Meşhur Karnavas'ın Meşhur Dut Pekmezi İlgi Görüyor

Meşhur Karnavas'ın Meşhur Dut Pekmezi İlgi Görüyor

Songül ve Avşin Aktürk çifti, sabahın erken saatlerinde mesaiye başlıyor. Yere serdikleri brandalar üzerinde dutları silkerek topladıktan sonra bidonlara dolduruyor..

 
Karnavas'ın Meşhur Dut Pekmezi Dünya Çapında İlgi Görüyor...
 
Bir Sezonda 2 Ton Üretiliyor: Vücuda Anında Fayda Sağlıyor
Türk Aşçı Haberleri olarak Erzurum’un Olur ilçesine bağlı Ormanağzı (Karnavas) Mahallesi'nde üretilen meşhur dut pekmezinin hikayesini sizlere sunuyoruz. Vücuda girdiği anda kana karışarak demir değerlerini zirveye taşıyan bu mucizevi lezzet, bölgenin en önemli üretim yerlerinden biri olan Ormanağzı köyünde büyük bir titizlikle hazırlanıyor.
 
Erken Saatlerde Başlayan Üretim Süreci
Songül ve Avşin Aktürk çifti, sabahın erken saatlerinde mesaiye başlıyor. Yere serdikleri brandalar üzerinde dutları silkerek topladıktan sonra bidonlara dolduruyor ve dev kazanlarda kaynatıyorlar. Kaynama süreci tamamlandıktan sonra preslenen dutlar, şırası alınarak bakır kaplarda pekmeze dönüştürülmek üzere saatlerce karıştırılıyor. Soğutma işlemi tamamlanan pekmez, bidonlara konularak depoya kaldırılıyor.
 
Üretim Hedefi: 2 Ton Dut Pekmezi
Meşhur yöresel mutfaklarımızda pekmez konusunda deneyimli Avşin Aktürk, bu sezon 2 ton dut pekmezi üretmeyi hedeflediğini belirtti. Eşi Songül Aktürk ise, “2019 yılında Olur İlçe Tarım Müdürlüğü ile birlikte 'Dut’tan Gelen Şifa' adlı bir proje gerçekleştirdik. Erzurum’da bölge birincisi, Ankara’da ise Türkiye üçüncüsü olduk. Bu proje sayesinde dut pekmezini daha kaliteli ve nasıl daha iyi üretebileceğimizi öğrendik. Ayrıca dış pazarlara nasıl açılabileceğimizi de keşfettik” dedi.
 
Coğrafi İşaretle Gelen Değer Artışı
Erzurum İl Tarım Müdürü Alpaslan Kenger, “Karnavas dut pekmezi, 2008 yılında coğrafi işaret aldıktan sonra büyük bir talep gördü. Çiftçilerimiz daha fazla kazanmaya başladı ve Pekmez çeşitlerinde pekmez üretimine olan ilgi arttı. İl Tarım Müdürlüğü olarak üreticilerimize her türlü desteği vermeye devam ediyoruz” dedi.
 
Köylülerden Büyük Destek
Osman Aktürk ise, “Yüz adet dut ağacı fidanı diktim ve şimdi meyve veriyorlar. Oğlum Avşin ve gelinim Songül, yaklaşık bir buçuk iki ton üretim yapıyorlar. Karnavas Dut Pekmezi coğrafi işaret aldıktan sonra satışlar arttı ve köylüler üretime daha fazla ağırlık vermeye başladı” diye konuştu.
 
Türk Aşçı Haberleri olarak, Karnavas'ın bu eşsiz lezzetini tüm dünyaya tanıtan ve üretimine katkı sağlayan herkese teşekkür ederiz. Bu değerli ürün, hem bölgenin ekonomik kalkınmasına hem de sağlığa büyük fayda sağlamaktadır.
 


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

Benzer Haberler