En İyi Sakatat Yemeklerinden

En İyi Sakatat Yemeklerinden "Dana Dili" Nedir?

Dana dili nasıl yapılır? Dana dili kaç kg? Dana dili düdüklüde kaç saatte pişer? Dana dili faydalı mı? Dil ne kadar haşlanır? En uzun dil hangi hayvanda? Dana dilinin faydaları nelerdir?

En İyi Sakatat Yemeklerinden "Dana Dili" Nedir?
 
Dananın dili ile hazırlanan yemek, zahmetli işçiliği ve uzun süre pişmesi nedeniyle artık Hatay’da neredeyse hiç yapılmıyor..
 
Hatay’ın unutulmaya yüz tutan yemeği: 'Dana dili'
 
Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) tarafından Gastronomi Şehirler Ağı’na dahil edilen Hatay’da unutulmaya yüz tutmuş yemeklerinden olan ‘dana dili’ Hatay Gastronomi Evi’nde yapıldı.
 
UNESCO Hatay Gastronomi Evi’nde unutulmaya yüz tutmuş ‘dana dili’ yemeği yapıldı. Ara sıcak ve meze olarak yenilebilen yemek, dananın dilinden yapılıyor. Yemeğin geçmişi 1980’li yıllara dayanırken, artık hiçbir restoranda yapılmıyor.
 
Hatay Gastronomi Evi mutfak şefi ve Türk mutfağı şeflerinden İbrahim Özgün yemeğin çok zahmetli ve unutulmaya yüz tutmuş bir yemek olduğunu belirterek, “Dana dili 80’li yıllarda daha çok rağbet gören ve restoran mutfağında yapılan hem ara sıcak olarak hem de soğuk meze olarak değerlendirilen söğüş şeklinde sunulan yöresel lezzetlerimizden bir tanesidir. 
 
En İyi Sakatat Yemeklerinden "Dana Dili" Nedir?
Şu an için yapılmıyor, neredeyse hiç yok. Bizim amacımız da zaten unutulmaya yüz tutmuş yemekleri yeni inovasyonla sunmak. Zengin mineral ve vitamin değerine sahiptir. 
 
Hücrelerin yenilenmesini sağlar, cilt sağlığını korumada önemli bir etkiye sahiptir. Dana dili en iyi sakatat yemekelerinde tamamlayıcı bir özelliğe sahip Kış Menüsüdür. Mide ve bağırsak enfeksiyonlarını önler. Genel olarak faydalı ve lezzetli bir yemektir” dedi.
 
UNESCO Hatay Gastronomi Evi Müdürü İpek Aslan ise amaçlarının Hatay’da bulunan 600 yemek çeşidini tanıtmak olduğunu belirterek, “Unutulan lezzetleri bölgeye kazandırmaya devam ediyoruz. Uzun zamandır evlerde yapılması meşakkatli olduğu için Hatay’ın restoranlarında yapılan ama zamanla zahmetinden dolayı yapılmayan dana dilini yaptık. 
 
Daha önce gastronomi haberlerinde ve gastronomi turizminde de yer aldığı gibi Hatay 600 çeşit yemeği ile gastronomi şehri ilan edilmişti. UNESCO Hatay Gastronomi Evi olarak 400’ün üzerine çıktık. Unutulan diğer tüm lezzetleri araştırmaya ve bölge halkına sormaya devam ediyoruz. Amacımız 600 yemek çeşidini başta Hatay, Türkiye ve uluslararası boyuta çıkarmak” dedi.
 
Türk aşçı haberleri olarak en başarılı mutfak haberlerinde Dana dili hakkında en çok sorulan soruları araştırdık...
 
En İyi Sakatat Yemeklerinden "Dana Dili" Nedir?
Dana dili nasıl yapılır?
Yapımı ise çok kolay.
 
Bir adet dana dili alıyoruz.
Yapacağımız kadarını kesip yıkayıp düdüklümüze koyuyor geri kalanı da buzluğa atıyoruz.
Etin yarısına gelecek kadar su ekleyip pişmeye koyuyoruz.
Havası çıktıktan sonra düdüğü indirip altını kısıp 50 dakika pişiriyoruz.
 
Dana Dili kaç kg?
 
Ortalama ağırlığı 1, 1,5 kg'dir. Büyük parçalar halinde dilimleme/doğrama işlemi yapılmadan kolide teslim edilmektedir.
 
