Dünyaca Ünlü ve Meşhur Şef Nedir? Özellikleri Nelerdir?

Yetiştirdiği şeflerinin kaç tanesi görevinin başında? Resmi web sitesinde yada diğer web sitelerinde kaç tane "Gastronomi Ve Turizm Trendleri" üzerine şahsi makalesi yayınlanmış?

 
Profesyonel Şefler En Çok Hangi Ürünleri Tercih Ederler? Ünlü Şeflerin Tercih Ettiği Gıda Ürünlerinin Özellikleri Nelerdir? Meşhur Şeflerin Özel Yemek Sunumlarının Özellikleri Nelerdir? Dünyada Türk Mutfağı Şeflerinin Özellikleri Nelerdir? Profesyonel Şeflerin En Büyük Özellikleri Nelerdir? Ünlü ve Meşhur Şef Ne Demek? 
"Koord. Şef Ahmet ÖZDEMİR"
 
Özellikle makaleme başlamadan önce belirtmek isterimki; dünyanın neresinde olursa olsun kendi mutfak kültürünü ve kendi mutfak tarihi(bkz.)ni bilmeyen bir şef "zavallı" ve "mutfak fakiri" biridir. Kendini bilmeyen, hiç kimseyi ve hiç bir kültürü bilemez. Belki bildiğini sanır, ama düşüncesi gerçek değildir. Aynı zamanda kendini ve kendi kültürünü bilen bir aşçı bunun içerisine dünyadaki tüm kültürleri yerleştirebilir...
 
Aşağıda değindiğim konuları esasında bir çok meslektaşım gündeme getirmek istiyor. Ama kimisi çaresizlik, kimisi korku, kimisi işvereninden çekindiği için, kimisi eli kalem tutmadığı ve yazma alışkanlığı olmadığı için, kimisi makalesini yayınlatacak bir web sitesi bulamadığı için ve bir çok başarılı Türk mutfağı şefi farklı sebeplerden dolayı rahatsızlıklarını dile getiremiyor...
 
Profesyonel şeflerin tercihleri, çalıştıkları mutfak türüne, eğitimlerine, deneyimlerine ve kişisel zevklerine bağlı olarak değişebilir. Ancak Türkiyede bulunan sözde ünlü yada meşhur şeflerin bir çoğu loca, kartel, dernek gibi bazı yapıların kontrolünde olduğu için bilgi pek önemli değildir. Popülerlik ve ilgili derneklere üye olmak yeterlidir. Bu maalesef dünyada ve Türkiyede mutfak kültürünün yeterince tanıtılamamasının en önemli sebeplerinden biridir. 
 
Çünkü ünlü ve meşhur diye tanıtılan Türk mutfağı şeflerinin bir çoğunun 2024 Dünya Restoran Trendleri(bkz.)makalemde de yer verdiğim gibi aşçılık ve gastronomi üzerine bir tane dahi makalesi olmadığı gibi sözde yazdığı kitaplarında ilgilli yabancı markalar tarafından kaleme alındığı bir gerçektir. Türkiyede turizm bakanlığı ve kültür tanıtma kurumlarına hizmet veren gastronomi kuruluşları yani loca ve dernekleri "cahil" ama "popüler şefleri" maalesef ülkemizde ve uluslararası Türk mutfağı çalışmalarında dikkate almaktadır.   
 
Türkiyede kültür ve turizm bakanlığının çalıştığı aşçılık kurumları yahudi ve mason localarının kontrolündeki kartellerden olduğunu gördüğüm ve düşündüğüm için ilgili programlara katılan yada destek veren bu kurumlarında ilgili devlet kurumlarımız tarafından incelenmesini geçmişte devlet kurumlarımızdan talep ettim, ama bana bir sonuç bildirilmedi. Hatta Son restoran projelerimden biri olan Lagos'ta Elysium Restoranları(bkz.)nı Açarken ana dili İngilizce olan kıtalararası fine dining restoran menülerimde Türkçe yemeklere yer verdiğim zaman turizm bakanlığında üst düzey bir yetkili beni arayarak teşekkür etmişti. Hemen ardından bu konuda turizm bakanlığı yetkilisi bana bir plaket ve teşekkür yazısı verileceği söylenmişti.
 
