Çöp Kebabı Tarifi (Saplama) (Urfa)

Çöp Kebabı Tarifi (Saplama) (Urfa)

Şanlıurfa Mutfağının Bazı Özellikleri... Şanlıurfa Mutfağında Yemekli Toplantılar Nelerdir? Urfa’da yemek yer sofrasında yenir. Sofrada “Besmele” ile önce büyükler yemeğe başlar, küçükler...

Yöresel Mutfaklardan Çöp Kebabı Tarifi (Saplama) (Urfa)
Çöp Kebabı Tarifi (Saplama) (Urfa) Malzemeler
 
*  1/2 kg et (kuzu veya koyun), 
*  1 tatlı kaşığı domates salçası, 
*  1,5 tatlı kaşığı tuz, 
*  1 çay kaşığı karabiber 300 gr arpacık soğan, 
*  600 gr (6 adet ince) patlıcan, 
*  200 gr sadeyağ.
 
Anadolu da Yöresel Mutfaklarımızdaki Meşhur Sokak Lezzetlerinden  Çöp Kebabı (Saplama) (Urfa) Yapılış Tarifi 
Etlerin sinirleri ayıklanıp temizlenir, kuşbaşı doğranır.
Doğranmış etler bir kâsede salça, tuz ve karabiber eklenerek karıştırılır.
Soğanların kabuğu soyulur.
 
Patlıcanlar 1-2 parmak kalınlığında dilimlenir.
15-20 santim boyundaki özel nar çöplerine, sırasıyla bir dilim patlıcan, bir parça et, sonra bir tane soğan olacak şekilde tüm malzeme saplanarak dizilir. 
 
Dağılmaması için dizmeye patlıcan dilimiyle başlanıp patlıcan dilimiyle bitirilmelidir.
Bir tavada sadeyağ kızdırılır.
Hazırlanan şişler bu yağda kızartılır.
Fazla derin olmayan bir tencereye yerleştirilir. 
 
3 su bardağı su eklenir.
Tencerenin kapağı kapatılarak pişmeye bırakılır.
Kaynara çıktıktan sonra ateşi kısılarak 1-1,5 saat pişirilir.
Piştikten sonra çöpleriyle beraber tabağa alınır, yanında pirinç pilavıyla servis yapılır.
 
Etleri dizmek için çöp şiş, Saplama adı da verilen çöp kebabında özellikle nar hılfı (nar ağacının ince dalı) kullanılır.
 
Şanlıurfa Mutfağının Bazı Özellikleri... Şanlıurfa Mutfağında Yemekli Toplantılar Nelerdir?
Urfa’da yemek yer sofrasında yenir. Sofrada “Besmele” ile önce büyükler yemeğe başlar, küçükler onları takip eder. Oburluk hiçbir zaman benimsenmeyen bir davranıştır. Yemek yeme sırasında konuşulmaz, kaşık sesi duyulmaz. Sofrada misafirin ulaşamadığı yemekler misafire ikram edilir, ısrarda bulunulur. Ev sahibi sofraya oturmaz, hizmet eder, misafir çok ısrar ederse sofraya oturur. Erkek misafirler ayrı, kadın misafirler ayrı sofralarda otururlar ve böylece herkesin daha rahat etmesi sağlanmış olur. Yemeğin sonunda “sofra duası” okunarak kalkılır. 
 
Şanlıurfa Mutfağında Yemekli Toplantılar;
1. Sıra Gecesi Yemeği 
Çeşitli yaşlarda veya mesleklerdeki arkadaş gruplarının sonbahar ve kış gecelerinde haftada bir arkadaşın evinde sıra ile yaptıkları toplantılara Şanlıurfa’da “sıra gecesi”, “sıra gezme” denir. Sıra kendisine gelen kişi gecenin bütün masraflarını karşılayarak misafirlerini en iyi şekilde ağırlamaya çalışır. Müzik ya da sohbetle geçen bu toplantıların baş yemeği çiğköftedir. Urfa mutfağında çiğköfte baş köşeyi tutar ve çiğköftesiz bir sofra düşünülemez. 
 
2. Aspap (Esvap) Yemeği 
Damada elbise giydirilirken düğüne katılan misafirlere ikram edilen yemektir. Pilavın yanında mevsimine göre doğrama, keme boranısı, kuru fasulye, kaburga gibi yemeklerden biri verilir. 
 
3. Süpha Yemeği 
Süpha, düğünlerde verilen yemeklerin genel adıdır. En az 300-400 kişi için hazırlanan süpha yemeğinin amacı akrabaları ağırlamanın yanında muhtaç ve düşkün kimselerin de karınlarını doyurmaktır. Süphada yemek olarak, kuzu içi kaburga, üzlemeli pilav; tatlı olarak da zerde verilir. Süpha yemeği sabahtan başlayıp ikindi sonuna kadar devam eder. Süpha verilen evin kapısı bu süre içerisinde açık tutularak tanıdık, tanımadık herkesin gelip yemek yemesi sağlanır, komşulara yemek dağıtılır. 
 
4. Taziye Yemeği 
Üç gün süreyle oturulan taziye evinde ölen kişinin ailesine yakınları ve dostları tarafından verilen yemeğe taziye yemeği denir. Kebap türleri, lahmacun ve kadayıftan oluşan bu yemekten fakirlere de dağıtılır. 
 
5. Hac Yemeği 
Hac’dan dönen kişinin kendisini ziyarete gelenlere üç gün süreyle verdiği yemektir. Genellikle üzlemeli pilav ve zerdeden oluşur. Bu yemek, sünnet düğünlerinde de verilir. 
 
6. Sahaniye 
Sahaniye, sıra gezmesi gibi arkadaş grupları arasında sürdürülen bir gelenektir. Sahaniye yapılacağı zaman arkadaşlar birbirlerine “Şu günün gecesinde sahaniyemiz vardır, haberin olsun” der. Belirlenen gecede herkes o gün evinde pişen yemeklerden bir iki sahan (tabak) toplanılan eve getirir. Herkesin getirdiği değişik yemekler ortaya konularak yenilir, sohbet edilir. Maksat, dostlukları kuvvetlendirip hoşça vakit geçirmektir.

 



Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

   
 
 

Benzer Haberler