Tavuklu Bahar Pilavı Tarifi

Tavuklu Bahar Pilavı Tarifi

Osmanlı Saray Mutfağında etli, baharatlı, sebzeli hatta meyveli pilavlar Osmanlı döneminde saray mutfağının vazgeçilmezleri arasındaydı. Tahta kaşıkla yenmesi âdetten olan pilav..

Tavuklu Bahar Pilavı Tarifi
Tavuklu Bahar Pilavı Tarifi Malzemeler
 
*  2 su bardağı pirinç
*  400 gr. Tavuk göğüs kuşbaşı eti
*  5 çorba kaşığı sıvı yağ
*  1 çorba kaşığı çam fıstığı
*  1 çorba kaşığı kuş üzümü
*  2 adet soğan
*  1 çarliston biber
*  1'er çay kaşığı tarçın ve karabiber
*  yarım çay kaşığı yenibahar
*  1 5 çay kaşığı tuz 
 
Tavuklu Bahar Pilavı Tarifi Yapılışı:
Pirinç ayıklanıp yıkanır. Ilık tuzlu suda 20 dakika bırakılır.
Tencerede sıvı yağ ısıtılır. Fıstıklar pembeleştirilip dışarı alınır.
Aynı yağa önce kuşbaşı etler atılıp 5 dakika kadar kavrulur.
 
Küçük doğranmış soğan ve biber ilave edilip etler bıraktığı suyu çekip hafif pembeleşinceye kadar pişirilir.
Tuz, karabiber, tarçın, yenibahar katılıp karıştırılır.
Sonra etler başka bir kaba alınır.
 
Tenceredeki yağa suyundan süzülmüş pirinç ilave edilir.
Birkaç kez karıştırıldıktan sonra 3 su bardağı yağsız et suyu veya tavuk suyu konur; üzerine tavuk etleri sıralanır. 
Kaşığın tersi ile bastırılıp düzeltilir.
Kaynadıktan sonra ateş azaltılarak pirinçler suyunu çekinceye kadar pişirilir.
 
Kavrulmuş çam fıstığı ile, temizlenip yıkanmış kuş üzümü konur.
Tencerenin kapağı kapalı olarak 20 dakika kadar buharı ile demlendirilir.
Karıştırıldıktan sonra servis yapılır.
 
Türk Aşçı Haberleri İlgili Tarif İçin Alternatif Tavsiye;
Türk Aşçı Haberleri Olarak İnternet üzerinde yapmış olduğumuz bir araştırmada siz takipçilerimize layık bulduğumuz “Bahar Pilavı” ile ilgili alternatif bir videonun sunumundan da faydalanabilirsiniz. 
 
 
Türk Aşçı Haberleri Olarak;
Türk aşçı haberleri olarak sizler için hazırlamış olduğumuz bu nefis ve lezzetli yemek tariflerini denediğinizde yorumlar bölümünde sizlere daha iyi hizmet edebilmek amacı ile düşüncelerinizi yazarak bizimle paylaşırsanız seviniriz.
 
Osmanlı Saray Mutfağında etli, baharatlı, sebzeli hatta meyveli pilavlar Osmanlı döneminde saray mutfağının vazgeçilmezleri arasındaydı. Tahta kaşıkla yenmesi âdetten olan pilav sofraların tadıydı.
 
Pilav Çinlilerden mutfağımıza girmişse de sonrasında o kadar fazla çeşidi ve pişirme tekniği geliştirilmiştir ki pilavın Osmanlı ve Türk Mutfağında en temel yemekleri arasında olduğu kabul edilmiştir. Pilavlarımızdan bu kadar söz edilmesini sağlayan şey aslında içine katılan malzemelerin çeşitliliğidir. Et, balık, deniz ürünleri, bakliyat ve sebzelerle yapılan birçok pilav çeşidimiz vardır. Evliya Çelebi’nin seyahatnamesinde en çok sözü edilen bakliyat, buğdaydan sonra pirinçtir. Sarayın pirinç deposunun da Dimyat olduğunu defalarca yazmıştır. 
 
Osmanlı pilavlarına, ilk olarak, II. Murat döneminde yaşayan ve XV. yüzyılda literatürde en büyük Osmanlı hekimi olarak anılan Muhammed bin Mahmud Şirvani’nin hazırladığı çalışmalarda rastlanmıştır. İlk tarifler badem, tavuk, safran ve şekerle yapılan muzafferiye pilavı ve etli nohutla yapılan baharatlı kabuni pilavıdır. 
 
Osmanlı Yemek Kültüründe XVI. yüzyılda etli, lahanalı, meyveli, sarımsaklı, kuru üzümlü ve biberli pilavlar yapılmaya başlanmış; ayrıca sade yapılan pilavların üzerine kuruyemiş ve kuru meyveler kavrularak dökülmüş. Üzerine şeker koyulan kaymaklı ve peynirli pilav tatlı gibi ikram edilirmiş. XVI. ve XVII. yüzyıllarda renkli meyve ve sebzelerin sularıyla çeşitli renklerde pilavlar hazırlanırdı. 
 
Osmanlı mutfak tarihinde Pilav her zaman yemekten sonra, yanında ya da sonrasında hoşaf ile servis edilirdi. Pilav, üstüne yağda kavrulmuş ya da suda haşlanmış yumurta, haşlanmış tavuk veya koyun eti koyularak da yenilmiş. Pirinç pahalı olduğu için XVIII. yüzyıla kadar halkın mutfağında pek kullanılmasa da saraydaki davetlerin baş yemeklerinden olmuş. XVIII. yüzyıl itibarıyla pirinç üretiminin yaygınlaşmasıyla fiyatı düşmüş ve halk arasında da buğday kadar tüketilmeye başlanmış.
 
Pilav mutlaka tahta kaşıkla yenilirdi. Sarayda “pilavcı” adı verilen ve çok iyi pilav yapan usta aşçılar bulunurdu. Günümüzde pilavcılar Osmanlı’nın bu geleneğini gerek seyyar gerekse sabit dükkân olarak devam ettirmektedir.

 



Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

Benzer Haberler