilir miydi acaba?
- 1867 yılında Mehmet oğlu İskender Efendi, Bursa’nın Kayhan semtindeki dükkânında ‘Döner Kebap’ efsanesinin hikayesini yazarken, bu lezzetin Bursa’dan tüm dünyaya yayılacak başyapıt bir yemek olacağının hayalini kurmuş muydu hiç?
- Ahmet Hamdi Tanpınar ‘Bursa’da Zaman’ şiirini yazdığında akıp giden zamanın ruhumuzu nasıl etkilediğini, mevsimleri, günlerin, saatlerin tek bir anda hatıralarda kaldığını anlatırken; Bursa’ya gezmeye gelen yerli yabancı turistlerin de, zaman kavramını bazen suyun sesinde duyacaklarını, bazen gökyüzünde göç eden leyleğin kanadında göreceklerini, bursa lezzetlerini tadına baktıktan sonra bu lezzetlerin ve zamanın ‘hatıralarında mutlu bir anı’ olarak kalacağını bilebilir miydi acaba?
Velhasıl Bursa ipek şehridir, ipeksi lezzetlerin damaklarımızı şenlendirdiği bir şehirdir.
Süt helvasıyla, Kemalpaşa tatlısı ile, tahinli pidesi, cevizli lokumu ile sofralarımızı zenginleştirir.
Gemlik Zeytini, Kemalpaşa domatesi, İnegöl pırasası, Yenişehir Biberi, Karacabey soğanı, Uludağ çileği, Apolyont kirazı, kapya biberi, ahududusu, böğürtleni, frambuazı, Gürsu armudu, şeftalisi, İznik domatesi, Müşküle üzümü, Trilye zeytini ve zeytinyağı ile mutfaklarda en güzel yemeklerin hammaddesidir.
Gıdanın Başkenti Konumunda
Bursa gıda endüstrisi ile gıdanın başkenti konumundadır. Su, gazoz, maden suyu, şıra, dondurma, donuk sebze, donuk meyve, konserve, unlu mamuller, yoğurt, ayran, yumurta, tavuk üreticilerinin ve fabrikalarının adresidir.
Bursa mutfak üretim üssüdür, dünyaca ünlü Bursa bıçaklarının üretildiği şehirdir.
Bursa canı gönülden zenginliktir.
Bursa sahiplenmektir.
Bursa misafirperverliktir.