İyotlu Tuz Nedir?

İyotlu Tuz Nedir?

Türk aşçı haberleri olarak bağışıklık sisteminde iyotlu tuz hakkında kaynağından edinmiş olduğumuz bilgilere göre; İyot neden gereklidir? İyotlu tuz faydaları nelerdir? İyot neden gereklidir? Çocuklarda İyotl..

 
İyotlu tuzun faydaları normal sofra tuzuna göre çok daha fazladır. Sağlığınız için iyotlu tuz tüketmeniz önerilir. İşte, Sofrada Tuz Tercihinde iyotlu tuz faydaları!
 
Türk aşçı haberleri olarak bağışıklık sisteminde iyotlu tuz hakkında kaynağından edinmiş olduğumuz bilgilere göre;
 
İyotlu tuz ölçülü alınırsa sağlığınız için faydalıdır. Tuz genellikle iyot ile takviye edilir, bu yüzden iyotlu tuz olarak adlandırılır. Diyetinize iyotlu tuz dahil etmek normal tiroid fonksiyonuna yardımcı olabilir. Peki, iyotlu tuzun faydaları nelerdir?
 
Yumurtalarda, tahıllarda, deniz ürünlerinde ve süt ürünlerinde bulunan temel bir eser mineral olan iyot, yetişkinler için önerilen günlük alım miktarı yaklaşık 150 mg'dır (bir çay kaşığının dörtte üçü ile bir çay kaşığı sofra tuzu).
 
İyotlu Tuz Nedir?
Bununla birlikte, guatr (genişlemiş tiroid bezi) gibi iyot eksikliği ile aynı semptomların bazılarına Tuz Tüketiminde neden olabilen aşırı iyot alımı tehlikeli olabilir. Tiroid bezi iltihabı ve tiroid kanseri de aşırı iyot tüketiminden kaynaklanabilir.
 
Yüksek miktarda iyot alımı sonucu şu belirtilere rastlanabilir:
 
*  Ağız, boğaz ve midede yanma hissi
*  Ateş
*  Karın ağrısı
*  Mide bulantısı
*  Kusma
*  İshal
*  Zayıf nabız
*  Koma
 
İyot neden gereklidir? İyotlu tuz faydaları nelerdir?
 
Tiroid bezi, metabolizma hızını düzenleyen, vücut ağırlığını etkileyen ve kalp atış hızını ve diğer birçok vücut fonksiyonunu kontrol eden vücudun temel hormonlarından biri olan tiroid hormonunun sentezi için iyot tüketimi gereklidir. Hamilelik ve çocukluk döneminde kemik ve beyin gelişimi için iyot gereklidir.
 
Farklı yaş gruplarında tiroid hormonunun işlevleri biraz değişebilir.
 
İyotlu Tuz Nedir?
Çocuklarda İyotlu Tuz Nedir Sorusunun Cevabında....
 
Tiroid hormonu, fetal gelişim, bebeklik ve çocukluk döneminde normal beyin ve sinir sistemi gelişimi için gereklidir.
 
İyot alımının az olması durumunda tiroid hormonlarının düşük düzeyde üretilmesi zeka geriliği, cücelik, işitme kaybı ve diğer gelişim sorunlarına yol açar.
 
Yetişkinlerde İyotlu Tuz Nedir?
 
Tiroid hormonu, yaşamın ilerleyen dönemlerinde metabolizmayı düzenler.
 
Yeterince iyot almayan yetişkinlerde guatr (boyundaki kelebek şeklindeki tiroid bezinin şişmesi) olabilir.
 
Düşük tiroid hormonu çıkışı (hipotiroidizm) yavaş metabolizmaya, zayıf düşünme becerilerine, kısırlığa, tiroid kanserine, soğuğa karşı hassasiyete, yorgunluğa ve diğer sorunlara neden olabilir.
 
Deniz tuzu ile sofra tuzu arasındaki farklar nelerdir?
 
Hem deniz hem de sofra tuzu aynı besin değerine sahip olsa da tat, doku ve işlenme biçimleri bakımından farklılık gösterir.
 
İyotlu Tuz Nedir?
Deniz Tuzu Nedir?
 
Deniz tuzu, çok az veya hiç işlem yapılmadan okyanus suyunun veya tuzlu su göllerinden gelen suyun buharlaştırılmasıyla yapılır.
 
Su kaynağına bağlı olarak geride bazı eser mineraller ve metaller kalır.
 
Sofra Tuzu Nedir?
 
Çoğu sofra tuzu, yer altı tuz kaynaklarından çıkarılır.
 
Sofra tuzu, mineralleri uzaklaştırmak için daha yoğun bir şekilde işlenir ve sıklıkla topaklanma önleyici bir bileşen içerir.
 
Tiroid sağlığına yardımcı olan temel bir bileşen olan iyot, çoğu sofra tuzuna eklenir.
 
Türü ne olursa olsun tuz, ölçülü tüketilmesi önerilen sodyum ve klorür içerir. Tuz, yemek pişirmede tat ve aromayı iyileştirmek için düzenli olarak kullanılır ve gıdaların korunmasında kullanılır. Bu kullanımlarının yanı sıra sodyum ve tuzdaki diğer eser mineraller ve elementler insan vücuduna faydalıdır.
 
Uzmanlara göre sodyum alımının günde 2.300 mg'ın altına düşürülmesini önermektedir. Artan sodyum seviyeleri ile vücutta yüksek tansiyon gibi birçok sorun ortaya çıkabilir.
 

 



Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

Benzer Haberler