Şef Tevfik Alparslan; Cografi Ürünleri Kullanmalıyız

Şef Tevfik Alparslan; Cografi Ürünleri Kullanmalıyız

Turkiyenin en ünlü cheflerinden olan Tevfik Alparslan “Güzel Ülkemizin Tarladan Mutfağa yerli tohum, doğal ve Coğrafi ...

Şef Tevfik Alparslan Cografi Ürünleri Kullanmalıyız
Turkiyenin en ünlü cheflerinden olan Tevfik Alparslan “Güzel Ülkemizin Tarladan Mutfağa yerli tohum, doğal ve Coğrafi ürünlerini kullanmalıyız“dedi…
 
Coğrafi işaret Olmadan Olmaz!
Ekşi maya ev ekmeği dilimlenir, zeytinyağı sürülür hafif kızartılır. Üstüne coğrafi işaretli Erzincan tulumu koyulur, üzerine Aydın taze incir dilimi eklenir, yetmedi Giresun tombul fındığı da iliştirilir.
 
Böylelikle bölgesinin coğrafi işaretli üç güzeli aynı tabakta lokumdan tatlı olur. incir, aşk yaşadığı Fransız peynirlerinden sonra coğrafi işaretli tulum ve yine coğrafi işaretli fındık ile kenetlenir. Ortaya müthiş bir lezzet çıkar. Kendisi Metro'nun sempatik, babacan şefi Ahmet Gülcurun tarifi. 
 
Televizyon izlemeyen ben bile gördüğüme göre. İşte o reklam bu günkü yazıma vesile. Yiyecek konusunda çok şanslıyız. Zengin bir toprak dokusuna, geleneklere ve yüzlerce yıllık geçmişi olan yerel tohumlara sahibiz. Fransa gastronomi açısından dünyaya mal olmuş bir kültür. Coğrafi işaret konusunda 15.yy'dan beri çalışıyor. 
 

AŞÇILIK MESLEĞİ HAKKINDA

Yetiştirdiği tüm ürünleri bölge bölge kayıt altına almış. O tarihten beri coğrafi işaret meselesi gündemlerinde. Ne zaman ki ikinci dünya savaşı sonrası endüstriyel tarım hızla yayılıyor işte o zaman coğrafi işaretleme topraktaki ürünü korumak adına farklı bir kimlik kazanıyor. 
 
İlk işareti yine Fransa'dan 1925 yılında rokfor peyniri alıyor. Şu an 40 çeşit peynirinin coğrafi işareti bulunmakta. Türkiye bu meselede bir hayli geç kalmış. Ama bunun şu an için bence bir önemi yok. Bundan sonrasına bakarak hızla olumlu gelişmeler sağlayabiliriz. Henüz üç dört senedir üzerinde ciddiyetle duruluyor. 
 
Bir de işin içinde nedense el sanatları, kilim, hali da var. Bu süre içinde çok sayıda da müracaat yapılmış bile. Daha alacak çok yolumuz var çünkü ürün çok ve işe geç başladık.
 
Bu mesele tam da küresel iklim değişikliği gibi bir gerçeğe tanık olan günümüz insanları için, yani hepimiz için çok önemli. Geçtiğimiz hafta tam da bunları düşünürken ve bahsettiğim reklam filmini henüz izlemişken lnstagram hesabımdan bir davet geldi...
 
Şef Tevfik Alparslan Kimdir?
1974 Bolu Mengen doğumlu Şef Tevfik Alparslan 24 yıl önce Nişantaşı Park Şamdan ile başlayan aşçılık serüveninde dünyanın seçkin mutfaklarından derlediği örnekleri son Teknoloji ekİpmanları ile Topaz restoranda biraraya getirmektedir.
 
Sırasıyla Paris – El Espadon,The Glass House, Milano – Al Sorriso, Newyork -Savarona, Jean Georges Vongerichte, Londra – Hakkasan gibi bir çok Michelin yıldızlı şefin çalıştığı restoranlarda bulunan en onemli Turk Şef olan Tevfik Alparslan aynı zamanda da bir çok uluslararası ödüle sahiptir.
 
 
Görev yaptığı her mutfakta oldukça farklı ve derin araştırmalar yapan ve hayatı başarılarla dolu olan deneyimli şef yaklaşık 7 yıl görev yapığı İstanbul Reina’ dan New York Manhattan The Park Tower Savarona’ya transfer olmuştu.
 
New York’da bir türk aşçı olarak ilk defa fine dinning bir restoranda 1 yıl süre ile başarıyla görev alan deneyimli Şef Türk mutfağına bir pencere daha açmıştır.Çok kısa zamanda New York listelerine süratle giren başarılı Şef’e birkaç defa üst üste dünyanın en tirajlı ve en önemli gazetesi olan New York Times’ da yer verildi.
 
Ayrıca Zagat ve Journal dergisinde de kendisinden bahsedildi,özel yemekleri tanıtıldı. Devamında ise “ Journal” da dünyanın dev şefleri arasında kendisine 2 yıldız verilerek tüm dikkatleri üzerine çekti.
 
Dünyanın en iyi on şefinden biri olan Jean Georges Vongerichte ile bir süre çalıştıktan sonra ülkesine dönerek tüm birikim, tecrübe ve yeni çalışmalarını İstanbul Topaz restoranda uygulamaktadir.
 
OSMANLI SARAY MUTFAĞI
Son olarak özel davetli olarak gittiği Fransa’da 40 kişilik Micelin Star’lı restoran “Auxerroise Hôtel Restaurant Laroche à Chablis” de 10 gün boyunca akdeniz ağırlıklı “first class Chef Degustation” mönüsü hazırlayarak ayrı bir ilke daha imza atmıştır.
 
Türkiye’nin en iyi ve en önemli magazin portalı “Gecce mekan oskarları”nda, halihazırda mutfak şefliğini yaptığı Topaz Restoran
“2009 -2010 En İyi Akdeniz Mutfağı”, “ 2010 – 2011 En Yenilikçi Mutfak & Şef” ödüllerine ve yeniden 2011 – 2012 – 2013 -2014 Gecce En İyi Akdeniz Mutfagı Ödülüne layık görülmüştür.
 
Aynı zamanda Başarılı şef başında bulundugu Topaz restaurantta ikinci defa ‘’chaine des rotisseurs’’ akşam yemegi vererek tamamı gurme olan misafirlerden tam not almıştır..
 
2012 – 2013 Gece hayatının uzmanlarıyla birlikte yeme-içme ve eğlencenin en iyilerini ikinci yılında Uzun yıllardır sosyal hayatı takip eden gazetecilerin oluşturduğu jüri, Türkiye’nin yeme-içme, eğlence ve turizm dalında Yılın En İyi Şefi Ödülüne Layık görülmüştür..
 

 



Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

   
 
 

Benzer Haberler