Bayram Sofralarında Sağlıklı Beslenmeye Dikkat!!!

Bayram Sofralarında Sağlıklı Beslenmeye Dikkat!!!

Uzm. Dyt. Mine Özkazanç Akren, Ramazan bayramında beslenme konusunda uyarılarda bulundu. Uzman Diyetisyen Mine Özkazanç Akren, “Bayram sofraları, hem sohbet hem..

 
Bayram Sofralarında Sağlıklı Beslenmeye Dikkat!!!
 
Bayramda bu hatayı sakın yapmayın! Yemek yeme isteğini daha da artırıyor....
 
Bayram sofralarının hem sohbet hem de yemek açısından özel ve lezzetli sofralar olduğunu belirten Uzm. Dyt. Mine Özkazanç Akren, “Sadece sağlıklı besleneceğiz düşüncesiyle bayramın vazgeçilmez keyfi olan bayram sofralarından kaçarak tamamen kısıtlı bir diyet yapmak, tersine besinlere karşı isteğinizi artırabilir. 
 
Sizi düşündüğünüzden daha fazla yemeye tetikleyebilir. Sonuç ise besini tüketme isteği ve aşırı tüketimdir. Önemli olan nokta, öğünlerde aşırıya kaçmamak ve dengede saklıdır” dedi.
 
Uzm. Dyt. Mine Özkazanç Akren, Ramazan bayramında beslenme konusunda uyarılarda bulundu. Uzman Diyetisyen Mine Özkazanç Akren, “Bayram sofraları, hem sohbet hem de yemek açısından özel ve lezzetli sofralardır. Bayram sofraları ailece vakit geçirilen ve bayrama özel yemeklerin yapılıp yenildiği keyifli zamanlardır. Ancak işin sırrı dengeli ve ölçülü miktarda yemektir” ifadelerini kullandı.
 
“Kısır Döngüye Girecek Şekilde Tüketme İsteğine Yenilmeyin"
 
Beslenmenin ihtiyaçlar hiyerarşisinde en önemli ihtiyaç olduğunun altını çizen Uzm. Dyt. Akren, şu bilgileri paylaştı: “Tamamen kısıtlı bir diyet, besinlere karşı isteğinizi artırabilir ve sizi düşündüğünüzden daha da fazla tetikleyebilir. Bu nedenle odak noktanızı değiştirin. Bazı besinlere olan düşkünlüğünüzün nedeni fizyolojik, psikolojik veya her ikisi de olabilir. 
 
Bu tür istekler, vücudun gereksinim duyduğu besin öğelerini sağlamak için gösterdiği bir reaksiyon veya gıda ile kurulan duygusal bir ilişkiden kaynaklanabilir. Bazı besinlerin tamamen tüketilmemesi, onlara karşı koyamama isteğini artırabilir. 
 
Sonuç ise besini tüketme isteği ve aşırı tüketimdir. Sonrasında ise kendini suçlu hissetme ve tekrar bu besinleri tüketmemeye çalışmak şeklinde girilen bir kısır döngü medyana gelir.”
 
“Beslenme Bir İhtiyaçtır”
 
‘Girilen bu kısır döngüden kurtulmak için en iyi yaklaşım nedir’ sorusuna cevap veren Uzm. Dyt. Akren, “İstediğiniz besinden kendi ihtiyacınız kadar tüketin. Unutmayın, sağlıklı beslenme bir ihtiyaçtır. Nasıl ki barınma, eğitim, insan ilişkileri ve sosyal faaliyetler gibi olan ihtiyaçlarımızı yönetiyorsak, beslenmenin de bir ihtiyaç olduğu unutulmadan hareket edilmelidir” ifadelerini kullandı.
 
“Sağlıklı Tabak Modeli”
 
Herkesin vücudunun bağışıklık sisteminde farklı yiyecek ve diyet türlerine farklı tepki verdiği için tek bir ‘sihirli’ diyet programının olmadığına dikkat çeken Akren, "Bayramda ve özel günlerde doğru besin seçiminde zorlanabilirsiniz. Hem lezzetli hem de sağlıklı yemekleri harmanlayarak sağlıklı bir beslenme programı oluşturmak zor olabilir. 
 
Sağlıklı tabak modeli burada devreye giriyor. Bu yöntemi kullanarak herhangi bir sayma, hesaplama, tartma veya ölçme işlemine gerek kalmadan sağlıklı bir sebze, protein ve karbonhidrat dengesi ile mükemmel porsiyonlara bölünmüş öğünler oluşturabilirsiniz” şeklinde konuştu. Uzman Diyetisyen Akren, sağlıklı tabak modelinin nasıl belirleneceğini ise şöyle açıkladı: 
 
“Sofraya oturduğunuzda tabağınızın yarısını sebze grubu, 4’te 1’i tahıl, 4’te 1’i ise protein kaynağı olacak şekilde hazırlayabilirsiniz. Örneğin, kahvaltı sofrasında tabağınızın yarısını mevsim yeşillikleri ile doldurduktan sonra, geri kalan tabağınızın yarısında protein kaynağı olarak peynir ve yumurta tercih etmek, kalan 4’te 1’inde de karbonhidrat kaynağı olarak tam tahıl ürünlerine yer vermek dengeyi sağlamanıza yardımcı olabilir” dedi. 
 
Diyetisyen Akren, bununla birlikte bayramda tatlı tüketiminde dengeyi sağlayabilmek adına ara öğündeki meyvelerden veya ana öğündeki karbonhidratlardan porsiyon azaltması yapılarak dengeyi sağlamanın mümkün olduğunu sözlerine ekledi.


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

   
 
 

Benzer Haberler