Avrupalılar Geleneksel Türk Mutfağına Hayran...

Avrupalılar Geleneksel Türk Mutfağına Hayran...

Osmanlı dönemi saray mutfağı 'na, Selçuklu mutfağına, Anadolu halk mutfağı ve Mevlevi mutfağına Avrupalılar adeta âşık. Meyve, badem, fındık gibi...

Avrupalılar Geleneksel Türk Mutfağına Hayran...
Şef Rüzgar Sünbül
 
Fastfood ürünlerin dünyada olduğu gibi Türkiye’de de tüketildiğini ifade eden Türk mutfağı Şeflerimizden Rüzgâr Şef,  “Son birkaç yıldır yeniden Türk mutfağını; kendi kültürümüzün yemeklerini, tatlılarını tercih ediyoruz. Ben de bir şef olarak pizza yerine lahmacun yapıyorum. Koronavirüsle tamamen kendi mutfağımıza döndük.
 
Koronavirüs dolayısıyla tüm Türkiye evlerinde, zorunlu olmadıkça sokağa çıkmıyor. Çoğu insan kendi ekmeğini evde yapmaya başladı. Fastfood zinciri restoranlar da kapalı olduğu için özellikle çocuklar ve gençler AVM’lerde Türk kültüründen olmayan gıdaları tüketmiyor, sağlık ev yemekleri yiyorlar. Türk mutfağı oldukça zengin bir yelpazeye ve geçmişe sahip. 
 
Sebze ve meyve ön planda olmalı
Koronavirüs günlerinde mutfağımızda hangi besinler olmalı?
 
Salgın dolayısıyla mutfaklarımızda bulundurmamız gereken ürünler var. Özellikle sebze ve meyve tüketimi ön planda tutulmalı. ‘Sağlıklı yemek tabağı’ dediğim tabağa her ana öğünde bir çeyreği sebzelerden, diğer çeyreği tam tahıl ürünlerinden ve kalan yarısının eşit üç parça halinde meyvelerden, yüksek proteinli gıdalardan Türk Aşçı Haberleri kuru baklagiller, et, yumurta, balık, tavuk, yağlı tohumlar,  ve süt ürünlerinden süt, yoğurt, ayran, peynir olmasını öneriyorum. Bunların yanı sıra yeterli su tüketiminin sağlanması ve günlük beslenmede zeytinyağı kullanılması gerekiyor.
 
Çok mecbur kalınmadıkça sokağa çıkmamamız gerekiyor. Üstelik hafta sonları sokağa çıkma kısıtlaması geliyor. Hangi sebze ve meyveler bu aşamada daha dayanıklı olacak ve bizi idare edecektir?
 
İçinde bulunduğumuz mevsim düşünüldüğünde uzun süre dayanabilecek bazı sebzelere karnabaharı, lahanayı, kabak, brokoli, biber, turp, havuç ve patatesi, meyvelere ise elma, portakal, greyfurt, mandalina, olgun olmayan muzu örnek verebilirim. Özellikle narenciye grubu meyveler bağışıklık sistemini destekleyici C vitamininden Türk Aşçı Haberleri zengin olduğu için bu meyvelerin tüketimine ağırlık verilmeli, mümkünse yemeklere taze limon sıkılmalı. Ek olarak kuru meyve, kuru bamya, patlıcan, biber, domates gibi gıdalar da raf ömrü uzun; lif ve mineral kaynağı gıdalar olduğu için evde bulundurulmak faydalı olacaktır.
 
Balık tüketmeyi ihmal etmeyin
Hem bağışıklığı güçlendirecek hem de damak zevkine hitap edecek yemekler yapabilmek mümkün mü?
 
Avrupalılar Geleneksel Türk Mutfağına Hayran
Hem bağışıklık sistemimizi güçlendirecek hem de damaklarımıza hitap edecek yemek ve tatlılar yapabilmek tabi ki mümkün. Örneğin haftada iki kez balık tüketin. Zengin protein kaynakları olan kırmızı et ve kümes hayvanlarının etlerine kıyasla balık, daha fazla yağ içermesine rağmen genel olarak aynı miktardaki kırmızı ve beyaz etlerden daha az enerjiye sahip olduğu için de tüketilmesi her anlamda faydalı…
 
Yerken zayıf kalabilmek… Yani tatsız, tuzsuz, yağsız ve şekersiz gıdalarla değil, evde hareketsiz kaldığımız ve sürekli yemek yediğimiz bu günlerde lezzetli yemekler yaparak formda kalınabilir mi?
 