Ama Bir Anda Her Şey Unutuldu Ve Birileri Bunu Engelledi!!!
 
Çünkü o aşçılık kartellerine üye olmayan biri Türkiyede ödül alamaz! Türkiyede bilgilli olmak önemli değildir. Herhangi bir Türk mutfağı şefinin yada en başarılı diye lanse edilen şeflerin gerçekte Lawrens’ ların Ülke Mutfağımızdaki Ağlara Bağladıkları Hain Keklikler(bkz.) olduğunu iddia ettiğim gibi, hatta; bu çok ünlü diye lanse edilen şeflerin Türkiye yada Dünyada Türk mutfağına ne kadar katkı sağladığı şaibeli ve tezat denklemler ortaya koyar.
 
Ortaya çıkan sonuç; Kültür ve turizm bakanlığı ile birlikte gastronomi şehirlerinin bu kadar yöneticisi ve danışmanları ne işe yarıyor? Gerçekten gastronomi şehirlerinin bütçesinden ciddi paralar ödenen ve kültür tanıtma vakfının çok daha ciddi ücretler ödediği esasında "ilgisiz danışmanların" Türkiyenin gastronomi gerçeğine uzaktan yakından bir  katkısı varmı diye kamuoyuna sormadan duramıyorum? Türkiye devlet kurumlarının ve yerel yönetimlerin dikkate aldığı tek unsur ve önemli olan maalesef şeflerin ne kadar boş popüler olduğu konular ile ilgilidir... 
 
Ama geçmişte Otel Mutfağı Danışmanlığı(bkz.)mdaki çalışmalarımdan olan Avrupa ülkelerinden birinde Otel Mutfağı Yaparken(bkz.)karşılaştığım gerçekten ünlü bir şef Avrupada ve diğer dünya ülkelerinde bu popülerlik özellikleri yada hangi derneğe üye olduğu dikkate alınmadığını anlattı. Dikkate alınanlar konusunda da aşağıdaki bilgileri verdi;
 
* Dünyada ne kadar restoran açılışı yapmış?
* Dünyada ne kadar otel açılışı Pre Opening(bkz.) yapmış?
* Dünyada yaptığı yada otel örnek restoran menüleri(bkz.)nin altında ismi yazıyor mu?
* Ait olduğu ülkenin mutfak kültürünü yapmış olduğu menülerde ne kadar uygulamış?
* Bu güne kadar dünyada ve Türkiyede kaç tane Türk mutfağı şefi yetiştirmiş?
* Kendine has aşçılık ve gastronomi üzerine fikirler üretmiş mi?
* Yetiştirdiği şeflerinin kaç tanesi görevinin başında?
* Açmış olduğu restoranların kaç tanesi halen hizmet veriyor?
* Resmi web sitesinde yada diğer web sitelerinde kaç tane "gastronomi ve turizm trendleri(bkz.)" üzerine şahsi makalesi yayınlanmış?
* Şahsına ait resmi web sitesinde ne kadar bilgi paylaşmış?
* Profesyonel gastronomi araştırmalarının kaç tanesinde kaynak gösterilmiş?
 
Ama maalesef gelişmiş dünya ülkelerinden olan Avrupa ülkeleri ve Amerikanın tam tesine bizim ülkemiz Türkiyede profesyonel şeflerin değerlendirilmesine dair bazı genel eğilimler ve özellikler aşağıdaki gibidir. İçinde "isim belirtilmiş" dostlarım ve şahsıma ait hatıralarım ile birlikte kopyala yapıştır makalelerimi çalarak kendi makalesi gibi altına ismini yazıp sosyal ağlarda paylaşan sözde dünyaca ünlü Türk mutfağı şeflerini saymıyorum. Zaten onlar tarihin mutfak çöplüğünde yok olmaya mahkum olacaklardır....
 
