Şef Buğra Özdemir'den Sıfır Atık Mutfak Projeleri....
Fatoş Karahasan- CNN
Türk Şef Buğra Özdemir sıfır atık mutfak yaklaşımıyla Danimarka’da başarılı projelere imza atıyor
Kuraklıklar, savaşlar, göçler ve azalan su kaynakları küresel gıda üretimini tehdit ediyor. Gıda fiyatları sürekli olarak artıyor. Sağlıklı ürünlere erişim zorlaşıyor.
Birleşmiş Milletler gibi küresel organizasyonlar, hükümetler, yerel yönetimler ve özel sektör kuruluşları insanlığı bekleyen açlık, susuzluk ve yetersiz beslenme sorunlarına çözüm aramak için projeler gerçekleştiriyorlar.
Pek çok konuda rol model olan İskandinav ülkeleri çevre ve
sürdürülebilirlik çalışmalarına da büyük kaynak ayırıyorlar. Vatandaşlarına bu bilinci yaymak için eğitim programları oluşturuyorlar.
Türkiye
gastronomi haberlerinde de yer alan bilgilere göre, Çevreyi korumak için gerekli yasal düzenlemeleri yapıyorlar. İsveç, Norveç, Danimarka ve Finlandiya akıllı şehir uygulamalarıyla ve sürdürülebilirlik çalışmalarıyla başarılı sonuçlar elde ediyorlar.
Son dönemde gastronomi alanında önemli işlere imza atan Danimarka ve
Türk mutfağı şeflerinden Buğra Özdemir pek çok prestijli ödülü de başkalarına bırakmıyor. Geçtiğimiz 20 yıl içinde Danimarkalı şefler, yerel, mevsimsel ve sürdürülebilir malzemeler ile yaptıkları lezzetli yemekler sayesinde dünyada örnek gösterilir oldular.
Danimarka’nın yükselen yıldızları arasında genç bir Türk Şef, Buğra Özdemir de yer alıyor.
Anadolu Üniversitesi Gastronomi Bölünü mezunu olan Özdemir, 2020’den beri Danimarka’da Michelin yıldızlı restoranlarda çalışıyor. Yüksek lisans tezini Danimarka’nın sürdürülebilir gıda konusu üzerine yapan genç şef, sıfır atık mutfak konusunda dikkat çeken çalışmalara imza atıyor.
Geçtiğimiz hafta Danimarka Büyükelçisi Danny Annan’ın Ankara’da Danimarka Resmi Konutunda verdiği küçük bir davette, Büyükelçi’den Danimarka’nın son dönemde gastronomi alanında gösterdiği büyük aşama, ülkenin gıda israfını engellemek ve sürdürülebilir gıda üretimi için yaptığı çalışmalar hakkında bilgi aldık.
Büyükelçi Annan konuşmasına şu sözlerle başladı: “Küresel gıda tedariği hali hazırda büyük sorunlarla karşı karşıya. Bu sorunlar arasında, tüketicilere eşitsiz dağıtım, iklim değişikliğinin etkileri, az beslenme ve çok beslenmeyi sayabiliriz.
Dünya nüfusu hala çok hızlı bir şekilde artmaya devam ederken, cevaplamamız gereken çok önemli bir soru var: Dünyadaki tüketicilerin kaynakların etkin kullanımı ile üretilmiş, sürdürülebilir, güvenli ve yüksek kaliteli gıdaya ulaşımını nasıl sağlayabiliriz?”