Dana Dili Düdüklüde kaç saatte pişer?
 
Örneğin: 1.5 kilo ağırlığındaki bir tane dana dili 3 veya 4 parçaya bölünür ve düdüklü tencereye konur. Üzerine 7 veya 8 su bardağı su ve bir çorba kaşığı tuz konur, düdüklü tencerede 40 dakika haşlanır. Dil nasıl yenir: Dil haşlandıktan sonra çorbası yapılarak yenir.
 
Dana Dili faydalı mı?
 
Birçok önemli vitamin ve mineral kaynağı olması nedeniyle, günümüzde dana dili düzenli olarak tüketilen besin kaynaklarından biridir. ... 
- Pek çok önemli vitamin ve mineral kaynağına sahiptir. 
- Yemekleri güçlendirici bir etkisi bulunur. 
- Mide ve bağırsakların sağlıklı şekilde çalışmasını sağlar.
 
Dil ne kadar haşlanır?
 
En İyi Sakatat Yemeklerinden "Dana Dili" Nedir?
Suda beklettiğiniz dana dili derin bir tencereye alın. Tane karabiber, defne yaprağı, sarımsak, maydanoz sapı ve yaprakları, kuru soğan, kereviz sapı ve doğranmış havuçları ekleyin. 5. Kapağını kapattığınız düdüklü tencerede yaklaşık 60 dakika kadar pişirin.
 
Dana Dili kilosu ne kadar 2020?
Dana Dil Kg Yıllara Göre Enflasyon
Yıl Yılbaşı Yılsonu Fiyat
2019 36.95₺ 44.95₺
2020 44.95₺ 57.95₺
2021 57.95₺ 62.95₺
 
En uzun dil hangi hayvanda bulunur ?
 
Geçen yıl keşfedilen 'Anoura Fistulata' adlı yarasa türünün dünyanın en uzun diline sahip memeli olduğu bildirildi. Miami'de bir üniversitenin doktora öğrencisi tarafından yapılan araştırmada, yarasa türünün dilini, vücut boyunun 1.5 katı kadar uzatabildiği ortaya çıktı.
 
Sığır dilinin faydaları nelerdir? hangi bileşenleri içerir:
 
*  su (% 70);
*  proteinler (% 13);
*  yağlar (% 13);
*  karbonhidratlar (% 2);
*  ekstraktif maddeler;
 
Dana dilinde bulunan vitaminler nelerdir?
 
*  B1, B2, B3, B6, B12, E, PP;
*  magnezyum;
*  Demir;
*  kalsiyum;
*  sodyum;
*  bakır;
*  fosfor;
*  krom;
*  molibden;
*  iyot;
*  kükürt;
*  kobalt;
*  potasyum;
*  manganez;
*  çinko.
 
Sığır dilindeki kolesterol içeriği minimumdur - 150 gramda 100 mg, bu da ürünü diyet yapar.
Sığır dilinin kalori içeriği 173 g'da 100 kcal'dir.
 
Dana dili nasıl pişirilir?
 
Tükürük bezlerini dilden kesin, fazla yağı kesin, akan su altında iyice yıkayın.
 
Dilinizi bir tencereye koyun ve suyla örtün, ateşe verin, kaynatın.
 
Su kaynadığında dilinizi 1-2 dakika kaynatın, ardından suyu boşaltın, dilinizi durulayın ve temiz suyla doldurun.
 
Tavayı tekrar ateşin üzerine gönderin, suyu kaynatın, ısıyı orta seviyeye düşürün ve yaklaşık yarım saat pişirin, ardından tuz ekleyin. Köpüğü çıkarmayı unutmayınız.
 
Soğanı soyun, yıkayın ve et suyuna gönderin, defne yaprağı ve karabiber ekleyin, bir buçuk ila iki saat pişirin (hazır olup olmadığı bir bıçakla kontrol edilebilir: kolayca gelirse et hazırdır).
 
Dili et suyundan çıkarın ve soğuk suyla bir kaba indirin (soğuk su musluğunu kullanabilirsiniz - sonuç aynıdır), ardından uçtan başlayarak cildi dikkatlice çıkarın.
 
Dili ince dilimler halinde kesin ve bir tabakta servis yapın.
 
Hizmet et, ailene davran. Afiyet olsun!


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

Benzer Haberler