* Ünlü şef hangi ünlü mankenle evlenmiş?
* Meşhur şef nerede kahve içmiş?
* Meşhur şefin telefonu ne marka?
* Büyük şefin kızı kiminle flört ediyor?
* Profesyonel şef hangi kanalda çıkmış?
* Ünlü şef eşini nasıl aldattı?
* Meşhur şefin nerede ne kadar arazisi var?
* Meşhur şef alkollü kaza yaptı?
* Ünlü şef eşini neden aldattı?
* Meşhur şefin arabası hangi marka?
* En ünlü şef sarhoş olduğu için festivale katılamadı,
* Ünlü şef eşinden neden boşandı?
* Meşhur şef ile çırağının tartışmasının sonucu ne oldu?
* Dünyaca ünlü ve meşhur şefin maaşı ne kadar?
* Ünlü şef asistanı ile günlük kiralık dairede eşi tarafından basıldı,
* Meşhur şefi hangi marka kıyafetler giyiyor?
* Dünyaca meşhur kadın şefin tırnakları neden kırıldı?
* Meşhur şefi eşi neden aldattı?
* Ünlü şef nasıl kaçamak yaptı?
* Meşhur ve ünlü şef hangi meşhur sitede yaşıyor?
* Ünlü şefin ev kirası kaç para?
* Meşhur şef lüks sitedeki evi için kaç lira aidat ödüyor?
 
İşte Türkiyede ünlü şef olmanın yolları yukarıda belirmiş olduğum sansasyonel sloganlardan geçiyor. Bu arada Türk Mutfağının Başarılı Şefleri(bkz.)biat etmediği için bilgisinin ve kendi mutfak kültürünün arkasında dik dururken, diğer popülerlik sevdası içerisindeki mutfak fakirleri mason localarından birinin mavi regalalarını takıp yöneticilerine gizli yada açık bir şekilde "onların" kılıçları altında diz çökerek biat edip, popülerliğin kapısını açtığını düşünüyorlar. Aynı zamanda bunları gururla yayınlayan karakter yoksunları çok daha "popüler" ünlü bir Türk mutfağı şefi olduğunu düşünüyor... Sözde dahi olsa bir Türk mutfağı şefi(bkz.)için ne kadar acı ve üzüntü verici değil mi? 
 
Peki kültür ve turizm bakanlığının ve yerel yönetimlerin iş verdiği Türk mutfağı şeflerinin geçmişini ve bu güne kadar yazdığı makaleleri, hangi gastronomi araştırmalarına kaynak olduğunu, aşçılık mesleğindeki yeni meslek gönüllüsü ama geleceğin Türk mutfağı şeflerine hangi anlamda örnek olduklarını araştırınız lütfen, daha emin olursunuz...
 
2023 yılı Türkiye cumhuriyeti kültür ve turizm bakanını ve bakanlığı görevlilerini göreve davet ediyorum...!!! Çünkü 2024 otel trendleri ve konaklama trendleri(bkz.) makalemde de bahsetmiş olduğum gibi yapılan çifte standartlar aşçılık camiasını ve dünyada gerçek Türk mutfağı şeflerini rencide etmektedir. İtalyan ve fransız akademilerinden mezun yabancı mutfak özentilerinden kurtulamayan mutfak fakirleri Dünyada Türk mutfağı(bkz.)nı tanıtamaz. Onlara fransız ve italyan mutfaklarını tanıtma görevi verirseniz daha başarılı olacaklarına eminim...
 
Dünyanın en zengin mutfakların biri olan Türk mutfağı tanıtımları sosyal medyada boy gösteren 10 şeften ibaret değildir. Türk mutfağına hizmet etmiş ve kaynak olmuş yurt içinde ve yurt dışında bulunan gerçek Türk mutfağı şeflerinin yukarıda saydığım haksız tutumlara layık olmadığı gibi devlet kurumlarımız tarafından daha fazla saygı hakettiğine inanıyorum. . Yani dünyada Türk mutfağı tanıtımlarının bu locaların kontrolündeki mutfak fakiri ama popüler şefler ile hiç bir alakası yoktur. 
 
İlgili popüler ama mutfak fakiri şeflerin yurt dışında açmış oldukları bir tane dahi restoran olmadığı gibi dünyada Türk mutfağını yaşatan hiç bir restoran menüsünün altında da isimleri yazmaz. Çünkü bahsettiğim yabancı gıda markalarının kendi tanıtımları için isimlerine yemek kitapları yazdığı ve maaş bağladığı popüler şefler gerçekte Türk mutfak kültüründen ve Türk mutfak tarihinden habersiz, aynı zamanda osmanlı saray mutfağı ile zaten ilgisi olmayan şef görünümündeki kişiliklerdir. 
 
