Cennet Cehenneme mağaralarına 'Turistik Destek'

Cennet Cehenneme mağaralarına 'Turistik Destek'

Mersin'in Silifke İlçesine partisinin olağan ilçe kongresine katılan Bakan Lütfi Elvan, Silifke ve Erdemli ilçelerinin...

Bakan Elvan'dan Cennet Cehenneme mağaralarına 'Turistik Destek'
Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, Silifke İlçesi'nin Narlıkuyu Mahallesinde bulunan Cennet ve Cehennem mağaralarında incelemelerde bulundu. 
 
KALKINMA Bakanı Lütfi Elvan, Silifke İlçesi'nin Narlıkuyu Mahallesinde bulunan Cennet ve Cehennem mağaralarında incelemelerde bulundu.
 
Türkiyede Gezilecek Yerlerden Olan Mersin'in Silifke İlçesine partisinin olağan ilçe kongresine katılan Bakan Lütfi Elvan, Silifke ve Erdemli ilçelerinin açık hava müze konumunda olduğunu söyledi. Cennet ve Cehennem mağaralarında incelemelerde bulunan Bakan Elvan, "Cennet Cehennem bölgesine seyir terası başta olmak üzere, bilindiği gibi aşağıya merdivenle iniliyor, buraya asansör temini ve tüm mekanların güzelleştirilmesine yönelik proje hazırlandı. 
 
Biz de bakanlık olarak projeye 10 milyon liralık destek veriyoruz. Biz baştan aşağı Mersin'imizi tarihi eser yönüyle açık hava müzesi konumunda olan yerleri bir bütün olarak ele alıyoruz. Ve bunların her birinin teker teker restorasyonunu burayı gerçek anlamda bir turizm merkezine dönüştürebilmek için yapılması gereken çalışmaları belirliyoruz. 
 
Bu çerçeve de Cennet-Cehennem başta olmak üzere Uzuncaburç ve diğer turizm yörelerimize ciddi bir destek vereceğiz" dedi.
 
Destekleriyle birlikte bir aksilik olmazsa önümüzdeki yıl vatandaşların bambaşka bir Cennet ve Cehennem göreceğini kaydeden Elvan, "Buradaki eksiklikleri teker teker belirledik bu eksiklikleri gidereceğiz. 
 
Burayı güzel bir turizm merkezine dönüştüreceğiz. Diğer bir husus Uzuncaburç bölgemiz. Biliyorsunuz tarihi bir kent konumunda Uzuncaburç. Roma döneminin bildiğim kadarıyla Kızkalesi'ne kadar uzanan bir güzergahını içine alıyor. 
 
Buraya yönelik olarak da valimiz, kültür ve turizm bakanlığına başvuruda bulundu. İnşallah hem alan yönetimi hem buranın projelendirilmesi, rehabilitasyonu burada yapılacak olan düzenlemeler, yatırımlar nelerse bunları teker teker ortaya koyup buraya biz bakanlık olarak destek vereceğiz" diye konuştu.
 
Mersin coğrafyası birbirinden ilginç ve adını bilmediğimiz antik kentlere, tarihi yerleşim yerlerine, doğal güzelliklere ev sahipliği yapıyor. Bölgenin jeolojik yapısından dolayı da çokça mağara ve ilginç oluşumlar var.
 
Silifke yanınlarında yer alan, yeraltı deresinin karstik yapıyı aşındırması ve kimyasal erozyonla tavanın çökmesi sonucu oluşmuş Cennet ve Cehennem mağaraları da de bunlardan biri. Cennet Cehennem Obrukları, çökükleri veya mağaraları da deniyor.
 
Cennet Cehennem Mağaraları
Bölgede sıkça rastlanan ve korykos mağaraları denen bu oluşumların en büyüğü Cennet Çukuru. Doğal yollarla oluşan bu obruklar Mersin’in Silifke ilçesinin Narlıkuyu Beldesi’nde yer alıyor. Aralarında 75 m bulunan çukurlara tek bilet alarak giriş yapabiliyorsunuz.
 
