Yeme Bozukluğu Tedavisi

Yeme Bozukluğu Tedavisi

Öncelikle, kilo verme hedefi insanın hayatındaki nihai hedef olmamalı. İnsan hayatında koyduğu diğer hedefleri gerçekleştirmeye çalışırken, hayatı yaşamayı erteleme meli.. çalışırken, hayatı yaşa

Yeme Bozukluğu Nasıl Tedavi Edilir?
 
Yeme bozuklukları ya da kilo verme isteği, diyet ve fazla yeme döngüsü içinde olan insanların bir hekim gözetiminde tüm sağlık kontrollerinden geçmesi gerektiğini aktaran Bayraktar, "Bunun yanı sıra psikolojik destek sürecinde yeme bozuklukları konusunda bir uzmandan destek alarak sürece devam etmeleri, tedavinin olumlu sonuçlanması adına oldukça önemlidir. 
 
Süreç içinde yeme bozukluklarına sebep olan ve yeme bozukluklarının devam etmesine sebep olan etkenler üzerinde çalışırken aynı zamanda yeme bozukluğu davranışını değiştirmeye yönelik uygulamalar yapılır. Uzmanın tüm bu uygulamalara hâkim olması gerekmektedir" dedi.
 
"Kilo Verme Hedefi Nihai Hedef Olmamalı"
 
Bayraktar, sözlerini şöyle sürdürdü: "Öncelikle, kilo verme hedefi insanın hayatındaki nihai hedef olmamalı. İnsan hayatında koyduğu diğer hedefleri gerçekleştirmeye çalışırken, hayatı yaşamayı ertelememeli ve duygu durumunu olumlu yönde etkileyecek etkinlikleri günlük rutinine almalı. 
 
İnsan kilo verdiği zaman daha sağlıklı olur, kendisini daha fazla beğenebilir; ama tüm bunlar o insanın daha fazla sevileceğini ya da mutlu olacağını garantilemez. 
 
Bu sebeple de kiloya yüklenen anlamı olabildiğince yerinde tutarak zihinde sürekli dönen “kilo vermen gerek” düşüncesinin baskısını azaltarak motive olmayı beklemeden kilo verme sürecinin yönetilmesi gerekir. 
 
Tabii ki tüm bunları gerçekleştirmek için psikolojik destek gerekebilir. İnsan kendisini “iradesi” olarak tanımlayabilir ama genelde problem bir irade problemi değildir. Psikolojik destek süreci insanın tüm bunların farkına varmasına ve değişmesine yardımcı olur."
 
Sosyal medya yeme bozukluklarının ortaya çıkmasındaki sebeplerden sadece bir tanesi olduğunu söyleyen Bayraktar, sözlerine şöyle devam etti: "Yeme bozuklukları sosyal medyadan önce de vardı. İdeal beden şekli kriterleri yüzyıllardır var. 
 
Kadınların nefes alamayacak kadar dar korselerin içinde günlerini geçirdiği dönemleri düşünecek olursak, belli bir şekilde görünme baskısı bizim tahmin ettiğimizden çok daha öncesine dayanıyor. 
 
Ayrıca, aslında idealize edilen zayıf olmak değil; fazla kilolu olmak. Bu kavramlar karıştırılıyor ve derinine inmeden yüzeysel olarak kullanılıyor. 
 
Özellikle de günümüzde ideal olan zayıf olmak değil, kum saati beden şekline sahip olmak. Kum saati beden şekline de çok zayıf olarak ulaşamazsınız. Yağ oranınızın yüksek olması gerek ama o yağın bedenin belli bölgelerinde, kıvrım yaratacak şekilde, yuvarlak hat oluşturacak şekilde toplanmış olması gerekiyor günümüzün ideal beden şekli kriterlerine göre. 
 
Kum saati beden şekline sahip olmak, daha çok genetik mirasla ilintili olduğu için zayıflamaktan çok daha zor denilebilir. Bu sebeple de son yıllarda birçok insan, eğer bedeninde yeterince yağ varsa plastik cerrahi ameliyatlarla bedeninin farklı bölgelerinden yağ aldırıp kalçasına enjekte ettirdi. Tabii ki yine de zayıf olma isteği, kilo almaktan korkma oldukça yaygın. 
 
Kilolu gözükmemenin idealize edilmesi de sıkı diyetler uygulamaya çalışmayı hem fiziksel olarak aç kalma hem de zihnin sürekli yemekle meşgul olmasına, kısıtlama psikolojisiyle kontrolden çıkıp fazla yemeye ve sonrasında pişman olmaya, daha fazla kilo almaya sebep oluyor. Tüm bu süreçler anoreksiya nervoza dahil tüm yeme bozukluklarının başlangıcında önemli rol oynuyor."


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

Benzer Haberler