Gastronomi Sektöründe Kadınların Yeri Nedir?

Gastronomi Sektöründe Kadınların Yeri Nedir?

Gastronomi ve aşçılık arasında ne fark var diye sorular duymuş -sunuzdur. İlk olarak size kısaca gastronomi ve mutfak sanatları öğrencisi olarak bu bölüm...

Gastronomi Sektöründe Kadınların Yeri Nedir?Gastronomi Sektöründe Kadınların Yeri Nedir?
"Zilan Özçınar"
 
Merhaba arkadaşlar ben Zilan ÖZÇINAR Bugün sizlerle gastronomi sektöründe kadınların yeri hakkında konuşmak istiyorum ama ilk olarak gastronomi sektörü ile ilgili birkaç bilgi vermek istiyorum. Etrafta çok fazla gastronomi ve aşçılık arasında ne fark var diye sorular duymuşsunuzdur. İlk olarak size kısaca gastronomi ve mutfak sanatları öğrencisi olarak bu bölüm hakkında bilgi vermek istiyorum. 
 
Gastronomi ve mutfak sanatları daha çok teorik derslerin görüldüğü bir bölüm hijyen, gıda kimyası, mutfak ile ilgili tüm konularda teorik olarak çoğu bilgiye sahip olmanızı sağlıyor fakat bu bölümü okudum hemen şef oldum demek değil bu bölümü okuyor olsanız bile profesyonel bir mutfakta en alttan başlıyorsunuz ve Türkiye de ki gastronomi okulları mutfak konusunda aşırı derecede eksikler. Bu eksikleri bu işe gönül vermeyi düşündükten sonra sektöre atılarak kazanmalısınız. 
 
Aşçılık bölümünde ise gastronomiden daha az teorik ders var ve daha çok yemek üzerine kurulmuş bir bölüm aşçılık okurken kendinizi akademik olarak geliştirmeyi düşünürseniz dgs sınavına girip kolaylıkla gastronomi bölümüne geçebilirsiniz. 
 
Şimdi sizlerle gastronomi sektördeki kadınlar hakkında konuşmak istiyorum. İlk olarak bu sektöre adım atmayı düşünen kadın arkadaşlarım için şunu söylemek istiyorum dışarda denilen aşırı zor, nasıl yapacaksın onca erkeğin arasında, yemek yapmak istiyorsan otur evde yap gibi kelimelere maruz kaldığınızı biliyoruz. 
 
Çünkü çoğu kişi bu tür sebeplerle istese bile tercih etmek etmeye çekiniyor ve korkup kendini geri çekiyor bunun hakkında konuşmak istiyorum sizlerle evet aşırı derecede zor bir sektör bunu içinde biri olarak daha en başından bunu fark ediyorum ama ne kadar zor olursa olsun gerçekten bir şeyi istersen yapılabileceğini sizlerle paylaşmak istiyorum . 
 
İyi bir yere gelmek fedakarlık gerektiriyor bunu her zaman bilmeliyiz. ağır iş gücü fazla bir meslek ve kadınları en çok bu korkutuyor ama şu var ki ilk zamanlar çok zorlanabilirsiniz fakat belli bir süre sonra vücudunuz alışıyor ağır kaldırmaya, sıcağa, aşırı derece yoğun saatlere her türlü uyum sağlanır insan istediği her şeyi yapabilir. 
 
Başka bir değinmek istediğim konu şu arkadaşlar sektör içinde kadınlara yapılan haksızlıklar bunun ilk suçlusu bizleriz bence bir şeylerden korkup kaçtıkça ezilen bizler olduk kadın ve erkek maaş ücretleri bile farklı peki bunu kabul eden kim bizleriz. 
 
Mutfakta ve Aşçılık mesleğinde dimdik durmayı hakkımızı almayı bilmeliyiz eskilere bakına kadınlar hep kendilerini geri çekmiş fakat o kadar güzel bir toplum yetişiyor ki bu haksızlıkları yok edeceklerine eminim çünkü artık insanlar daha bilinçli ve haklarını arıyorlar.
 
Hiç bir zaman hakkınızı aramaktan korkmayın konu ne olursa olsun. bir hocamdan şunu duymuştum “kızlar en çok size görev düşüyor pes etmeyin bu işte çok zorluk yaşayacaksınız evet ama sizlere bir abla tavsiyesi olarak tavrınızı hep belli edin“ demişti. 
 
Hocanın bu dediğini mutfağa ilk girdiğim zaman anladım evet her zaman iyi niyetli olunmalı ama sizin iyi niyetinizi su istimal edip sizin üzerinize gelenlere karşı tavrınız hep net olsun. Bu sektörde daha çok dimdik duran kadınlar olması dileğiyle.


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

   
 
 

Benzer Haberler