Gün içinde yiyerek kalori yakabileceğiniz besinler, sanılanın aksine oldukça lezzetli ve sağlıklı besinlerdir. Greyfurt hem metabolizmanızı hızlandırır hem de kalorileri yakmanıza yardım eder. Türk Aşçı Haberleri Kereviz suyu vitamin deposudur. Kerevizin sırrı az kalori içermesi ve yediğinizden daha fazla kalori yaktırmasıdır. Kepekli tahıllar, işlenmiş tahıllardan daha sağlıklıdır. Ayrıca vitamin, mineral ve karbonhidrat açısından zengin olan kepekli tahılların yağ oranı oldukça düşüktür. Antioksidanlar açısından zengin olan yeşil çay, metabolizmanın hızını arttırmaya ve kilo vermeye yardım edecektir.
 
Kahveyi kremasız ve şekersiz için
Kahve tüketimi hakkında ne düşünüyorsunuz? Zira Türk insanı için kahve vazgeçilmez bir içecek…
 
Bir fincan kahve insanı canlandırır ve uykunuzu açar. Yeterli miktarda içildiğinde kana oksijen verir ve kalori yakmak için yardımcı olur. Ancak kahvenizi mümkün olduğunca kremasız ve şekersiz tüketmeye çalışın. Bu arada avokadoyu da önermek istiyorum. İçinde doymamış yağlar bulunduğundan metabolizmanızı hızlandırır ve hücreleri yeniler. Öte yandan kolesterolü düşürür, yaraları iyileştirir, kalp rahatsızlıkları riskini azaltır, gözlerinize ve saçlarınıza iyi gelir. Kısaca tam bir sağlık deposu olan avokadoya kahvaltınızda yer açarsanız, bir hazine kazanmış olursunuz.
 
Avrupalılar Türk mutfağına aşık
Sizce dünya mutfağı mı Türk mutfağı mı? Bir Avrupalı, Türk lezzetlerinden en çok hangisini beğenir?
 
Aslında bunu cevabı çok net; Tabi ki Türk mutfağı! Avrupalının en çok sevdiği Türk lezzetlerinin başında kebap, döner geliyor. Osmanlı dönemi saray mutfağına, Selçuklu mutfağına, Anadolu mutfağı ve Mevlevi mutfağına Avrupalılar adeta âşık. Meyve, badem, fındık gibi ürünlerin de kullanıldığı yemekler çok revaçta. O dönemle bu dönem arasındaki Türk Aşçı Haberleri farklılıklarımız var. Örneğin ilik ve kemik suyu ile yapılan yemekler Terkos suyu ile yapılır oldu. Şeker ihtiyacı meyvelerden alınırken şimdi yemeklere işlenmiş şeker konuyor.  
 
Osmanlı saray mutfağından sofralarımıza miras kalan yemekler nelerdir?
 
Etli kıtır, tarhana, lebeniye, mehir çorbası, elmalı tava, işkembe yahnisi, kayısı yahnisi, mutancana, devri azam, mücezzea, nızbaç, tas eti, terkib-i çeşidiye, ballı mahmudiye, kırma, soğanlı yumurta, uskumru dolması, midye salması hünkârbeğendi hala mutfaklarımızda pişen Osmanlı saray mutfağı yemeklerimizden bir kaçı arasında yer alıyor.  
 
Yeniden kendi mutfağımızdayız
Türkiye’de dünyada olduğu gibi fast food tüketimi yaygın mı sizce? Yoksa hala sofra başında kendi lezzetlerimize daha mı çok önem veriyoruz?
 
Fastfood dünya ülkelerinde olduğu gibi bizde de sık tüketiliyor fakat son birkaç yıldan beri halk yeniden Türk mutfağına dönmeye başladı. Artık kendi kültürümüzün yemeklerini, tatlılarını yapıp sofralarımızda sunuyoruz. Çocuklarımıza ve kendimize restoranlarda ve kafelerde yine kendi lezzetlerimizi sunuyoruz.  Bir şef olarak Avrupa mutfağı Türk Aşçı Haberleri yerine kendi kültürümüzü anlatmak için her daim çabam devam ediyor. Mesela pizza yerine lahmacun yapıyorum. Koronavirüsle tamamen kendi mutfağımıza döndük.
 
Yurtdışında Osmanlı mutfağını tanıtan organizasyonlarda yer alıyorsunuz. Tanıtım yaptığınız ülkelerde Türk mutfağına yönelik nasıl yorumlar alıyorsunuz?
 
Aldığım sonuçlar çok keyifli. Paris, Afrika, Dubai, Lübnan, Meksika, Fransa, İsveç, Malta, Çin gibi ülkelerde işler yaptım. Aynı zamanda iş ve sanat dünyasından da özel etkinlik istiyorlar. En çok da yemekleri tabağı sıyırıp bitirmeleri ve ‘Bu etkinliği en kısa zamanda tekrar yapalım, biz Türk mutfağının bu kadar lezzetli ve güzel olduğunu bilmiyorduk’ gibi Türk Aşçı Haberleri cümlelerle karşılaştığımda mutlu oluyorum.  Bayrağımı, vatanımın lezzetlerini farklı ülkelerde tanıtmak ve başarılı sonuçlar almak benim için paha biçilemez bir mutluluk.


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

   
 
 

Benzer Haberler