Çünkü mecazi anlamda karakol komiseri ama ilkokul mezunu bile olamayan rahmetli Nejat Uygur'un cibali karakolundaki gibi ilkokul mezunu olarak karakola bekçi olarak tayin edilen İlyas Salman'ın tayinini kabul etmediği gibi, aşçılık kurumlarının "başkanları"da kadrolarında "kendilerinden kültürlü "BEKÇİ" istemiyorlar!!! Ellerinde bir "çekiç" yönetime gelmeye çalışan şef kardeşlerimin tepesine hiç vakit kaybetmeden vurarak anında görevden bir bahane ile alıyorlar... Enterasan olan ise hiç bir devlet kurumuda bunu ve buları sorgulamıyor!!!
 
Peki Bu Cahillik Değilde Nedir? İşte Lafın Bittiği Nokta Buradadır!!! Celladına Aşık Olan Bir Milletiz Diyemiyorum, Ama İçimizde Dünyaca Ünlü Ödüller Verilen ve Bu Kadar Cahil Şeflerimiz ve Dünyada Aşçılık Tarihi(bkz.)ni Bilmeyen Dünyaca Ünlü Kendi Kültürünü ve Tarihini Bilmeyen "Cahil" Yabancı Özentisi ve Yabancı Hayranı Meslektaşlarımız Çok Fazla Maalesef!!! Peki Bunu Aşçılık Camiasında ve Gastronomi uzmanları Arasında Görüp, Fark Edebilen Kaç Kişi?
 
Oysa ülkemizdeki aşçılık üzerine dernek, federasyon ve konfederasyonlarımızın başkanlarının demeçlerine bakarsanız dünyanın bu konulardaki en bilgili adamlarına bir profesör edasında ders veriyorlar adeta.... Tabi yerseniz...!!! Cahillik böyle bir şey işte, dipteki bir zavallı kendini aşçılık mesleğinin zirvesinde hissederek bazen gerçeğe yansıyan hayallerinde soytarılık haline getirebiliyor...
 
Türkiyede ne kadar popüler şef varsa bir çoğunun altı boştur!!! Bunu göremeyen ve araştırmayarak halen onları gündemde tutan basın kuruluşları, televizyon kanalları, dergi ve gazete yöneticilerinin ise altı iki kere boştur!!! Hatta kalemleride yabancı gıda markalarına ve ilgili localara çoktan satılmıştır... Aşçılık dernekleri, federasyonları ve konfederasyonları Gastromilliyetçilik ve mutfak kültürümüzden habersiz kör'ün en önde gidenleri ünvanlarını "üstün başarı" ile taşıdıkları gibi çalışmalarında körün fil tarifinden öte geçememektedirler.
 
İşte Devlet Politikalarında Bile Bulunduğumuz Nokta Maalesef Sn. Tayyip Erdoğan Hükümetinde Dahi Geldiğimiz Nokta, Celladına Aşık Olan Bir Toplummuyuz Acaba?
 
Hatta meclis açılışında Kara Mustafa paşanın Avusturya- Viyana kuşatmasında Gastromilliyetçilik(bkz.) (makalemde bu konuya yer verdim) örneği haçlı askerlerine talimat veriliyor;
 
Bu hilal şeklindeki "Kruvasanı" bir ekmek olarak nasıl yiyip yok ediyorsanız, Türkleride aynı şekilde yok edeceksiniz!!! sloganı ile icad olunan bir ekmek çeşidini meclisimizin açılış menüsüne koyuyoruz. Birde gururla konunun kaynağını bilmeden bunu anlatıyoruz. Tabiki gastrodiplomasi 'de bazlamamız, cızlamamız ve akıtmamız dururken Gastronomi'deki Haçlı Seferleri(bkz.)nde haçlı ordularının ilham kaynağı olan ve tarihi bir zaferimizin engellenmesinde başrol oynayan "Kruvasan" çok önemli, T.B.M.M. menüsünde onu unutmak olmaz...
 
