Eşkina Balığı Nedir? Eşkina Balık Taşı Nasıl Kullanılır?

Eşkina Balığı Nedir? Eşkina Balık Taşı Nasıl Kullanılır?

Balık kafasındaki mucize: Eşkina balık taşı nedir? Eşkina Taşının Faydaları Nelerdir? Eşkina Balığı Taşı Nasıl Tüketilir? Eşkina balığının baş bölümünde...

Eşkina Balığı Nedir? Eşkina Balık Taşı Nasıl Kullanılır?
 
Eşkina balığı nedir?
 
Eşkina, yerli bir balık türüdür, göç etmez. Belirli bir bölgeyi sahiplenir ve yaşamı boyunca buradan ayrılmaz. Alnından çıkan 1–2 cm çapındaki taştan ötürü halk arasında Taş balığı olarak da bilinir. Gerçek taşların limonlu suda eritilip içildiğinde böbrek taşların düşmesine sebep oldugu iddia edilmektedir. 
 
Endüstriyel avcılığı yapılamadığı için balık lokantalarında levrekten sonra gelen balıktır. Avcılığı yıl boyunca devam eder. Türkiye'de avı yasayla sınırlanmıştır. Ancak Tarım ve Orman Bakanlığının yayınlamış olduğu 31/2 no. lu sirküler ile 2007 yılından itibaren avcılığı serbest bırakılmıştır. 
 
Eşkina Balığı Nedir? Eşkina Balık Taşı Nasıl Kullanılır?Şu gün yürülülükte olan "Amatör (Sportif) Amaçlı Su Ürünleri Avcılığını Düzenleyen 1 ve 2 Numaralı Tebliğ" uyarınca Eşkina balığı "diğer türler" sınıfında belirtilmiş ve avının toplam limiti 5 kg olarak belirlenmiştir. 15 Ağustos resmi gazetede yayınlanan bilgi doğrultusunda tek seferde avlanacak balık 3 ile sınırlandırılmıştır.
 
Kafasında şifalı taş olduğuna inanılan eşkina balıkları, böbrek taşı sıkıntısı olan hastalar tarafından araştırılıyor. Peki eşkina balık taşı nedir, ne işe yarar, nasıl hazırlanır?
 
Balık kafasındaki mucize: Eşkina balık taşı nedir?
 
Nadiren avlanan balık türü olan eşkina  balığının başının iki yanında bulunan taşlar, böbrek hastalarına iyi geldiği iddiasıyla balıkçılar tarafından çıkarılıp satışa sunuluyor.
 
Böbrek taşını düşürmeyi hızlandırdığı öne sürülen, tanesi 3 TL'den satılan taşlara vatandaşlar talep gösteriyor.
 
Sert bir yapıya sahip olan bu taşlar otolit adı ile bilinmektedir. Otolitler, birçok balıkta bulunur ve en çok eşkina balığı ile gündeme gelir.
 
Peki böbrek ve safra kesesi hastalarına iyi gelen eşkina mucize balık taşı nasıl hazırlanır? İşte bilmeniz gerekenler..
 
Eşkina Balık Taşı Nedir?
 
Eşkina taşı Akdeniz, Marmara ve Ege denizinde kıyıda kayalık kısımlarda yaşayan genelde olta ve zıpkın balıkçılığıyla avlanan eşkina balığının kafa kısmının sağ ve sol tarafında bulunur. Mermer görünümünde beyaz renkli sert bir mineraldir.
 
Eşkina balığının baş bölümünde bulunan otolit taşlarının ebatları, balığın büyüklüğüne göre değişmektedir. Bu taşlar kolayca çıkarılabilir ve sağlık açısından alternatif tıp alanında kullanılır.
 
Eşkina Taşının Faydaları Nelerdir?
 
Eşkina Balığı Nedir? Eşkina Balık Taşı Nasıl Kullanılır?
Böbrek taşları birçok kişinin korkulu rüyasıdır.
Ağrı ve sancı hissi oluşturan böbrek taşlarından bir nebze kurtulmanın bir doğal yolu da eşkina balığı taşını tüketmek oluyor.
Eşkina balığı taşını kullanan ve böbrek taşı şikayeti olan kişilerin yorumlarına göre; bu taşın böbrek taşını eritti bilinmektedir.
Eşkina balığı taşı safra kesesi rahatsızlıklarında da önerilen bir besin maddesidir.
Eğer safra kesesinde bir taş oluşumu tanısı yapıldıysa, eşkina taşı ile bu taşın etkilerini azaltabilirsiniz.
 
Eşkina Balığı Taşı Nasıl Tüketilir?
 
Malzemeler:
 
*     Yarım limon
*     4 adet eşkina balığı taşı
*     Cam kavanoz
 
Eşkina Balığı Taşının Hazırlanışı:
 
4 adet eşkina balığı taşını bir havanda iyi şekilde ezmelisiniz.
Tamamen ezildiğinden emin olduğunuzda cam kavanoza alabilirsiniz.
Cam kavanoza aktardığınız eşkina balığı taşının üzerine yarım limon suyu ekleyin.
Kavanoz içindeki malzemeleri karıştırın ve kapağını kapatın.
Kapağı kapalı olan kavanozu 1 gece buzdolabında bekletin ve kullanmak için ertesi sabahı bekleyin.
 
