Potasyum Nedir ?

Potasyum Nedir ?

Simgesi K ve atom numarası 19 dur. Potasyum yüksekliği neye sebep olur? Potasyum eksikliği belirtileri nelerdir? Potasyum hangi besinlerde bulunur? En çok potasyum içeren meyve nedir? hücre bölünmesi ve...

Potasyum nedir ne işe yarar?
 
Türk aşçı haberleri olarak potasyum hakkında en çok sorulan soruları araştırdık...
 
Potasyum; enzimlerin işlevlerinde, hücre bölünmesi ve büyümesinde, DNA sentezinde, kalp fonksiyonlarının ve kan basıncının dengelenmesinde, reflekslerin düzenlemesinde, kalbin düzgün çalışmasında, ödem oluşumunun önlenmesinde, asit ve baz dengesinde ve sıvı-elektrolit dengesinde görev alır.
 
Potasyum, bir kimyasal elementtir. Simgesi K ve atom numarası 19 dur. Potasyum adını izole edildiği Potas olarak da bilinen potasyum karbonattan almıştır. Potasyum yumuşak, gümüş-beyaz renkli alkali bir metaldir. Doğada deniz suyunda ve pek çok mineralde diğer elementlere bağlı olarak bulunur. 
 
Simge: K
CAS numarası: 7440-09-7
Atom numarası: 19
Atom kütlesi: 39,0983 u
Elektron konfigürasyonu: [Ar] 4s¹
Erime noktası: 63,5 °C
Kaynama noktası: 758,8 °C
 
Potasyum yüksekliği neye sebep olur?
 
Örneğin egzersizin fazla yapılması, yaralanma ve yanıkların da potasyumun yükselmesine neden olduğu bilinmektedir. Ancak beslenme burada ana faktördür. Sürekli potasyum açısından bağışıklık sisteminde zengin besinlerin tercih edilmesi vücutta potasyumun yükselerek hücrelerin dışında gereğinden fazla potasyumun dolaşmasına yol açmaktadır.
 
Potasyum eksikliği belirtileri nelerdir?
 
Potasyumun erken belirtilerinden biri olan yorgunluğa ek olarak kaslarınızda bir güçsüzlük hissediyorsanız, daha da önemlisi kol ve bacaklarınız başta olmak üzere vücudunuzun farklı bölgelerinde kaslarınızın kasıldığını, kramp girdiğini hissediyorsanız potasyum eksikliği çekiyor olabilirsiniz.
 
Potasyum hangi besinlerde bulunur?
 
Potasyumdan zengin besinlerin başında; ıspanak, maydanoz ve marul gibi yeşil yapraklı sebzeler gelmektedir. Bunun yanı sıra kurubaklagiller, kuruyemişler, kuru meyveler ve patates de yüksek miktarda potasyum içermektedir. Meyvelerden ise muz, erik, avokado potasyum yönünden zengindir.
 
En çok potasyum içeren meyve nedir?
 
1) Kayısı En çok potasyum içeren meyve olarak bilinen kayısı, hem taze haliyle hem de kuru haliyle zengin bir potasyum kaynağıdır. Cildi besleyen, bağırsakları çalıştıran 100 gram kayısıda yaklaşık %33 oranında potasyum bulunur.
 
Evde potasyum nasıl düşürülür?
 
Unutmayın: vücudunuzdaki yüksek potasyum düzeyleri tehlikelidir. küp küp dilimleme, suda bekletme ve pişirme yöntemiyle patates, sebze ve meyvelerin potasyum düzeyi düşürülebilir.
 


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

   
 
 

Benzer Haberler