Rus Başbakan Yardımcısı'ndan Acil Toplantı, Konu 'Antalya Ve Koksaki'

Rus Başbakan Yardımcısı'ndan Acil Toplantı, Konu 'Antalya Ve Koksaki'

Açıklamada, tatil yapan turistlerin acil tahliyesi için neden olmadığı vurgulanırken, Türkiye turunda...

Rus Başbakan Yardımcısı'ndan Acil Toplantı, Konu 'Antalya Ve Koksaki'
Rusya Başbakan Yardımcısı Vitaly Mutko, Rus Tur Operatörleri Birliği (ATOR), Rusya Seyahat Acenteleri Birliği (ATA) ve Rusya Sigortacılar Birliği (BCC) temsilcileri ile Türkiye'deki Koksaki virüsü salgını iddialarına dair acil bir toplantı düzenledi. Toplantıyı duyuran Rusya Tur Operatörleri Birliği (ATOR), resmi internet sitesinden yayımladığı açıklama ile Koksaki virüsleri ile ilgili tartışmalara açıklık getirdi. ATOR; tur operatörlerinin iptal ve değişiklik başvurularını nasıl değerlendirdiğini de paylaştı. 
 
Rus medyasının Türkiye'nin resort bölgelerinde Koksaki virüsünden kaynaklı hastalıkların arttığı yönündeki haberlerinin ardından, Rusya İnsan Sağlığı ve Tüketiciyi Koruma Kurumu (Rospotrebnadzor) durumu insan sağlığı açısından tehlikeli bulduğunu açıklamıştı. Bunun üzerine Rusya Federal Turizm Ajansı (Rosturizm), durumun Rus turistler için tehlike yarattığı yönünde açıklama yapmıştı. Açıklamada, tatil yapan turistlerin acil tahliyesi için neden olmadığı vurgulanırken, Türkiye turunda iptal ya da değişiklik yapmak isteyenlerin herhangi bir ceza ödemeden bu işlemi yapabileceği ifade edilmişti. Buradaki önemli nokta ise, para iadesi almak isteyen Rusların mahkemeye başvurması gerektiğiydi.
 
BAŞBAKAN YARDIMCISI ACİL TOPLANTI YAPTI
Söz konusu açıklamalar, medyada başvuran herkesin para iadesi alabileceği şeklinde yansıtılırken, olayları kontrol altına almak isteyen Rusya Başbakan Yardımcısı Vitaly Mutko, Rus Tur Operatörleri Birliği (ATOR), Rusya Seyahat Acenteleri Birliği (ATA) ve Rusya Sigortacılar Birliği (BCC) temsilcileri ile acil bir toplantı düzenledi. 
 
ORAN BİNDE 1
Toplantıda, Koksaki virüsü sebebiyle rahatsızlanan kişi sayısının en güvenilir şekilde sigorta şirketlerinin verilerinden belirlenebileceği görüşü öne çıktı. Sigorta şirketlerinin elindeki verilere göre, seyahat sigortası ile Türkiye’ye seyahat eden Rus turistler içerisinde Koksaki virüsüne maruz kaldığını bildirenlerin oranı binde 1’in altında.
 
Mayıs ve ağustos ayları arasında Türkiye’ye seyahat eden 800 bin kişiyi sigortaladıklarını belirten sigorta şirketi ERV’nin CEO’su Julia Alcheeva, son 2 ayda müşterilerinden Koksaki virüsüyle alakalı 83 telefon aldıklarını ifade etti. Başbakan Yardımcısı’nın düzenlediği toplantıda konuşan Alcheeva, oranın düşüklüğünü vurgulamak için ise bir ayda Türkiye’deki müşterilerinden çeşitli şikayetlerde ortalama 4 bin 500 telefonu aldıkları bilgisini paylaştı. 
 
‘TATİLİNİ ZATEN İPTAL ETTİRMEK İSTEYİP DURUMDAN FAYDALANMAYA ÇALIŞANLAR DA OLDU’
Seyahat acenteleri ve tur operatörleri, haberlerin ardından endişeli müşterilerinden çok sayıda telefon aldıklarını belirtirken, bunlardan bir kısmının da iptal ya da değişiklik başvurusunda bulunduğunu kaydetti. Ancak acentelerin verilerine göre, satın aldığı tatili iptal edenlerin sayısı çok düşük oldu. 
 
Acenteler, başka sebeplerden ötürü tatilini iptal etmek isteyen bazı Rus turistlerin durumdan istifade ederek tatilini herhangi bir ceza ödemeden iptal etmeye çalıştığı değerlendirmesini de paylaştı. 
 
‘RUSLAR MEDYANIN DURUMU ABARTTIĞINI ANLIYOR’
Neredeyse her seyahat acentesinin seyahatini iptal ettirmek isteyen müşterilere sahip olduunu belirten Meridian Tour Müdürü Angela Galkina, ‘’Ancak genel tabloya bakıldığında, Rusların medyanın durumu abarttığını anladığını görüyoruz’’ şeklinde konuştu.
 
Şu ana dek herhangi bir iptal gerçekleştirmediklerini söyleyen Osa Tour Müdürü Svetlana Oboyanskaya ise, ‘’Turistlerin büyük bir kısmı durumu doğru bir şekilde analiz edebiliyor.’’ şeklinde konuştu. 
 