Eşkina Balığı Taşının uygulama tarifi:
 
Eşkina balığı taşının yararlarını bedeninizde hissetmek için 3 günde 1 olacak şekilde bu karışımı tüketmelisiniz.
Sabah uyandığınızda geceden hazırladığınız eşkina balığı taşı karışımını 1 büyük bardak su ile beraber içiniz.
Her kullanım günü arasında 3 gün mola vermeyi unutmayınız.
 
Eşkina balık taşı hakkında en çok sorulan sorular nelerdir?
 
Eşkina balık taşı böbrek taşını eritir mi?
 
Böbrek Taşlarını Ağrısız Şekilde Yok Eder
 
Ağrı ve sancı hissi oluşturan böbrek taşlarından bir nebze kurtulmanın bir doğal yolu da eşkina balığı taşını tüketmek oluyor. Eşkina balığı taşını kullanan ve böbrek taşı şikayeti olan kişilerin yorumlarına göre; bu taşın böbrek taşını eritti bilinmektedir.
 
Eşkina balığının taşı nerede bulunur?
 
Eşkina taşı Akdeniz, Marmara ve Ege denizinde kıyıda kayalık kısımlarda yaşayan genelde olta ve zıpkın balıkçılığıyla avlanan eşkina balığının kafa kısmının sağ ve sol tarafında bulunur. Mermer görünümünde beyaz renkli sert bir mineraldir.
 
Eşkina taşı nasıl hazırlanır?
 
4 adet eşkina taşını havanda ezip, ezilmiş 4 taşa yarım su bardağı limon sıkılıp(doğal) karıştırılır. Karıştırıldıktan sonra bu karışım 1 gece dolap veya soğukta bekletilir. Sabah aç karnına bi yudum su içilip, karışım tek hamlede yutulur. 3 günde bir bu işlem yapılır.
 
Eşkina balık taşı nasıl çıkarılır?
 
Eşkina balığı taşı çıkarma işlemi oldukça basittir. Kafatasında doğru yere ulaşarak birkaç dakika içinde taşa ulaşabilirsiniz. Eşkina balığı beyni yakınında bulunan taşlardan mucizevi etkiler alabilen kişiler vardır.
 
Balık Taşı kaç TL?
 
Balığın kafasından çıkarılan ve böbrek taşı düşürdüğüne inanılan 'eşkina' taşı, tanesi 10 TL'den alıcı buluyor. Karadeniz'de nadir avlanan bir balık türü olan 'eşkina kötek' balığının kafasında taşıdığı taşların böbrek taşı rahatsızlığına iyi geldiğine inanılıyor.
 
Eşkina balığı tadı nasıl?
 
Beyaz etli, lezzetli bir balıktır. Eşkina balığı levrekle aynı aileden gelir. ... Aslında av yasağı bulunan ve bir kota dahilinde avlanabilen bu balık, yine de ticari olarak değerlidir ve balıkçılarda kolayca bulunur. Balıkçılık piyasasında kaya levreği, taş levreği, taş balığı adlarıyla bilinir.
 
Eşkina balığı nerelerde bulunur?
 
Eşkina balığı, Marmara, Akdeniz ve Ege denizinin kıyılarında yer alan kayalık yerlerinde yaşarlar. Yerli bir balık türüdür. Genellikle hayatları boyunca sahiplendikleri bölgede yaşarlar. Bu balıklar, genellikle de zıpkın ve olta balıkçılığı ile avlanırlar.
 
Eşkina balığı nasıl yenir?
 
Her şekilde pişirilmeye uygun olan eşkina balığı ile ızgara, buğulama ve tavada kızartma yapılabilir. Fırında ya da pilaki olarak da tüketilebilir. Balık çorbası sevenler için beyaz eti ile ideal bir balık çeşidi olan eşkina balığının güveci de çok güzel olur.
 
Eşkina balığı ne ile beslenir?
 
Eşkina avcılığında kullanılan yemlerden başlayalım. Boru kurdu ve teke başlıca yemleridir, mayıs ayının başlarından itibaren akşam saatlerinde av veren karasularımızın balığıdır, göç etmeyen havaların ısınması ile kıyılayan, soğuk havalarda derin sulardaki kayalara çekilen, denizlerimizin yakışıklığı balığıdır.
 
Eşkina balığı fırında nasıl yapılır?
 
Fırında Eşkina
 
Kabuğu alınmış limonları da ilave edin.T uzunu ekleyin. Borcamın üzerini aleminyum folyo ile kapatın. 200 derece fırında pişirin. Yarım saaten sonra folyoyu açıp çatal batırarak pişip pişmediğini kontrol edebilirsiniz.
 
Eşkina balığının diğer adı nedir?
 
sırtı kaya levreğine göre daha kamburdur. eşkina : eşkine de denen bu balığın latince adı sciaena umbra'dır. ingilizce adı "brown meagre"dır.


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

   
 
 

Benzer Haberler