1. Köyceğiz Doğanın Mirası, Devalı Tatlar Festivali

1. Köyceğiz Doğanın Mirası, Devalı Tatlar Festivali

Özellikle Torosların güneyine indikçe, boydan boya Akdeniz toprakları, uzun bahar-yaz ve güz mevsimlerinin tüm bereket ini bu kültürlere işlemiştir. Kutsal Ve Şifalı Değerler, Ot Ve Kök...

1. Köyceğiz Doğanın Mirası, Devalı Tatlar Festivali1. Köyceğiz Doğanın Mirası, Devalı Tatlar Festivali
Şef Selma Atabey
Öğretim Görevlisi Yöresel Yemek Araştırmacısı
 
Anadolu coğrafyası, binyıllardır kurulup dağılan ya da dönüşen uygarlıklarıyla günümüze kadar ulaşan çok katmanlı, iç içe geçmiş olağanüstü bir kültürel zenginlik barındırmaktadır.
 
Özellikle Torosların güneyine indikçe, boydan boya Akdeniz toprakları, uzun bahar-yaz ve güz mevsimlerinin tüm bereketini bu kültürlere işlemiştir.
 
Bir yandan zirvelerde eriyen kar sularının oluşturduğu akarsuları, bir yanda da tüm enginliği ile serilmiş Akdeniz…
 
Ege’nin mavi suları ve kıyıları ile birlikte işte tüm bu coğrafya, elbette binlerce yıllık uygarlıkların kutsal saydığı ve bu insanları doyurduğu bitkileri de topraklarında büyütmektedir. Kimisi ağaç kimisi ot olan bu değerler, beslenme kültürünü ve sağlık gereksinimlerini biçimlendirmiştir.
 
Kutsal Ve Şifalı Değerler
 
Köyceğiz’in kıyılarından Sandras tepelerine kadar geniş havzadaki çeşitli yaşam enerjisinin ilk sırasında 60 milyon yıldır varlığını sürdüren, çok özel bir canlı olan Anadolu Sığla Ağacı yer alır. Yörenin doğusu ve batısındaki kıyı şeridi boyunca endemik görülen bu ağaç, Güneybatı Akdeniz’in kutsal simgesidir. 
 
Gövdesinden elde edilen balsamı ile şifa sağlar. Bu balsam, “sinamik asit” içerdiği için güzel olan kokusu nedeniyle tarihte, yerleşimlerin kutsal mekânlarında tütsü olarak kullanılmıştır. Balsamın damıtılması ile çok değerli görülen ve çeşitli rahatsızlıklarda kullanılan Sığla yağı elde edilmektedir.
 
1. Köyceğiz Doğanın Mirası, Devalı Tatlar FestivaliZeytin, bu kıyıların eski çağlardan beri en kutsal sayılan ve önem atfedilen bereketli ağacıdır. Hem verdiği ölümsüzlük duygusu hem de meyvelerinin tane olarak ve en sağlıklı yağlardan biri olan meyve suyunun çıkarılarak değerlendirilmesi, önemini kat kat artırmaktadır.
 
Güneşin vurduğu yarı kayalık yamaçlara sıkı sıkı tutunan, dirençli zeytin gibi incir de neredeyse evrensel bir bereket simgesidir ve mitolojide sıklıkla konu olmuştur.
 
Defne, yine mitolojik dünyanın bir başka özellikli ağacıdır ve bolluk, bereket inancını pekiştirmektedir.
 
Üzüm, Anadolu’nun hemen her yerinde yetişen, tatlı meyvesinin ve yaprağının bol miktarda kullanılması ile sofraların bir güzelliği ve bereketidir. Aynı zamanda, şırasından yapılan şaraplarla, antik dünyada adına bir tanrı kurgulanmış ve şenlikler düzenlenmiştir.
 
Ot Ve Kökler
 
Tüm bu ağaçların, meyvelerin, yaprakların yanı sıra, bereketli bahar iklimlerinin mevsimlik küçük boylu konukları da saymakla bitmez. Bunlar mutfakların En İyi Vegan Yemeklerini oluşturan en iyi ot yemekleri kültürünü beslerken bir yandan da halk tıbbı olarak bilinen alternatif tıp alanında insanlık tarihi boyunca kullanılagelmiştir.
 
Hıdırellez
 
Orta Asya’dan Ortadoğu ve Balkanlar’a uzanan oldukça geniş bir kültür coğrafyası içinde, Anadolu ‘da da baharın başladığı ve ardından yazın yaşanacağı ayların ilk günü kabul edilen 6 Mayıs’ta, geçmişi çok eskilere dayanan Hıdırellez Bayramı kutlanır. Burada, doğanın uyanışı ile birlikte insanlara şifa, sağlık ve uğur geleceği dileğinin inançlaşmış halini görürüz.
 
Çeşitli törenlerle kutlaması yapılan bu özel gün için doğanın en yeşil, en ağaçlıklı ve en bol suyu olan çayırlıkları seçilir. En yaygın ritüel olan ateş yakıp üzerinden atlamanın yanısıra çeşitli oyunlar oynanır, şifalı kabul edilen çiçek ve otlar kaynatılıp içilir…
 
Her yıl düzenli olarak;  5-6-7 Mayıs tarihlerinde Hıdrellezi içine alan yöremizde yetişen şifalı bitkilerin ve yöremizin tanıtılması için festival yapmak istiyoruz. 
 
2022 yılı için düşünülen "1. Köyceğiz Doğanın Mirası Devalı Tatlar" en farklı fuar ve Festival 14-15 Mayıs 2022 tarihinde Köyceğiz’de yapılacaktır. Bu festival geleneksel hale getirilip önümüzde ki yıl ‘’Dağların Mirası – Kokular’’ olarak şimdiden planlaması yapılmıştır. Her yıl düzenli olarak yeni bir tema ile Festival şekillendirilmiştir.
 
1. Köyceğiz Doğanın Mirası, Devalı Tatlar Festivali


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

   
 
 

Benzer Haberler