KRAL ÇIPLAK!!!!
Sonuç olarak bazı Türk mutfağı şefleri hakkında genel bir değerlendirme yapmam gerekirse; hayatında bir tane dahi makalesi yada köşe yazısı olmayan,  Fikir üretemeyen, yenilikleri yazamayan, dünyayı bilmeyen, kendi ülkesinde dahi gastronomi trendlerini bilmeyen ve takip etmeyen, vilayetini bile daha görmemiş ama sözde dünyaca ünlü şefler ve yine sözde dünyaca meşhur şef olan aşçılık kurumlarının bazı yöneticileri dünyada Türk mutfağına neler kazandırabilir?
 
Dünyada Türk mutfağını ingilizce örnek restoran menüleri(bkz.)içerisinde yaşatan ve dünyada örnek restoranların(bkz.) açılışını yapan şeflerin "rolünü çalan" zavallı emek hırsızları. Gerçek Türk mutfağını yabancı şefler yetiştirerek yaşatan şefler nerede, yabancı şeflerin elindeki kılıcın önünde diz çöken sözde ünlü şefler nerede!!! Çok üzgünüm bu tabiri kullandığım için ama, sizler o dernekleriniz, federasyonlarınız ve konfederasyonlarınız ile ancak köklü Türk mutfağına değer katanlardan değil,  gölgesinden faydalananlardan olursunuz!!!
 
Siz geçmişinizde de olduğu gibi bir Türk mutfağı şefinin sizden daha başarılı olacağını bilseniz o şefin yurt dışına gidememesi için servetinizi harcarsınız. Sizin karakteriniz bu. Bunlar hayal değil. bunlar Türk aşçılık derneği başkanının yaptıkları gerçekler! Günümüzde bilim araştırmalarına göre, "mutfak sanatları öğrencisi bile" bile aşçılık kurumları açısından daha iyi düşünerek aşçılık camiasına daha faydalı sonuçları ortaya koyabilir...
 
 
Türkiyedeki en ünlü, dünyaca ünlü, dünyaca meşhur vede aşçılık Derneği başkanı, federasyon başkanı yada konfederasyon başkanları, sizin hepinize söylüyorum;
 
Bana değil kamuoyuna Türkiye cumhuriyetinde yada dünyada yetiştirdiğiniz bir tane yabancı şef söyleyiniz lütfen... Ben size sadece Türkiyede değil, Dünya kamuoyunda hatta Fine dining restoranlarda ve otel mutfaklarında Türk mutfağı alanında 10 farklı ülkede yetiştirdiğim 10 tane farklı şef göstereceğim. Haydi buyurun.
 
Sizin Türk mutfağını Türkiyede ve Dünyada yaşatmaya yönelik ciddi eksiklikleriniz olduğunu ancak Dünyada Türk mutfağını gerçekten yaşatan Profesyonel Türk mutfağı şefleri bilir ve anlar... Dünyada bu işi yapan gerçek Türk mutfağı şefleri olarak "sayımız" az olduğu için çok şanslısınız...
 
Dünyaca Ünlü ve Meşhur Şef Nedir? Özellikleri Nelerdir?
İşte sizin cehaleteniz ve konuya vakıf olmadığınız apacık ortada olduğu gibi sadece bahaneler uydurarak cevap bile veremezsiniz. ([email protected]) Çünkü siz aşçılık derneği, aşçılık federasyonu ve aşçılık konfederasyon altyapıları olarak aşçılık camiasına boş vaadler vererek hayal dünyasında yaşatan ve Türkiye kamuoyunu kandıran kurumlarsınız.
 
Mesleki olarak altyapınız hayal edebildiğinizden daha fazlası kadar BOŞ'tur. Dünyadaki gastronomi profesyonellerine göre bulunmuş olduğunuz makamlardaki gerek duyulan bilgi ve tecrübe olarak konuya vakıf olmadığınız apaçık ortada. Diğer önemli olan bir konu ise bu yanlış sisteme ve düzene "dur" diyebilecek yürekli meslektaşlarımızın sayısının gerektiğinden çok daha az olması beni üzüyor...
 
 
Umarım eleştirilerim Türkiye cumhuriyetinde ilgili devlet makamlarımıza ulaşır.  Şimdi makalemin ana konusuna geçeğim...
 