Türkiye’nin Rusların büyük bir bölümü için yeri doldurulamayacak bir fiyat-kalite dengesine sahip olduğunu belirten Rus acenteler, bu durumun da etkisiyle Türkiye talebinin hala eski yüksek seviyelerinde oldu bilgisini paylaştı. 
 
TAM PARA İADESİ YASAL MERCİLERE BAŞVURULARAK MÜMKÜN OLUYOR
ATOR tarafından paylaşılan açıklamada, tur iptal ve değişiklik sürecinin nasıl işlediğine de değinildi. ‘’Konunun medyada yer alış şekli, isteyen herkesin tatilini iptal ederek tam para iadesi alacağı şeklinde algılanmasına neden oldu’’ denilen açıklamada, bunun ancak yasal mercilere başvurma yolu ile mümkün olduğu hatırlatıldı. 
 
Rosturizm tarafından yapılan açıklamada tatilini iptal etmek isteyen turistlerin paralarının tamamını geri alabilecğei belirtilse de, bu durum haklı gerekçeyle tur operatörü ile müşteri arasındaki kontratın iptal edilmesi ile mümkün olabiliyor. Tur operatörlerinin isteyen herkese para iadesi yapacakları yönünde açıklama yapmaması durumunda, müşterilerin konuyu yasal mercilere taşıması gerekiyor. Şu anda var olan tabloda, operatörlerin bir kısmı müşterilerine değişiklik hakkı sunsa da, kontratın iptal edilmesi durumunda klasik yöntemleri uygulamaya devam ediyorlar. 
ATOR da, tur operatörlerinin izlediği yolun doğru olduğu değerlendirmesini yapıyor. 
 
Açıklamaya göre, bu görüşlerini Başbakan Yardımcısı ile yapılan toplantıda dile getiren tur operatörleri, ceza ödemeden parasının tamamını geri almak isteyen turistlerin kesinlikle mahkemeye başvurması gerektiğini ifade ediyor. Değişiklik talep edenlerin işlerinin daha kolay olduğunu belirten operatörler, seyahat tarihi yakın olanların fiyat farkı ödemeden başka bir destinasyona geçiş yapmasının da pek mümkün olmadığı bilgisini paylaşıyor. 
 
TUR OPERATÖRLERİ NASIL TAVIR ALIYOR?
ATOR’un açıklamasına göre, tur operatörlerinin Koksaki virüsü konusunda aldığı tavır şu şekilde:
TUI: Türkiye’ye seyahat etmek istemeyen müşterilerine başka bir destinasyonla değişiklik yapmayı öneriyor. Bunu kabul etmeyen müşterilere kontratta yer alan koşullar çerçevesinde para iadesi yapılıyor ancak bu tabloda tam para iadesi mümkün olmuyor. TUI şu ana dek çok sayıda telefon almış olsa da, tatilini iptal eden müşterisi yok. 
 
Anex Tour: Rosturizm’in uyarısının tavsiye niteliği taşıdığını belirten Anex Tour da, müşterilerine değişiklik hakkı sunuyor. Şu anda durumu analiz ettiklerini ve müşterilerinin tepkilerini değerlendirdiklerini açıklayan tur operatörü, Dışişleri Bakanlığı’nın yeni önlemler almaya karar vermesi durumunda bakanlığın talimatlarına göre hareket edecek. ‘’Ortada bir salgın durumu olduğuna dair herhangi bir açıklama yok’’ denilen Anex Tour açıklamasında, ‘’Birlikte çalıştığımız sigorta şirketinden elde ettiğimiz verilere göre Koksaki virüsünün toplam turistlerde oranı yüzde 1-2 seviyelerinde’’ ifadeleri kullanıldı. . 
 
Biblio Globus: 1 Eylül tarihinden önce gerçekleşecek seyahatlerde her dosyayı ayrı ayrı inceleyeceğini belirten tur operatörü, şu açıklamayı yaptı:
‘’Yasaya göre, seyahatin iptali ya da ertelenmesi durumlarında tur operatörlerinin tam para iadesi yapma zorunluluğu yok. Bu sebeple, tur operatörü ve turist arasında yapılan anlaşmanın  değiştirilmek ya da iptal edilmek istendiği durumlarda her başvuruyu tekil olarak inceleyeceğiz. Bu süreçte ilgili kararları ve otel ve hava yolu gibi tedarikçilerin tekliflerini de göz önünde bulunduracağız. Mevcut sorunu gidermek amacıyla izlenebilecek yollar konusunda müşterilerimizle iletişim kuracağız. 
 
1 Eylül tarihinden sonra gerçekleşecek tatiller için ise, çıkış tarihlerinden önce ortada bir güvenlik tehdidi olup olmadığını inceleyeceğiz. Şu anda bu tatilleri iptal etmek için yeterli gerekçe bulunmuyor.’’
 
Coral Travel, Pegas Touristik, Sunmar ve NTK Intourist de, iptalleri mevcut kontrat koşullarına göre gerçekleştireceklerini açıkladı.
 
‘YALNIZCA RUSLAR VE UKRAYNALILAR ŞİKAYETÇİ’
ATOR’un açıklamasında dikkat çeken bir diğer husus da, Koksaki virüsü kaynaklı rahatsızlıkları yalnızca Rus ve kısmen Ukrayna basınının gündem ettiğinin belirtilmesi oldu. Açıklamada, ‘’Diğer ülkelerden gelen turistlerin bu konuda bir şikayeti var gibi görünmüyor’’ denildi.
 


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

Benzer Haberler