Gen Düzenleme Sayesinde Glütensiz Buğday Geliştirildi

Gen Düzenleme Sayesinde Glütensiz Buğday Geliştirildi

İspanya'daki Sürdürülebilir Tarım Enstitüsü'nde görevli bilim insanları, Crispr-Cas9 gen düzenleme tekniği sayesinde...

Gen Düzenleme Sayesinde Glütensiz Buğday Geliştirildi
İspanya'daki Sürdürülebilir Tarım Enstitüsü'nde görevli bilim insanları, Crispr-Cas9 gen düzenleme tekniği sayesinde yüzde 85 daha az glüten içeren buğday geliştirmeyi başardı.
 
Dünya genelinde yüz milyonlarca kişinin muzdarip olduğu çölyak hastalığı, bu kişilerin buğday, arpa, çavdar ve yulaf gibi glüten içeren gıdaları tüketmesini imkansız hale getiriyor. Bu da çölyak hastalarının yaşam kalitesini kayda değer ölçüde düşürüyor. 
 
Son yıllarda glütensiz gıdalara talebin artması, bilim insanlarının bu konuda çalışmalarını yoğunlaştırmasını sağladı. Bu alanda önemli buluşlara imza atan bilim insanları, gen düzenleme sayesinde yüzde 85 daha az glüten içeren buğday geliştirmeyi başardı.
 
Crispr-Cas9 gen düzenleme tekniği kullanılarak geliştirilen bu yeni buğday türü, çölyak hastalarında alerjik reaksiyona neden olan glüteni neredeyse tamamen ortadan kaldırıyor. 
 
İspanya'daki Sürdürülebilir Tarım Enstitüsü'nde görevli bilim insanları tarafından geliştirilen bu yeni buğday türü, çölyak hastalarının beslenme konusunda çok daha rahat bir hayat sürmelerini sağlayabilir.
 
Glütensiz beslenmek isteyenler için umut vadeden bu yeni araştırmalarını Plant Biotechnology Journal'da yayınlayan bilim insanları, Crispr-Cas9 gen düzenleme tekniği ile buğdaydaki 45 gliyadin geninin 35'ini ortadan kaldırdıklarını ve bu sayede neredeyse glütensiz buğday elde ettiklerini ifade etti.
 
Son yıllarda çölyak hastalarının yanı sıra sağlıklı beslenmeye dikkat eden diğer insanların da glütensiz gıdalara yönelmesi, gen düzenleme ile geliştirilen bu yeni buğday türünün önemini daha da arttırıyor. 


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

Benzer Haberler