*** Profesyonel Şeflerin Tercih Ettiği Gıda Ürünleri ve Özellikleri:
 
Profesyonel Şefler Taze ve Doğal Malzemeler Kullanır: 
 
2024'de restoran trendleri(bkz.) makalemde de değindiğim gibi çoğu şef, taze ve doğal malzemeleri tercih eder. Sebze, meyve, et ve deniz ürünlerinin taze olması, yemeğin lezzetini ve kalitesini artırır.
 
Başarılı Şefler kaynağından elde ettikleri en Kaliteli Ürünleri kullanır: 
 
Uluslararası Gastronomide Aranılan Mutfak Şefleri(bkz.), kalitesi yüksek yağlar, tuz, baharatlar ve diğer temel malzemeleri kullanma eğilimindedir. Özellikle zeytinyağı, tuz (örn. Himalaya tuzu veya deniz tuzu) gibi ürünlerde kalite önemlidir.
 
Profesyonel Ve Kendi Kültürüne Bağlı Şefler Yerel Ve Mevsimlik Ürünler İle Yemeklerini Hazırlar: 
 
2024 gastronomi trendlerinde geleceğin menü trendleri(bkz.) makalemde de değinmiş olduğum gibi, Yerel ve mevsimlik ürünlerin kullanımı, hem tazeliği hem de sürdürülebilirliği garanti eder.
 
*** Meşhur Şeflerin Özel Yemek Sunumlarının Özellikleri:
 
Yaratıcılık ve Renk Kullanımı: 
 
Ünlü şefler, Gastronomide Geleceğin Restoranları(bkz.) makalemde de yer verdiğim gibi, sunumda yaratıcılığa büyük önem verir. Yemekler sanatsal bir dokunuşla sunulabilir. Renkli sebzeler, soslar ve garnitürlerle tabağın çekici ve görsel olarak tatmin edici olması sağlanır.
 
Doku Oyunları ve Minimalizm: 
 
2024 Dünya Gastronomi Trendleri(bkz.) çalışmamda de değinmiş olduğum gibi, Farklı dokularda malzemelerin bir arada kullanılması, yemeğin hem görsel hem de damak zevki açısından zenginleşmesini sağlar. Özellikle modern mutfakta, sade ve minimalist sunumlar popülerdir.
 
*** Gastronomide Dünyada Türk Mutfağı Şeflerinin Özellikleri:
 
2024 profesyonel otel mutfakları ve Restoran Mutfağı Trendleri(bkz.) makalemde de belirtilenler doğrultusunda başarılı Bir Şefin Otantik Tarifleri Ve Kendi Kültüründe Bölgesel Yemekleri Nelerdir?
 
Türk mutfağı şefleri, 2024 Yemek Trendleri(bkz.) makalemde de belirtilen otantik Türk yemekleri konusunda derin bilgiye sahiptir ve bu tarifleri koruma eğilimindedir. Türkiye'nin farklı bölgelerinden gelen çeşitli yemekleri dünyada ve Türkiyede tanıtma çabası içerisindedirler.
 
Başarılı Bir Şef Baharat Ve Yöresel Otları İyi Kullanır:
 
Türk mutfağı, Sürdürülebilir Restoran(bkz.)larda zengin baharat ve ot kullanımıyla bilinir. Şefler, bu baharat ve otları doğru şekilde kullanma konusunda uzmandır.
 
* İyi Bir Şef Kendi Mutfak Kültürüne Ait Geleneksel Ve Modern Teknikleri Bilir:
 
Bazı Türk mutfağı şefleri Geleceğin Menü Trendleri(bkz.)nde geleneksel teknikleri korurken, bazıları da modern mutfak teknikleriyle Türk mutfağını yeniden yorumlar. Şeflerin tercihleri ve özellikleri, kendi eğitimleri, deneyimleri ve kişisel zevklerine göre değişkenlik gösterebilir. Ancak yukarıda belirttiğim genel eğilimler, birçok profesyonel şef için geçerlidir.
 
