• Mutlaka Gitmelisiniz! Salda Gölü Nerede, Salda Gölü'ne Nasıl Gidilir? İşte Detaylar

    Mutlaka Gitmelisiniz! Salda Gölü Nerede, Salda Gölü'ne Nasıl Gidilir? İşte Detaylar

  • Mutlaka Gitmelisiniz! Salda Gölü Nerede, Salda Gölü'ne Nasıl Gidilir? İşte Detaylar

    Mutlaka Gitmelisiniz! Salda Gölü Nerede, Salda Gölü'ne Nasıl Gidilir? İşte Detaylar

  • Mutlaka Gitmelisiniz! Salda Gölü Nerede, Salda Gölü'ne Nasıl Gidilir? İşte Detaylar

    Mutlaka Gitmelisiniz! Salda Gölü Nerede, Salda Gölü'ne Nasıl Gidilir? İşte Detaylar

  • Mutlaka Gitmelisiniz! Salda Gölü Nerede, Salda Gölü'ne Nasıl Gidilir? İşte Detaylar

    Mutlaka Gitmelisiniz! Salda Gölü Nerede, Salda Gölü'ne Nasıl Gidilir? İşte Detaylar


Mutlaka Gitmelisiniz! Salda Gölü Nerede, Salda Gölü'ne Nasıl Gidilir? İşte Detaylar

Göl, barındırdığı endemik türler ile aynı zamanda uluslararası bir öneme de sahip. Kuş Önemli bir kuş, doğa ve bitki alanı. Sığır kuyruğunun 2 türü yalnızca..

Mutlaka Gitmelisiniz! Salda Gölü Nerede, Salda Gölü'ne Nasıl Gidilir? İşte Detaylar
Salda Gölü şu sıralar gündemden düşmüyor. Türkiye'nin en gözde turistik mekanlarından biri olan Burdur ilimizde yer alan Salda Gölü oldukça popüler. Türkiye'nin Maldivleri olarak geçen göl araştırma konusu oldu. Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum gölün çevresinde yapılacak olan yapılaşma ile ilgili de açıklamalarda bulundu. Buna göre; Salda Gölü nerede? Nasıl gidilir? İşte detaylar..
 
Hayatımızın büyük bir bölümünü paylaştığımız ya da başkalarının paylaştıklarını sürekli takip ettiğimiz bir dönemdeyiz.
Bahsedilen takip ve bilgiye ulaşma hızı gün geçtikçe artıyor. Dünyanın herhangi bir yerinde normal bir yaşam süren birini, sosyal medya sayesinde sadece birkaç saniyede milyonlarca insan tanıyabiliyor. Bu hız, doğal olarak keşfetme hızını doğuruyor. Salda Gölü ise bu hızla birlikte, Burdur’un bir köşesinde gizlenirken sosyal medya sayesinde binlerce turistin ağırlandığı bir yer haline geldi.
 
Türkiye’nin Maldivleri Salda Gölünün  Bilmeniz Gereken özellikleri... 
Birçok kişi bu talepten şikayetçi olsa da maalesef günümüzün karşı konulamaz kanunu. Üstelik inanılmaz güzellikte olan bir yer olduğu için Salda Gölü’nün de bu kadar bilinmesi kaçınılmaz bir durum haline geldi. Biz de bu kadar merak edilen, Türkiye’nin Maldivleri diye anılan Salda Gölü hakkında her şeyi araştırdık ve sizlerle paylaşmak istedik…
 
Salda Gölünün özellikleri
Burdur’un Yeşilova ilçesinde bulunan Salda Gölü, son dönemde turistlerin ilgisini fazlasıyla çekmiş durumda. Öyle ki doğaseverler bu durumdan oldukça şikayetçi. Salda, yer yer 184 metreye ulaşan derinliğiyle Türkiye’nin en derin göllerinden biri olma özelliğini taşıyor. Suyu ise az tuzlu ve yüksek alkali özellikte.
 
