Gastro Afyon Lezzet Festivali Kapılarını Açtı
Afyonkarahisar’ın yöresel lezzetlerinin tanıtılacağı 2. Gastro Afyon Lezzet Festivali, kapılarını açtı. Türkiye ve dünyanın en önemli gastronomi şeflerinin buluştuğu festivalde, Afyon’un yöresel lezzetleri gün yüzüne çıkarıldı. Birbirinden leziz Afyonkarahisar yemeklerinin dünyaya açılmasına olanak sağlayan festivalde şişe takılmış dana ve 3 tonluk aşure yemeği dikkat çekti.
Türkiye Aşçılar Federasyonu (TAFED) ve Afyonkarahisar Profesyonel Aşçılar Derneği (AFPAD) tarafından düzenlen 2.Gastro Afyon Lezzet Festivali, Afyonkarahisar Valiliği tarafından da desteklendi. Yoğun katılımla gerçekleşen festivalde misafirler Afyonkarahisar’ın tüm lezzetlerini tatma imkanı buldu.
“Yemek konusunda hazineye sahibiz”
Lezzet festivalinin açılışında programında konuşan TAFED Başkanı Zeki Açıköz, lezzet festivallerinin önemine değindi. Açıkgöz şöyle devam etti:
“Türkiye’de konuşuyoruz.
Deniz, güneş ve kum. Alternatif turizm konusuna geldiğimi zaman gerçekten biz yemek konusunda hazineye sahibiz. Biz yemek kültürünü tanıtabilmek için hiçbir riskimiz yok sadece araştıracağız. Ülkemizde hangi medeniyetler yaşamış hangi ilde ne yenir neler yetişir. Bunları araştırmalıyız.”
Afyonkarahisar’a Gastronomi Turu düzenlenecek
Milletvekili İbrahim Yurdunuseven de, Afyonkarahisar’ında lezzetin merkezi olma yolunda hızla ilerlediğini söyledi. Yurdunuseven şöyle devam etti:
“Biz yıllar önce bir slogan geliştirmiştik. Lezzetin, mermerin, termalin ve Cumhuriyetin kurulduğu toprakların başkentiyiz. Demek ki biz yıllar önce lezzeti bu slogan içerisine koymuşuz. Şuanda çok şükür termalin başkentiyiz. Cumhuriyetin kurulduğu topraklarız. Lezzetinde başkenti olmaya adayız.
Artık turizm sadece gezmekle tarihi mekanlara bakamla belirli yerleri görmekle veya denize gitmekle yapılmıyor. Artık turizm içerisinde bir gastronomi bölümü de gelişti. Bizim yaptığımız organizasyonlarla Afyonkarahisar’a gastronomi turu düzenleneceğini düşünüyorum.”
“İlimizin değerlerini tanıtmaya devam edeceğiz”
Afyonkarahisar’ın değerlerini tanıtmaya devam edeceklerini söyleyen Vali Mustafa Tutulmaz ise, “İlimizin değerlerini tanıtmaya ve bu değerleri işe, aşa döndürmeye çalıştık.
Şimdi son zamanlarda turizmi çok önemli olarak gelişmekte olduğunu görüyoruz. Geçmişte turizm sadece deniz ve kültür turizmi olarak ele alınıyordu. Ancak şimdi bu alanlarda biraz tıkanma meydana geldi.
Bir taraftan da insanların farklı şeyleri keşfetme güdüsü ihtiyacı ortaya çıktı ve bunun sonucu olarak da alternatif turizm yolları her geçen gün daha da genişlemeye başladı. Gastronomide alternatif turizmde bir konu oldu” dedi.
“Lezzetimiz ilimizi güçlendiriyor”
Lezzetin öneminden bahseden Vali Tutulmaz, “Son yıllar da sadece lezzetle ilgili olarak ziyaretlerin gezmelerin olduğunu açık bir şekilde görüyoruz. İlimiz yol üstü turizminde önemli alanlarında birisidir.
Bir taraftan tarih boyunca değişik kültürlere ev sahipliği yaparak lezzet kültüründe farklı katkı sağlamış bir taftanda şuanda günümüzde çok sayıda kişinin ilimizden geçmek suretiyle ilimizin lezzetleri tatma imkanı bulmaktadır.
Bu aslında bizim çok yönlü olarak elimizi güçlendiriyor. Hem
geleneksel kültürümüzü yaşatmamızda hem de bundan belirli bir parasal değere döndürme imkanımız var. Yani ürettiğimizde satabilme imkanımız var. Günde buradan 1 milyon insan geçiyor. Bunu iyi değerlendirmemiz gerekiyor” dedi.
