Cibez Nedir?

Cibez Nedir?

Lahana patlağı, azmahan, azman, cibez, lahana piçi gibi yöresel isimlerle bilinenimiz. Girit esintileri burada da gösteriyor kendini. Lahana hasat edildikten sonra kesilen yerden...

Cibez Nedir?
Lahana patlağı, azmahan, azman, cibez, lahana piçi gibi yöresel isimlerle bilinenimiz. Girit esintileri burada da gösteriyor kendini. Lahana hasat edildikten sonra kesilen yerden tekrar veren sürgündür cibez. 
 
Cibez Nedir?Bu nedenle lahana patlağı veya piçi denilmektedir.
Her kesilen yerden yeniden sürgün verme meyilli olması nedeniyle de azman veya azmahan denmekte. Bir çok farklı yemek ve salatası yapılıyor cibesin. Nohutlu yemeği yapılıyor ki yahni olarak isimlendiriliyor. Bulgurlu pişiriliyor. 
 
Çiğden veya hafif haşlanarak salatası yapılıyor. Ot kültürümüzün zenginliğini ispatlar gibi çok farklı çeşitlerde, çok özel lezzetler'le soframıza geliyor. Salatasını paylaşmak istiyorum sizlerle,
 
Muğla mutfak Kültüründe Cibez Salatası Tarifi "Selma ATABEY"
Cibez Salatası Kullanılan Malzemeler;
 
*     Cibez
*     Limon Suyu
*     Zeytinyağı
*     Tuz
*     Sarımsak
*   (Miktar Veya Gramaj Vermedim. Tamamen Cibez Miktarınıza Ve Damak Tadınıza Göre Ayarlanabilir)
 
Cibez Salatası Yapılış Tarifi;
Su kaynatılır ve yıkanmış cibez ler 2 dakika haşlanır. 
Hemen soğuması için süzülerek soğuk su içerisine alınır. 
Ayrı bir yerde sarımsak ezilir. 
 
Cibez Nedir?
Limon suyu, zeytinyağı ve tuz ilave edilerek sosu hazırlanır. 
Haşlanmış cibezlerle sosu harmanlanarak biraz dinlendirilir. 
(Ben taze Datça bademini veya cevizi yakıştırıyorum. 
Üzerine serpiştirdiğim zaman hem görüntüde daha albeni yakalıyorum. 
Hemde arada kıtır bir lezzeti salatayı daha bir mezeleştiriyor diye düşünüyorum.)
Afiyet olsun.
Sağlıkla kalın...
 
Türk Aşçı Haberleri Olarak;
Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Öğretim üyesi ve Mutfak araştırmacısı şef "Selma Atabey"e teşekkür eder çalışmalarında ve kariyerinde Türk aşçı haberleri olarak başarılar dileriz.
 
Cibez Nedir?
Şef Selma Atabey'in yemek arşivinden Muğla mutfak Kültüründe Muğla yemeklerinden zengin yemek menülerinizde de kullanabileceğiniz sizler için derlediğimiz Türk Mutfağında bu nefis ve lezzetli "Cibez Nedir? Cibez Salatası" tarifini denediğinizde yorumlar bölümünde sizlere daha iyi hizmet edebilmek amacı ile düşüncelerinizi bizimle ve vesilesi ile takipçilerimiz ile paylaşırsanız seviniriz.


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

   
 
 

Benzer Haberler