*** Profesyonel Şeflerin En Büyük Özellikleri Nelerdir?
 
Profesyonel şeflerin sahip olduğu özellikler geniş bir yelpazeye sahip olabilir. Ancak, genel olarak başarılı şeflerin sahip olduğu bazı ortak özellikler şunlardır:
 
Dünyaca Ünlü Bir Şef Kendine Ait Yaratıcılık, Teknik Bilgi Ve Benzeri Olmayan Becerilere Sahiptir:
 
Şefler, yeni tarifler oluşturma, mevcut tarifleri yeniden yorumlama ve yemek sunumunda özgün dokunuşlar yapma yeteneğine sahip olmalıdır. İyi bir şef, mutfak tekniklerini derinlemesine bilir ve uygular. Bu, doğru kesme tekniklerinden yemek pişirme yöntemlerine kadar birçok farklı alanda uzmanlık gerektirir.
 
Başarılı Bir Şef Kendi Muttak Kültürüne Ait Detaylara Dikkat Eder Ve Çalışmalarında Öncelik Verir:
 
Mutfakta önemli detaylar, özelikle Balık Pişirme Teknikleri(bkz.)nde ve Orijinal Steak Çeşitleri(bkz.)nde  yemeğin sonucu üzerinde büyük bir etkiye sahip olabilir. Başarılı şefler, bu detayları gözden kaçırmazlar.
 
Kendinden Emin Bir Şef Bilgisini Paylaşır, Liderlik Ve Yönetim Becerilerinde Öğretir Ve Eğitir:
 
Şefler genellikle mutfak ekiplerini yönetirler ve zanaatkarlık vasfına sahiptirler. Etkili iletişim, öğretmek, yardımcı olmak, motivasyon ve problem çözme yeteneği gereklidir.
 
Başarılı Bir Şef Zaman Yönetimi Ve Tutkuları Konusunda Asla Düşüncelerinden Vazgeçmez:
 
Restoran mutfaklarında hız esastır. Şefler, Sürdürülebilir Restoran Standartları(bkz.)nın devamının sağlanabilmesi, sınırlı zaman içerisinde yüksek kalitede yemekler hazırlayabilmek için iyi bir zaman yönetimine sahip olmalıdır. Birçok şef için yemek yapmak sadece bir iş değil, aynı zamanda bir tutkudur. Bu tutku, her yemeğe ve her sunuma yansır.
 
Tecrübeli Bir Şef Duyusal Keskinlik, Dayanıklılık Ve Enerji Dolu Olmalıdır:
 
Şefler, tat, koku ve dokunma duyularını yemeklerini mükemmelleştirmek için kullanırlar. Mutfak ortamı fiziksel olarak zorlayıcı olabilir. Uzun saatler ayakta kalma, sıcak ve hareketli bir ortamda çalışma gerektirebilir.
 
Başarılı Bir Şef Yaşı Ne Olursa Olsun Öğrenmeye Açık, Temizlik Ve Organizasyonda Tecrübe Sahibi Olmalıdır:
 
Gastronomi özellikle Pre Opening çalışmalarında sürekli evrilen bir alandır. Başarılı şefler, yeni teknikler, malzemeler ve trendler hakkında bilgi sahibi olmak için sürekli öğrenirler. Hijyen, her mutfak için temel bir gerekliliktir. Aynı zamanda, malzemeleri ve ekipmanı düzenli ve organize bir şekilde saklamak da önemlidir.
 
Koord. Şef Ahmet ÖZDEMİR (has aşçıbaşı) olarak, akşamları boş vakitlerimde aşçılık mesleğinde yeni meslek gönüllüsü kardeşlerime faydalı olabilmek amacı ile kaleme aldığım en Son otel mutfağı teknolojileri(bkz.Mutlak Teknolojileri(bkz.) ve Restoran Teknolojileri(bkz.)nide dikkate alarak her şeye rağmen Türk mutfak tarihinde gerçeği geleceğin yazacak olduğunu inanıyorum... Günümüzde aşçılık mesleğindeki bu popülerlik sevdalısı mutfak fakirlerinin gelecekte tek tek ayırd edilerek, kaleminde güçlü, mesleğinde başarılı bir kardeşimiz tarafından kaleme alınacağına ve gerçek Türk mutfak tarihimizde şahsi çalışmalarımın yer alacağına inanıyorum. 
 