'Gastro Afyon Kentin Marka Değerini Artıracak'
Afyonkarahisar’da bu yıl ikincisi düzenlenen Gastro Afyon Lezzet Festivali dün başladı. İki gün sürecek festivalde kente özgü lezzetler katılımcıların beğenisine sunuluyor. Festival, şehrin tanıtımına da katkı sağlayacak.

Turizmin en önemli destinasyon illerinden biri olan Afyonkarahisar’ın mutfağını tanıtmak amacıyla düzenlenen Gastro Afyon Lezzet Festivali’nde, kentin yöresel lezzetleri görücüye çıktı. Afyonkarahisar Valiliği, Afyonkarahisar Belediyesi, Afyon Kocatepe Üniversitesi ve Afyon iş dünyası tarafından desteklenen festival, kentin tanıtımına da katkı sağlayacak. “Gastro Afyon Lezzet Festivali, kentin marka değerini artıracak” diyen Afyonkarahisar Valisi Mustafa Tutulmaz, festival hakkındaki sorularımızı yanıtladı.
Yemek Festivali İle Neyi Amaçlıyorsunuz?
Afyonkarahisar tarihi, kültürü ve bulunduğu coğrafya itibarıyla birçok kültüre ev sahipliği yapan bir kent. Bunun bir sonucu olarak da kentimiz değişik lezzetleri bir arada barındırıyor.
Ancak bu lezzetlerin bir kısmı günümüzde yeterince bilinmiyor. Afyon’un birçok yöresel lezzeti maalesef turizme kazandırılmamıştır. Coğrafi işaretli ürünler olan sucuk, kaymak, ekmek, keşkek ve lokumun dışında Afyon’a özgü birçok lezzet bilinmiyor, hatta yöresel mutfağa dair önemli yemekler unutulmak üzere. Gastro Afyon Lezzet Festivali’nin en büyük gayesi, hem unutulmaya yüz tutmuş yöresel yemekleri tekrar gün yüzüne çıkarmak hem de Afyon mutfağını dünyada bilinir kılmak.
Festival ile Osmanlı mutfağından izler taşıyan bir gastronomiye sahip olan Afyon’un, gastronomi turizminde de büyük bir potansiyele sahip olduğunu ortaya koymayı amaçlıyoruz. Festivalimizin bu yönde bir farkındalık yaratacağına inanıyoruz. Aynı zamanda festival, kentimizin tanıtımına da katkı sağlayacaktır.
Festivali’nin Geçen Seneye Göre Farkı Nedir?
Türkiye Aşçılar Federasyonu (TAFED) ve Afyonkarahisar Profesyonel Aşçılar Derneği (AFPAD) ile birlikte, festivalin kusursuz olması için çok titiz çalıştık. Geçen sene eksiklerimizi, hatalarımızı gördük. Festivali farklı kılmak için neler yapabileceğimiz üzerinde fikir alışverişlerinde bulunduk. O yüzden bu sene gerçekten çok güçlü bir festival gerçekleştirdik. Bu sene festivalimizin çok başarılı geçtiğine inanıyoruz.
40 Çeşit Yöresel Yemek Hazırlandı
Festivalde Katılımcıları Neler Bekliyor?
Kapılarını dün açan ve 2 gün sürecek festivalimizde, öncelikli olarak Afyon’un yöresel lezzetleri gün yüzüne çıkarıldı. 40 çeşit Afyon kazan yemeklerinin yapımı ve dağıtımı ile katılımcılar bu eşsiz lezzetlerin tadına bakabildi. Ayrıca 3 tonluk aşure yapımı ve dağıtımı gerçekleştirildi. Tabii ki olmazsa olmasızımız dana çevirme bu sene yine festivalde yerini aldı.
Panel ve söyleşiler, Afyon mutfağı atölye çalışmaları, coğrafi işaretli ürünlerin yapım ve tanıtımları da festivalimize renk kattı. Bunun yanı sıra yöresel yemek yarışmaları, en çok yemek yeme yarışması ve patates soyma yarışması ile katılımcıların da organizasyona dahil olmaları sağladık.
Yabancı şeflerin workshopları ve çeşitli görsel showlar da katılımcıları bekleyen sürprizler arasında yer aldı. Yöresel dans gösterileri, semazen ve orkestra gibi birçok etkinliğe de ev sahipliği yapan festivalde, katılımcılar eğlenceye de doydu. Festival kapsamında, lise ve üniversite öğrencilerine yönelik bir de yöresel yemek yarışması düzenlendi.
Dünyaca Ünlü Şef Ve Bloggerler
Yabancı Katılımcıların Yoğun Olduğu Festivale, Kimler Katıldı?
Festivalimiz gerçekten çok ilgi gördü. Dünyaca ünlü şefler, bloggerler, yemek yazarları ve büyükelçiler ile sektör temsilcileri, bu sene festivalimize katılım sağladı. 30 ülkeden 40’a yakın yabancı şefi festivalimizde ağırladık. Gerçekten bu sene, yabancılar festivalimize büyük bir ilgi gösterdi. Bu da tabii ki bizi mutlu etti.
