Şifa Kaynağı Kekik, Zeytin Bahçelerine de Mutlaka Ekilmeli

Şifa Kaynağı Kekik, Zeytin Bahçelerine de Mutlaka Ekilmeli

Her daim yeşil rengini koruyan kekik, mutfakta salata ve yiyeceklerde, tıbbi alanda ilaç içeriğinde...

Şifa Kaynağı Kekik, Zeytin Bahçelerine de Mutlaka Ekilmeli
Her daim yeşil rengini koruyan kekik, mutfakta salata ve yiyeceklerde, tıbbi alanda ilaç içeriğinde ve süsleme amaçlı olarak kullanılan bir bitki olmakla birlikte, evlerde saksı içerisinde de yetiştirilebiliyor.
 
Türk mutfağında en çok çorbaların üzerine serpilen faydalı bitkilerden kekik, Ziraat Mühendisi Banu Ulusoy’a göre, hiç ilaç kullanmadan saksı içinde evlerde de organik olarak yetiştirilebiliyor. Başlıca geçim kaynağı zeytincilik olan Edremit Körfezi’nde zeytin sineğinin baş düşmanı olarak bilinen kekik, demir, manganez, potasyum, kalsiyum, magnezyum ve selenyum bakımından zengin bir bitki olarak tanınıyor. Antikanserojjen özelliği ile ilaç yapımında da kullanılan kekik ve diğer faydalı bitkilerin kesinlikle köklerinden kopartılmaması gerektiğini vurgulayan Banu Ulusoy, normal kekiklere göre Kazdağları kekiğinin daha yoğun bir içeriğe sahip olduğunu söyledi.
 
“Bitkileri köklerinden topladığınızda yok oluyor”
Bitkiler ve kekik hakkında mutlaka bilinmesi gereken genel bilgileri hatırlatan Ulusoy, “Türk mutfağında kullanılan ve Kazdağları’nda çok kaliteli biçimde yetişen kekikleri evinizde saksılarda yetiştirebilirsiniz. Biz de botanik bahçemizde üretimini yapmaktayız. Önemli olan, bu bitkileri dağdan, bayırdan, yani doğal ortaklarından toplarken kökleriyle toplamamaktır. Kekik ve bu tür bitkileri sadece üstlerinden kırarak toplamalısınız. Kökleriyle toplanıldığı zaman yok oluyorlar. Kekik, bakımı oldukça kolay bir bitkidir. Bol suyu sever. Bu nedenle su kenarlarında en çok yetişir” dedi.
 
“Kekik, zeytin sineğinin baş düşmanıdır”
12 milyonun üzerinde zeytin ağacının bulunduğu Edremit Körfezi’nde zeytin sineği zararlısını doğal yoldan durduracak çözümün kekik olduğunu ifade eden Ulusoy, zeytin tarlalarında mutlaka kekik ekilmesi gerektiğine vurgu yaptı. Ziraat Mühendisi Ulusoy, “Evinizde yetiştirdiğiniz kekikleri makasla keserek kullanabilirsiniz.
 
Kestiklerinizden çelik yapıp üretebilirsiniz. Bu bitkiyi ilaçlamanıza gerek yoktur. Zeytin ağaçları için sinek kovucu bir özelliği de vardır ki, bu Edremit Körfezi için hayati önem taşır. Çünkü zeytin sineği ile zararlısı, her yıl zeytin mahsulüne çok büyük zararlar veriyor. Bu sebeple bölgemizdeki zeytin üreticilerine, mutlaka kekik ekmelerini öneriyorum. Kekikleri toplarken, mutlaka doğayı katletmeden, yarınları düşünerek toplayın. Kekik, insan sağlığına çok faydalıdır ve hastalıklardan korur. Kazdağları kekiği, bol oksijenli bir ortamda yetiştiğinden dolayı çok yoğundur ve daha etkilidir” diye konuştu.
 
Kanserden, soğuk algınlığına kadar bir çok faydası var
Uzmanlara göre kekik, bronşit ve öksürük, akne, saç dökülmesi, tansiyon, kemik sağlığı, sindirim, soğuk algınlığı, bağışıklık sistemi, bağırsaklar, gastrit, meme kanseri, idrar yolları, gibi rahatsızlıklarda etkili olurken, cilt temizliği, ağız ve diş temizliğinde de etkin bir bitki olarak değerlendirilir. Antikansorajen olarak tanımlanan kekik, mantar enfeksiyonlarında da kullanılıyor. Görüldüğü gibi, insan sağlığına bir çok faydası olduğu ispatlanmış olan kekiğin yağı da elde edilebiliyor. Uzmanlar, kekiğin fazla kullanımında alerjik reaksiyonlar olabileceğini ifade ediyor.
 


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

Benzer Haberler