Göl, barındırdığı endemik türler ile aynı zamanda uluslararası bir öneme de sahip.
Önemli bir kuş, doğa ve bitki alanı. Sığırkuyruğunun 2 türü yalnızca Salda’nın güney kıyılarında yetişiyor. Salda Gölü’nün yaklaşık 2 milyon yıl önce oluştuğu tahmin ediliyor. Göl ve kıyı şeridi 1. Derece Doğal Sit alanı durumunda. Yani bilimsel ve arkeolojik çalışmalar hariç, kesinlikle dokunulmaması gereken bir yer.
 
Salda Golünde Beyaz Suya Giriş....
 
Ancak Salda Gölü’nü bu kadar çekici yapan beyaz kumları ve masmavi rengiyle Maldivler’i andırması.
Bu nedenle sıkça Türkiye’nin Maldivleri olarak anılıyor. Son birkaç yıldır bu kadar popüler olmasının sebebi ise gezginlerin burayı keşfederek sosyal medya hesaplarında paylaşması. Salda Gölü Burdur, Denizli ve Antalya’nın ortasında kalıyor ve ana yol üzerinde bulunmuyor.
 
Ulaşımın zor olması, ayak üstü bir yerde olmaması da bugüne kadar saklı bir cennet olarak kalmasını sağladı.
Ancak internetin sihrinden ve hızından kaçamadı maalesef. Şu sıralar turist akınına uğrayan Salda Gölü, Yeşilova ilçesinde bulunuyor. Gölün birçok yerinden denize girilebiliyor, halk plajları bulunuyor. Ancak Maldivler olarak anılan yer Salda köyüne birkaç kilometre uzaklıkta bulunuyor.
 
İsteyenler Maldivler olarak anılan kısımda çadır kurup kamp yapıyor.
Bungalov evlerde ya da hazır çadırlarda konaklamak isteyenlerin ise Yeşilova’ya gitmesi gerekiyor. Burdur’dan toplu taşımayla gelmek isteyenler için Yeşilova’ya sabah 7’den akşam 7’ye araç bulunuyor ancak Maldivler olarak anılan kısma gitmek için herhangi bir toplu taşıma aracı bulunmuyor.
 
Mutlaka Gitmelisiniz! Salda Gölü Nerede, Salda Gölü'ne Nasıl Gidilir? İşte DetaylarGölün birçok kısmı berrak, mavi ve temiz bir suya sahip.
Yeşilova’da bulunan plaj, Maldivler olarak anılan kısım ve Salda Gölü Tabiat parkından göle girmek mümkün. Maldivler olarak anılan kısımda duş, tuvalet, elektrik vb. birçok ihtiyacınızı karşılayacağınız bir tesis yok ancak Yeşilova kamp ve bungalov alanında ve Salda Köyü Tabiat Parkı’nda hepsi mevcut. Ayrıca göl çevresinde birkaç plaj daha bulunuyor.
 
Türkiye'nin Maldivleri olarak bilinen Salda Gölü sosyal medyada ve arama motorlarında epey aratılmaya başlandı.
Türkiye'nin en gözde turistik mekanların olan göl sessizliği ve temiz doğası ile dikkat çekiyor. Gölün etrafına yapılacak olan Millet Bahçesi ile ilgili açıklamalarda bulunan Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum "Millet Bahçesi projemizle Salda Gölü'nün çevresinde herhangi bir yapılaşmaya asla izin vermeyeceğiz" diye belirtti.
 
Mars'ın yüzey özelliklerine sahip dünyadaki iki yerden biri olan Salda Gölü, Türkiye'nin büyüleyici güzelliklerinden.
Burdur'un Yeşilova ilçe merkezine yaklaşık 4 km mesafede bulunan göl, 44 kilometrekarelik bir alana yayılıyor. Yeşilova ilçesi, Doğanbaba ve Kayadibi köyleriyle çevrili olan Salda Gölü, 184 metreye varan derinliğiyle Türkiye'nin en derin gölleri arasında yer alıyor.
 
Göller Bölgesi içinde yer alan göl, stromatolik kayaçlar adı verilen kireçtaşına benzer bir yapıdan oluşuyor.
Mars'ın yüzeyinde de görülen bu kayaçlar gölün yapısında magnezyum üretmesini sağlıyor. Bu yüzden gölün dibi de kıyıları da beyaz bir renge sahip. Tektonik bir krater gölü olan Salda Gölü'nün suyu ve kumunun yapısında soda, kil ve magnezyum bulunduğu için bunlar bazı cilt hastalıklarına iyi geliyor. Yaz aylarında suların çekilmesiyle gölün ortasından görülmeye değer 7 beyaz ada ortaya çıkıyor.
 