Aynı zamanda başta Türkiye Aşçılar Federasyonu ve ona bağlı 25 aşçı dernek olmak üzere, gastronomi dernekleri, ünlü şefler, gastronomi bölüm başkanları, lise ve üniversite öğrenci ve öğretmenleri, yemek yazarları, bloggerler, sektör temsilcileri, yerel ve ulusal basının yanı sıra çok sayıda bürokrat da festivalimize katıldı.
Festivalin Kente Katkısı Ne Olacak?
Turizmin en önemli destinasyon illerinden biri olan Afyonkarahisar mutfağının tüm dünyaya tanıtımı için önemli olan Gastro Afyon Lezzet Festivali, öncelikli olarak Afyon’un bir gastronomi şehri olduğunu da ortaya koyacak.
Afyon yöresel lezzetlerine yönelik bir farkındalık oluşturulacak. Günümüzde, gastronomi diğer tüm turizm çeşitlerini destekleyen bir araç haline geldiği için, gerçekleştirilen Gastro Afyon Lezzet Festivali, kentin diğer turizm dallarını da harekete geçirecek.
Kentin marka bilinirliğini artırmak ve Afyon’un Türk gastronomisinde öncü bir şehir olduğunu hem ülkeye hem de dünyaya tanıtmak açısından da festival büyük katkı sağlayacaktır. Aynı zamanda Gastro Afyon, kentin tanıtımında da önemli rol oynayacak.
Hepsini bir bütün olarak ele aldığımızda festival, hem Afyon’a hem de kentin ekonomisine büyük bir katma değer katacak. Kısaca, Gastro Afyon Lezzet Festivali kentin değerine değer katacak.
Birçok medeniyete ev sahipliği yapan ve gastronomi turizmi için büyük bir potansiyeli barındıran Afyonkarahisar’ın mutfağını ve yöresel lezzetlerini dünyaya tanıtan 2. Gastro Afyon Lezzet Festivali Afyon Efelerinin gösterisiyle başladı. Daha sonra protokol konuşmalarına geçildi. İlk olarak Afyonkarahisar Profesyonel Aşçılar Derneği Başkanı Hamza Kalkan konuştu. Kalkan festivalin hazırlanmasında emeği geçenlere teşekkür etti.
Afyon artık turizm şehri
Afyonkarahisar hak ediyor
Ardından Türkiye Aşçılar Federasyonu Başkanı Zeki Açıköz konuştu. Açıköz: “Festival süresince Afyonkarahisar’ın coğrafi işaret tescilli ürünleri, coğrafi işarete aday ürünler ve aday olması düşünülen ürünler ile yemekler hazırlanacak ve katılımcılara ikram edilecek. Gastronomi festivalleri son dönemlerde oldukça ilgi g.rüyor. Afyonkarahisar gastronomi şehri olmayı hak eden bir il. Bugün büyükel.ilerimiz, şeflerimizde burada ne kadar zengin bir mutfak olduğunu görecektir. Gastro Afyon Lezzet Festivalinin düzenlenmesinde emeği geçen herkese teşekkür ediyor, festivalin hayırlı olmasını temenni ediyorum” dedi.
Büyük fayda sağlayacak
Milletvekili İbrahim Yurdunuseven ise konuşmasında Afyonkarahisar’ın termal, mermer, tarih ve zaferin dışında lezzetinde başkenti olma yolunda hızla ilerlediğini söyledi. Yöresel lezzetlere sahip çıkılması gerektiğine de değinen Milletvekili Yurdunuseven, Gastro Afyon Lezzet Festivali bu anlamda ilimizin lezzetlerinin tanıtılmasında büyük fayda sağlayacağını belirtti.
Değerlerimizi tanıtıyoruz
Son olarak konuşan ve turizmin son dönemde çok y.nlü olarak geliştiğine değinen Vali Mustafa Tutulmaz: “Bugün 2’incisini yaptığımız Gastro Afyon Lezzet Festivali ile ilimizin önemli bir değerine parmak basmak istedik. İlimizi tanımlarken termalin mermerin, zaferin ve lezzetin merkezi diye tanımlıyorduk. Son yıllarda sağlık ve sporun merkezi kavramlarını de ekledik. Çok y.nlü olarak ilimizin değerlerini tanıtmaya ve bu değerleri işe, aşa donüştürmeye başladık. Son dönemde turizmin çok y.nlü olarak gelişmekte olduğunu g.rüyoruz. Geçmişte turizm sadece deniz ve kültür turizmi olarak ele alınıyordu.