Bu özellikler, uluslararası şeflerin başarılı olmaları için gerekli olan temel niteliklerden sadece birkaçıdır. Ancak, popülerlik sevdası gerçek başarıyı her zaman gölgeler. Popüler olmak önemli değildir. Alanında bilgi ve konuya hakim olabilmek önemlidir. Sözde bir şef yapacak olduğu şaklabanlıklar ile ancak bir merkebin 1 öğünde yiyeceği samandan çıkabilecek alev kadar gündemde kalabilir. Ama günümüzde bunu alışkanlık haline getirenlerin sayısı maalesef çok fazladır...
 
Doğru olan gerçekten yeni yetişen aşçılık mesleğindeki gönüllüler tecrübelerimizi ve bilgimizi paylaşmamızdır. Her şefin kendi kişisel tarzı, yaklaşımı ve özellikleri vardır. Ama daha önceki her gece boş vakitlerimde kaleme aldığım 176 makale ve köşe yazımdan biri olan gerçekler 2024 Dünya Gastronomi Trendleri(bkz.)makalemde de değindiğim gibi konuyu bir bütün olarak ele aldığımızda daha farklıdır. Bunu görebilen şefler başarıyı büyük ölçüde yakalamış olan zanaatkarlardır...
 
*** Türkçe Web sitem: 
http://hasascibasiahmetozdemir.com
*** İngilizce Web sitem:  
https://gastronomyconsultation.com
 
Not:
*** Yukarıdaki Yazı içeriğinde etiketlenerek belirtilmiş olan konular ile ilgili alanlarda daha fazla bilgi ve gastronomi danışmanlığı hususunda hizmet alanlarım(bkz.) içerisinde bulunan başlıklarda destek almak için iletişim bilgilerim(bkz.)den tarafım ile bağlantıya geçebilirsiniz. ***
 
Koord. Şef Ahmet ÖZDEMİR
Uluslararası Ve Kıtalararası 
Restoran Danışmanı Ve Mutfak Danışmanı
Osmanlı Ve Türk Mutfağı Dünya Gönül Elçisi
 
Önemli not:
*** Zaman zaman gastronomi ve turizm trendleri üzerine kaleme aldığım mesleki yazılarımı'da inceleyebilirsiniz. Ayrıca Uluslararası Ve Kıtalararası Restoran Danışmanlığı(bkz.) Ve Mutfak Danışmanlığı(bkz.) verdiğim resmi ingilizce web sitemide "alttaki resmi tıklayarak" inceleyebilirsiniz.
 
 
 
Ünlü ve Meşhur Şef Ne Demek? Özellikleri Nelerdir?

Ünlü ve Meşhur Şef Ne Demek? Özellikleri Nelerdir?

Ünlü ve Meşhur Şef Ne Demek? Özellikleri Nelerdir?

Ünlü ve Meşhur Şef Ne Demek? Özellikleri Nelerdir?

Koord. Şef Ahmet ÖZDEMİR Uluslararası Ve Kıtalararası  Restoran Danışmanı Ve Mutfak Danışmanı Osmanlı Ve Türk Mutfağı Dünya Gönül Elçisi

Ünlü ve Meşhur Şef Ne Demek? Özellikleri Nelerdir?

Koord. Şef Ahmet ÖZDEMİR Uluslararası Ve Kıtalararası  Restoran Danışmanı Ve Mutfak Danışmanı Osmanlı Ve Türk Mutfağı Dünya Gönül Elçisi

 



Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Yorumlar

  • Yorumlayan: refika yener
    10/7/2023

    sonuna kadar okudum. ne kadar haklıysanız o kadar hakaret etmişsiniz. karar veremedim.:))

  • Yorumlayan: Tüzel
    10/7/2023

    sonuna kadar haklısın şefim. onlar zaten kendileride biliyor soytarı olduklarını...

  • Yorumlayan: mustafa yalçın
    10/7/2023

    iyi oturtmuşsun dostum::(

  • Yorumlayan: Yavuz oğuz
    10/7/2023

    şefim haklısınız ama çok ağır koymuşşsunuz?

Bu Habere Yorum Yap

Benzer Haberler