Zeytinyağı Nedir? Nasıl Muhafaza Edilir?

Zeytinyağı Nedir? Nasıl Muhafaza Edilir?

Bu mevsimde hangi ot ve sebzelerden nasıl zeytinyağlı yemekler ve mezele yapılır siz ler için yazıp tarifli bir şekilde paylaşmak istedim tamda mevsiminde neler yeme..

Zeytinyağı Nedir? Nasıl Muhafaza Edilir? 
Şef Mehmet Kudat 
 
Ülkemizde 183 milyon zeytin ağacı var kişi başı ortalama 3 ağaç düşer bu mübarek cennet meyvasından zeytin ve zeytinyağı varken neden sofralarımızdan eksik ediyoruz. 
 
Sıvı margarin yağlardan uzak duralım bir chef olarak tavsiyem zeytinyağı nasıl muhafaza edilir? 
 
Bu mevsimde hangi ot ve sebzelerden nasıl zeytinyağlı yemekler ve mezele yapılır siz ler için yazıp tarifli bir şekilde paylaşmak istedim tamda mevsiminde neler yemeliyiz?
 
Evde işyerlerimizde nelere dikat etmeliyiz Zeytinyağı ışık, sıcak, hava, zaman faktörlerinden etkilenir. Alırken ve saklarken, kapalı ve ışıksız yerde korunmalıdır. Serin bir yerde durmalıdır. Buzdolabına konulmaz. Cam ve koyu renkli olan şişeler tercih edilmelidir. 
 
Hava almamalıdır. Zeytinyağı bekledikçe bozulur.
 
Her zeytinyağının kendine has renk, koku ve tadını aynen koruyabilme süresi ortalama 1,5 senedir, bekledikçe bozulmasa da, aromasını yavaş yavaş yitirir, giderek rengi açılır, tadı acı bir hâl alır. Mideyi rahatsız eder.
 
Zeytinyağının Faydaları Nelerdir?
 
Yüksek tansiyon, kolesterol, damar sertliği, mide ve bağırsak ülserleri, romatizma, safra kesesi tembelliği, safra taşı, safra kanalı tıkanıklığı, karaciğer bozuklukları, kabızlık, kansızlık, gut hastalığı ve deri çatlamalarını başarı ile tedavi ediyor.
 
Zeytinyağlarını insan sağlığında ve özellikle kalp ve damar hastalıklarından korunmada etkili olması, tekli, doymamış bir yağ olmasındandır.
 
Zeytinyağı Nasıl Muhafaza Edilir?
Zeytinyağlı mezelerden bazıları bunlardır; Yapımı da çok kısa süren bu mezeler sofralarımızda sürekli yediğimiz yemeklerdir. Zeytinyağlı mezeler diğer meze çeşitlerine göre daha fazla sevilmekte ve daha fazla tüketilmektedir. Hemen her sebze ve ürünlerde zeytinyağı kullanımı yapılabilir ve kesinlikle sağlığa zararlı değildir. 
 
Hatta insan sağlığına faydaları saymakla bitmeyen zeytinyağı meze içinde kullanılması ve yapılması da sağlığa oldukça faydalıdır. Zeytinyağlı mezeler akşam yemeklerinde, eğlencelerde, pikniklerde ve alkollu ortamlarda da tüketimi yapıldığı için her ortama uyum sağlayan soğuk yemeklerdir. 
 
Yapımı da pratik olan zeytinyağlı iştah açıcılar Türkiye de her bölgede yapılmaktadır. Birçok çeşidi bulanan bu mezeler damak tadımızın vazgeçilmez soğuk zeytinyağlı mezeleridir. 


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

   
 
 

Benzer Haberler