Ancak şimdilerde bu alanda tıkanma meydana geldi. İnsanların farklı şeyleri keşfetme güdüsü, ihtiyacı ortaya çıktı. Bunun bir sonucu olarak ta alternatif turizm yolları daha da gelişmeye Bugün Bu Hafta Bu Ay başladı. Gastronomi de geleneksel turizmin yanında alternatif turizminin konusu oldu. Gelenekseldi cünkü her gidilen yerde yeme içme kültürüne bakma, onu deneme ve arkasından onları değerlendirme de toplumların genel olarak alışkanlığı içerisindeydi. Ancak son yıllarda sadece Gastronomi anlamında gezilerin olduğunu g.rüyoruz” diye konuştu.
İyi değerlendirmeliyiz
Afyonkarahisar’ın yol üstü turizminde önemli bir il olduğuna dikkat çeken Vali Mustafa Tutulmaz: “Bir taraftan tarih boyunca önemli kültürlere ev sahipliği yaparak lezzet kültürüne farklı bir katkı sağlamış, bir taraftan da günümüzde çok sayıda kişi ilimizden geçmek suretiyle lezzetlerimizi tatma imkânı bulmaktadır. Bu durum aslında çok y.nlü olarak elimizi güclendiriyor. Hem geleneksel kültürümüzü yaşatmamıza, hem de bundan belirli bir parasal değer kazanma imkânımız var. Yani ürettiğimizi satabiliriz. Günde buradan neredeyse bir milyona yakın insan geçiş yapıyor. Bu aslında ilimiz adına önemli bir nimettir.
Bunu iyi değerlendirmemiz gerekiyor. Otellerimize çok sayıda misafir geliyor. 27.000 yatak kapasitemiz var. Bu yatak kapasitemizin önemli bir oranda doluluk oranıyla devam ettiğini gordüğümüzde gastronominin ne kadar önemli olduğu ortaya çıkıyor. Festivale gelen şeflerimiz lezzetlerimize yenilikler ekleyebilir. Bu şeflerimizden faydalanabilirsek geleneksel mutfağımızın yanında yeni mutfaklara da sahip oluruz. En önemli hususta şu. Çok sayıda öğrencimiz burada aşçılık ve mutfak eğitimi alıyor. Onların şeflerimizle teması onları motive edecektir” dedi.
Afyon artık turizm şehri
Afyonkarahisar’ı marka şehir haline getirmek için çalışıyoruz diyen Vali Mustafa Tutulmaz: “Gastro Lezzet Festivali bunun bir parçasıdır. Okuduğum bir makalede turizm denince akla sadece Antalya, İzmir, Muğla ya da Afyon mu gelmeli diye bir ifade vardı. Bu beni çok mutlu etti. Benim de yapmak istediğim buydu. Artık turizm denince akla ilk gelen il Afyon oluyor. Bu bizleri oldukça mutlu etti. Bu kendiliğinden olmadı.
Son 15 yılda yapılan yatırımlar, son iki yılda yaptığımız tanıtım faaliyetleri ile Afyonkarahisar artık bir turizm şehridir. Artık turizm denince akla gelen 5-6 vilayetten birisi de Afyonkarahisar’dır. Ne kadar .vünsek azdır. Ben öncelikle Türkiye Aşçılar Federasyonuna, Afyonkarahisar Profesyonel Aşçılar Derneğine, valiliğimiz bünyesinde çalışan ve bu festivale emek veren arkadaşlarıma, kamu, kurum ve kuruluşlarına, üniversitelerimize teşekkür ediyorum. Halkımız ve esnafımız destek oldukça bu etkinlik kalıcı olacaktır” şeklinde konuştu.
Büyük ilgi gordüler
Konuşmaların ardından protokol üyeleri ve misafirler Afyon mutfağından lezzetlerin yer aldığı stantları ziyaret ettiler. Mutfak atölyelerini, haşhaş ezme standı, kadınların sıcak sıcak hazırladığı hamur işleri lezzetlerini, Afyon yumurtasının çeşitlerini, Afyon sucuğunun pişirildiği standı protokol üyeleriyle birlikte ziyaret eden Vali Mustafa Tutulmaz, emeği geçen ve festivale destek olan herkese teşekkür etti. Festival kapsamında pişirilen 3 tonluk aşurenin dağıtımına ilgi oldukça yoğundu. Aşure dağıtımı sonrası sema gösterisi sunuldu. Profiterolden yapılan Afyon kalesi, lokumdan yapılan Türkiye haritası, kaymak ve muzun birleştirildiği yeni lezzet, kabak süslemeleri ve dana çevirme en çok ilgi gören stantlar oldu. Atölye çalışmalarında ise Afyonkarahisar’ın coğrafi işaretli ürünleri tanıtıldı. 2. Gastro Afyon Lezzet Festivali büyük ilgi görerek sona erdi.