Edirne Ciğer Festiva linde Acı Biber Yeme Yarışması

Edirne’li ustalar mutlaka süt dananın ciğerini tercih ediyor. Ciğerin günlük olması çok önemli. Yaprak inceliğinde...

Edirne Ciğer Festivalinde Acı Biber Yeme Yarışması
Edirne'de düzenlenen "9. Uluslararası Bando ve Ciğer Festivali" kapsamında "Acı Biber Yeme Yarışması" düzenlendi, vatandaşlara ciğer ikram edildi. 
 
Festivalin son gününde, Edirne Valisi Ekrem Canalp, Belediye Başkanı Recep Gürkan ve tava ciğer ustaları, Atatürk anıtına çelenk sundu.
Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından, Edirne Belediye Bandosu "Tava Ciğeri Marşı"nı seslendirdi. Vali Canalp, Saraçlar Caddesi'nde kurulan platformda yaptığı konuşmada, hem dünyanın en büyük tavasının hem de en iyi tava ciğer ustalarının Edirne'de olduğunu söyledi.
 
 
Turizmin, Türkiye ve Edirne için çok kıymetli olduğunu ifade eden Canalp, gastronomi turizminin Türkiye ve Edirne'de geliştiğini, bu kapsamda çalışmalar yapıldığını kaydetti. Belediye Başkanı Gürkan da Osmanlı'ya başkentlik yapan Edirne'nin zengin bir mutfağa sahip olduğunu dile getirdi. Tava ciğerin de bu mutfak içerisinde yer aldığını aktaran Gürkan, gastronomi turizmi kapsamında kentin çok sayıda turist çektiğini belirtti.
 
Canalp ve Gürkan, konuşmaların ardından tava ciğeri pişirdi.  Acı biberden gözleri yaşardı.
Festival kapsamında "Acı Biber Yeme Yarışması" da düzenlendi. 10 kişinin katıldığı yarışmada, verilen süre içerisinde 3 tabaktaki 30 acı biberi yiyen birinci oldu. Yarışmayı en kısa sürede acı biberleri yiyen Aykut Pekkeski kazandı. Yarışmanın birincisi sahneye getirilen tartıyla çıkarıldı. 80 kilogram gelen Pekkeski'ye ağırlığı kadar yağ hediye edildi.
 
Yarışmanın ikinci ve üçüncüsüne de çeşitli hediyeler verildi.
Bu arada yarışmaya katılanların acı biberden gözlerinin yaşardığı görüldü. Pekkeski, gazetecilere yaptığı açıklamada, acı biber yemeyi sevdiğini belirterek, "3 tabak yedim, 3 tabak daha olsa yerdim. Acı biber yemeyi seviyorum." dedi. Festivalde, vatandaşlara tava ciğeri de ikram edildi. Vatandaşlar ekmek arası tava ciğer almak için uzun kuyruklar oluşturdu. Tava ciğer sırasında zaman zaman izdiham oluştu.
 
 
Edirne Tava Ciğerinin Sırrı “Arkan Çinetçi”
Serhat şehri Edirne; Tunca, Arda ve Meriç ırmaklarının buluştuğu düzlükte, Anadolu’yu Avrupa’yla birleştiren bir büyülü kent. Öyle bir kent ki adımınızı attığınız andan itibaren sıcaklığıyla sarıyor sizi. Samimi insanları, geleneksel kültürün izlerini taşıyan coğrafi zenginliğiyle özel bir kent.
 
Edirne çağlar boyu birçok farklı kültüre ev sahipliği yapmış. Roma İmparatorluğu’nun ikiye bölünmesiyle, Bizans İmparatorluğu’nun sınırları içinde kalmış, uzun süren Bizans egemenliğinden sonra Osmanlı İmparatorluğu’na dahil olmuştur. İstanbul’un fethine kadar da 92 yıl boyunca Osmanlı Devleti’nin başkentliğini yapmıştır. Bu özelliğinden dolayı şehir saraylar, köprüler, hanlar, hamamlar, camiler, kapalıçarşılar ve külliyeler gibi tarihi eserlerle süslü. Büyük usta Mimar Koca Sinan ‘’ ustalık eserim ‘’ diye nitelendirdiği Selimiye Camii’ni yine bu güzel şehirde inşa etmiştir.
 
Ayrıca Hıristiyan kültürüne ait Kaleiçi’nde bulunan İtalyan Katolik Kilisesi, Kıyıkta bulunan Sveti Georgi Bulgar Kilisesi ve Kirişhane’de bulunan Konstantin Helena Kilisesi şehrin büyüsünü artıran mekanlardır. Kaleiçinde yer alan Büyük Edirne Sinagogu Avrupa’nın 2. büyük sinagogudur.
 
 
Hissedildiği üzere Edirne’yi bir makalede anlatmak pek de olası değil, o sebeple konu başlığımıza dönelim! Evet, Edirne Tava Ciğerinden bahsedeceğim. Öyle bir ciğer ki Edirne’yi ziyaret etmek için başlıbaşına bir sebep! Ciğer lezzetinden hoşlanmayanların bile bir kere denedikten sonra müptelası oldukları bir lezzet!
 
 
Et zengin Edirne mutfağının olmazsa olmazı. Özellikle tava ciğeri şehrin alametifarikası olmuş. Peki Edirne usulü tava ciğerini diğerlerinden ayıran ne, nedir bu lezzetin sırrı? İşte şimdi birkaç cümleyle bu sırları paylaşacağım ;
 
Edirne’li ustalar mutlaka süt dananın ciğerini tercih ediyor.
Ciğerin günlük olması çok önemli. Yaprak inceliğinde dilimledikleri ciğeri damar ve sinirlerinden ayırdıktan sonra kanından tümüyle arındırıyorlar (ki en büyük farkı yaratan da bu!). Tava ciğerinin kendine has aromasının sırrı kızartma yağıdır. Ciğer kızartmadan önce una bulanır ve içinde kızgın ayçiçek yağı bulunan tavaya atılır.
OSMANLI SARAY MUTFAĞIKuvvettli ateşte bir iki dakika kızartılan ciğer üzerine tuz atılarak servis tabağına alınır.
Serviste en önemli garnitür Edirne/Karaağaç mahsulü kurutulmuş kırmızı biber. Yerel ismi “Karaacı” olan bu biberler oldukça acıdır. Biberler de kızgın yağda kızartılır. Ciğerimiz ve biberimiz de hazır olduğuna göre yanında bir bardak ayranla afiyetle yiyebiliriz! Artık işin sırrını öğrendiniz, şimdi ilk fırsatta bir imkan yaratın ve Edirne’yi ziyaret edin, pişman olmayacaksınız!


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

Benzer Haberler