Yeni Nesil Yöresel Yemekleri Yapacak

Yeni Nesil Yöresel Yemekleri Yapacak

8-10 tanesi tescillendi ama henüz tescil ettiremediğimiz çok sayıda ürünümüz var. İlk etapta Bilim ve Sanayi...

Yeni Nesil Yöresel Yemekleri Yapacak
Şanlıurfa’nın yöresel yemekleri Valilik tarafından düzenlenen kurslarla yaşatılmaya çalışılıyor. Kentin unutulmaya yüz tutmuş lezzetlerinin tanıtıldığı toplantıda konuşan Vali Abdullah Erin, “Yemek kültürümüz sadece kebaptan ibaret değil ya da sadece fırın kültüründen ibaret değil Şanlıurfa yemekleri. Siz yemeklerinize sahip çıkmazsanız başkaları alır” ifadelerini kullandı.
 
Şanlıurfa tarihi, kültür, gelenek ve görenekleri ile Türkiye’nin önemli kentlerinin başında geliyor. Yemek noktasında çok zengin bir kültüre sahip olan Şanlıurfa’da bazı lezzetler ise unutulmaya yüz tutmuş durumda. Özellikle eskiden evlerde yapılan ve kentin büyük değerleri arasında olan yemekleri gün yüzüne çıkarılması amacıyla Şanlıurfa Valiliğinin bünyesinde, Şanlıurfa İli Kültür Eğitim Sanat ve Araştırma Vakfı (ŞURKAV) tarafından bir kurs açıldı. Kursa katılan 15 öğrenciye kentin yüzyıllar boyunca yapılan ancak son dönemlerde unutulmaya yüz tutmuş yemekleri öğretiliyor.
 
URFA’NIN YEMEKLERİNİ URFALILAR DA BİLMİYOR, BU ACI BİRŞEY!
ŞURKAV’ın Balıklıgöl civarındaki Kültür Evi’nde yapılan toplantıya Şanlıurfa Valisi Abdullah Erin, Vali Yardımcısı Tarık Açıkgöz, ŞURKAV yetkilileri ile basın mensupları katıldı. Projenin amacının anlatıldığı sunumdan sonra söz alan Şanlıurfa Valisi Abdullah Erin, proje ile hem kentin zenginliklerini tanıtmayı hem de kursiyerlere iş imkanı açtıklarını ifade etti. Vali Erin bazı Urfa yemeklerin Urfalılar tarafında da bilinmediğini belirterek, “Unutulamaya yüz tutmuş yemeklerimizin yeni nesillere aktarılmasını amaçlayan bir proje. 
 
Bu proje kursiyerlerimizin, ninelerimizin yapmış olduğu yemekleri tekrar yapmak suretiyle iş sahibi olmalarını sağlıyor. Bu proje ile zenginliklerimizi hem ulusal hem de uluslararası anlamda tanıtmayı amaçlıyoruz. 6 ay sürüyor kurs süreleri. Kursiyerlerimiz unutulan yemekleri yapıyor ki, bazılarını Urfalılara ve basın mensuplarına sorduğumuzda onlar da bilmiyorlardı. Bu acı bir şey aslında” diye konuştu.
 
‘URFA’DA SADECE KEBAP VE FIRIN YEMEKLERİ YOK’
Şanlıurfa’da yemek kültürünün sadece kebap ve fırın yemeklerinden oluşmadığının altını çizen Vali Erin, “6 aylık bir proje, ilk etapta 15 tane kursiyerimiz var ama geçen süreç içerisinde çok sayıda Urfalının kursa katılmak adına taleplerinin olduğunu öğrendik ve inşallah bunun devamını da getireceğiz. 12 bin yıllık bu şehirde geçmişten gelen çok büyük bir yemek çeşitliliği var. 
 
Yemek kültürümüz sadece kebaptan ibaret değil ya da sadece fırın kültüründen ibaret değil Şanlıurfa’nın yemekleri. Bunu bu proje ile anlatmaya çalışıyoruz. İnşallah yeni kursiyerlerle devam edecek” sözlerini kullandı.
 
‘YEMEKLERİMİZE SAHİP ÇIKMAZSAK BAŞKALARI ALIR
Şanlıurfa’nın yemeklerinin tescillenmesi için aşçılar ve çalışmalar yaptıklarını söyleyen Vali Erin, “Şanlıurfa’ya özgü yemeklerden 8-10 tanesi tescillendi ama henüz tescil ettiremediğimiz çok sayıda ürünümüz var. İlk etapta Bilim ve Sanayi Bakanımıza 15 yemek ve üründen oluşan bir liste teslim ettik. İnşallah onların hazırlıklarını yapıyorlar. İnşallah adım adım bunların tescilini ve patentini Şanlıurfa olarak alacağız. 
 
Siz yapmazsanız başkaları alır. Kendi ürünlerimize sahip çıkmamız lazım” diyerek sözlerine son verdi.


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

Benzer Haberler