Burdur Salda Gölü Tanıtımı. Kamp Yeme, İçme Ve Konaklama....
 
Gölün arka kısmında kalan karaçam ormanı tavşan, tilki, keklik gibi canlılara ev sahipliği yapıyor.
Bu da tabiat alanını daha da güzelleştiriyor. Türkiye'nin en temiz dünyanın en temiz beşinci gölü olarak gösterilen Salda 1989'dan beri koruma altında bulunuyor. Karaçam ormanlarıyla kaplı bir alan içinde bembeyaz kumu ve masmavi suyuyla dikkat çeken göl, Türkiye'nin Maldivleri olarak anılıyor.
 
Bakir doğasının yanında çok sayıda canlıya da ev sahipliği yapan Salda Gölü, 1989'den beri 'Doğal Sit Alanı' olarak korunuyor.
 
Salda Gölü Nerede?
Türkiye'nin en temiz gölü özelliğini taşıyan Salda Gölü, Burdur-Denizli-Antalya şehirlerinin tam ortasında konumlanıyor. Burdur'un Yeşilova İlçesine bağlı Salda Gölü, Burdur merkeze yaklaşık 76 km uzaklıkta.
 
Bir doğa harikası olan göl Isparta merkeze 107 km, Denizli merkeze 100 km mesafede konumlanıyor. Salda'ya en yakın havalimanları Denizli ve Isparta'da. Ayrıca Antalya da bir alternatif olabilir.
 
Çevre Ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum'un Salda Gölü İle İlgili Açıklamaları
Kurum, Salda Gölü çevresine yapılacak Millet Bahçesi'nin gölün doğal güzelliklerine zarar vereceği iddialarına ilişkin, AA muhabirine açıklamalarda bulundu.
 
"Türkiye'nin Maldivleri" olarak nitelendirilen doğa harikası Salda Gölü ile ilgili asılsız ve gerçekleri çarpıtan iddialarla kamuoyunun yanıltıldığını belirten Kurum, "Tabiat varlıklarımız bizlere emanettir. Bu güzelliklerimizi gelecek kuşaklarımız için muhafaza etmeliyiz. Biz Salda'ya dokunmuyoruz, bilakis Salda Gölü'nün korunması, doğal güzelliklerinin muhafaza edilmesi için çalışıyoruz." ifadelerini kullandı.
 
Kurum, göl ve çevresinin 1989'da "1. ve 2. Derece Doğal Sit Alanı" olarak belirlendiğini hatırlatarak şöyle konuştu:
"Salda Gölü'nün Özel Çevre Koruma (ÖÇK) alanı ilan edilmesiyle korunan alan 4 bin 400 hektar iken, gölün tüm çevresini de kapsayacak şekilde 29 bin 500 hektara çıkartıldı. Burada doğal sit alanları aynen geçerliliğini koruyor, eski sit durumu 5 bin 898 hektar iken yeni durumda 8 bin 474 hektar olacak. Salda Gölü etrafındaki doğal dokuya zarar verilmemesi için kıyı şeridinin kullanım alanını 500-600 metre kadar geriye çektik. Kıyı şeridini bir santimetrekare dahi istisna olmayacak şekilde koruma alanı ilan ettik."
 
Göl ve çevresindeki doğal sit alanlarının aynen geçerliliğini koruduğuna dikkati çeken Kurum,
"ÖÇK ile de korunan alan miktarı artırıldı. Bir diğer asılsız iddia da 'ÖÇK alanlarının Doğal Sit Alanlarından daha esnek bir yapıda olduğuna' ilişkin. ÖÇK bölgeleri, ülke ve dünya ölçeğinde ekolojik önemi olan, çevre kirlenmeleri ve bozulmalarına duyarlı, biyolojik çeşitliliğin, doğal kaynakların ve bunlarla ilgili kültürel kaynak değerlerinin korunması ve sürdürülebilirliğinin sağlanması gerekli olan kara, su ve deniz alanlarıdır." dedi.
 