Cennet Obruğu
Ağız kısmı elips biçiminde olan Cennet çukurunun çapları 250 m (uzunluğunda) ve 110 metredir (genişliğinde). Çukurun derinliği ise 70 metredir. Bazıları yenilenmiş de olsa çoğu antik olan 452 basamaklı oldukça geniş taş bir merdivenle iniliyor obruğa. Özellikle çıkması zor olan bu mağaraya inerken yanınıza mutlaka su almanızı tavsiye ederim.
 
Basamaklardan inmeye başladığınızda sizi yemyeşil bir alan karşılıyor, belki de Cennet adının verilmesinin nedeni budur. Kuzey yamacı oldukça dik olan obruğun güney ucunda ise 200 m uzunluğunda ve en derin noktası 135 m olan bir mağara bulunuyor.
Mağaranın bitim noktasında Narlıkuyu’dan uzun bir yol katederek Akdeniz’e ulaştığı düşünülen mitolojik bir yeraltı deresinin sesini duyabilirsiniz. Mağaranın hemen girişinde ise küçük bir şapel bulunuyor.
 
300 basamak indikten sonra karşınıza çıkan kilisenin girişindeki dört satırlık yazıtta 5. Yüzyılda Aziz Paulus adında dindar bir kişi tarafından Meryem Ana’ya ithafen yaptırıldığı yazıyor. Özellikle bölgeye gelen Hristiyanların ilgisini çeken Meryem Ana Kilisesi bu sebeple inanç turizmi için de önemli bir yere sahip.
 
Cehennem Obruğu
Aynı şekilde erozyon yoluyla tavanın çökmesi sonucu oluşmuş ve Cennet çukurundan daha küçük ve dar olan Cehennem çukurunun derinliği 128 metre, ağız çapları ise 50 m ve 75 metre. Bu çukurun kenarları iç bükey olduğundan içine inmek mümkün değil. Kenarları telle çevrili ve buradan seyredilebiliyor, ancak özel ekipmanlara sahip dağcılar izin aldıkları takdirde aşağı inebiliyor.
 
Çeşitli mitolojik hikayelere de konu olan bu çukurla ilgili bir efsaneye göre yüz başlı alev püskürten dev bir ejderha olan Typhon, zaman zaman tanrılar tanrısı Zeus ile savaşmaktadır. Bu çarpışmaların birinde Zeus’u yenilgiye uğratmış ve tanrıyı Korykos’da daha sonra Cehennem ismi verilmiş olan bu mağaraya kapatmıştır.
 
Tanrılar dünyasının bir diğer önemli ismi olan Hermes, Pan ile birlikte Zeus’u bu mağaradan kurtarmış ve bu kez Zeus Typhon’un peşine düşmüştür. Zeus alevler kusan yüz başlı ejderha Typhon’u kavgada yenerek bir süre burada hapsettikten sonra sonsuza dek kalacağı Etna Yanardağ’ına kapatmış.
 
Cennet Cehennem’e nasıl gidilir
Silifke’den 22 km olan Cennet Cehennem Obruklarına, Kızkalesi’ni geçtikten sonra Antalya yönüne doğru giderken 7 km sonra sağda göreceğiniz “Cennet Cehennem” tabelasından sağa saparak ulaşabilirsiniz.
 
Cennet Cehennem Obrukları giriş ücreti
Hem Cennet hem de Cehennem obruklarını ziyaret edebileceğiniz giriş bileti 15 TL. Kültür ve Turizm Bakanlığınca müze kapsamında olan bu yeri Müzekart ile yıl boyunca ücretsiz iki kez, Müzekart+ ile sınırsız gezebilirsiniz. Haftanın her günü ziyarete açık olan obruklar, Nisan-Ekim döneminde 8.30-19.30; Kasım-Mart döneminde ise 8.00-17.00 saatleri arasında ziyaretçilerini kabul ediyor.


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

   
 
 

Benzer Haberler