Burdur Salda Gölünde Drone Çekimi....
 
"Çöpler Toplanmaya Başlandı Ve Araç Girişi Yasaklandı"
Kurum, ÖÇK bölgesi ilanıyla gölün doğal sit alanından daha geniş bölgesinin bütüncül olarak korunmasının amaçladığını vurgulayarak "Ayrıca Salda Gölü'nün ÖÇK bölgesi ilan edilmesiyle o bölgede başta turizm olmak üzere yoğun insan baskısı altında kalması ve geri dönüşü mümkün olmayan çevresel sorunların yaşanması engellenmiş olacak." değerlendirmesinde bulundu.
 
Salda Gölü ve çevresinde 61 familyaya ait 301 sucul ve karasal bitki türünün olduğunu dile getiren Kurum, ÖÇK bölgesi ilan edildiği andan itibaren bölgenin tamamında biyoçeşitlilik araştırmalarına ve planlama çalışmalarına başladıklarını, bu süreci üniversiteler ve bilim insanlarıyla yürüttüklerini söyledi.
 
"Salda'nın özel yapısını yüzyıllar boyunca korumak için çalışıyoruz." diyen Kurum, şöyle devam etti:
"Salda Gölü ve çevresi daha önce çöpten geçilemez haldeydi. Ziyaretçi yoğunluğu nedeniyle tehdit altına giren gölün kıyısına kadar otomobillerle giriliyordu, etrafında düzensiz yapılaşmalar oluşmuştu.
 
Burayı ÖÇK ilan etmemizin ardından bu düzensiz yapılaşmalar kaldırıldı, çöpler toplanmaya başlandı ve araç girişi yasaklandı. Valiliğimiz başkanlığındaki komisyon tarafından haftada iki gün çevre ve imar kirliliğinin önlenmesi için rutin denetimler gerçekleştirilmeye başlandı. Yani biz, Salda Gölü'ndeki tahribatın bir daha yaşanmaması için çalışıyor ve Salda Gölü'nü koruyoruz."
 
"Tek Bir Çivi Dahi Çakılmaması İçin Bu Projeyi Gerçekleştiriyoruz"
Bakan Kurum, Millet Bahçesi projelerinin şehirlerdeki yeşil alan miktarını artırmak için başlatıldığını belirterek 2023 yılına kadar her ilde en az bir millet bahçesi inşa edileceğini, böylece kişi başına düşen yeşil alan miktarının 15 metrekareye çıkarılmış olacağını söyledi.
 
Millet Bahçeleri projelerinin yarıya yakınını TOKİ'nin üstlendiğini, diğer yarısının da yerel yönetimlerin gerçekleştirdiğini hatırlatan Kurum, şunları kaydetti:
 
"TOKİ sadece sağlam, yatay mimariye uygun ve hesaplı konutlar üreten bir kurum değil, aynı zamanda çevreye saygılı şehirler konsepti çerçevesinde bisiklet yolları, yürüyüş parkurları gibi şehirlere nefes aldıran projeler de üreten bir kurumdur. Salda Gölü Millet Bahçesi Projesi de işte bu amaçla ortaya çıkmıştır. Salda Gölü, özel yapısı nedeniyle daha özel bir çalışma gerektirmiştir.
 
Biz de bu çalışmayı yaptık. Millet Bahçesi projemizle Salda Gölü'nün doğal güzelliğini koruyacağız, çevresinde herhangi bir yapılaşmaya asla izin vermeyeceğiz. Burada tek bir çivi dahi çakılmaması için bu projeyi gerçekleştiriyoruz. Biz Salda Gölü'nü korumak, doğal yapısının bozulmasını engellemek için bu projeyi hazırladık. Bakanlık olarak, Salda Gölü'nün korunması ve gelecek nesillere ulaştırılması için elimizden gelen gayreti gösteriyoruz."
 
Salda Gölü Vlog~ Kamp, Ulaşım,Yeme-İçme,Yüzme...

 



Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

   
 
 

Benzer Haberler