2021 Yılının Ardından...

2021 Yılının Ardından...

Türkiye Aşçılar ve Şefler Federasyonu Başkanı Bayram Özrek tarafından 23 Kasım’da gerçekleştirilen ‘Dr.Nevin Halıcı Yemek ve Mutfak Kültürü Ödülleri 2021’oldu. Bu program -da, Yemek ve Mutfak..

2021 Yılının Ardından 
 
2021 Yılı pandemi ve diğer zorlukları ile beraber bazı olumlu olaylarla da geldi, geçti.
 
14 Nisan’da, Osman Güldemir’in önermesiyle, üniversitelerde yemek ve mutfak  eğitimi alan öğrencilere burs verme amacıyla  ‘Nevin Halıcı Yemek Kültürü Vakfı’ kuruldu. Başkanlığına Osman Güldemir'in getirildiği vakıf, halen  sekiz öğrenciye burs vermektedir.
 
Vakıfta başkan da dahil mütevelli heyeti, maaş ve huzur hakkı almadıkları gibi, öğrencilere yardımcı da olmaktadırlar.Yapılan yardımlar olduğu gibi öğrencilere ulaşmaktadır.
 
Diğer bir etkinlik Türkiye Aşçılar ve Şefler Federasyonu Başkanı Bayram Özrek tarafından 23 Kasım’da gerçekleştirilen ‘Dr. Nevin Halıcı Yemek ve Mutfak Kültürü Ödülleri 2021’oldu. Bu programda, Yemek ve Mutfak dünyasının çeşitli yönlerinde başarılı bulunan yerli ve yabancı otuz beş kişiye ödül verildi.
 
Aralık ayının son haftasında ise, İstanbul’da uzun bir süre yaşadığım Asmalımecit’ten ayrılarak Üsküdar’a taşındım. Yeni yıla Üsküdar’da girdim.
 
2022 yılının yurdumuza, cümlemize  hayırlar getirmesini tekrar diliyor, Taşfed’in programında, Cludia Roden ve Jill Norman’ın Türk Mutfağı hakkında yaptığı konuşmalarla sözlerimi sonlandırıyorum.  
 
Claudia Roden’in Konuşması
 
Bir ülkenin en önemli, elçisi mutfağıdır.
 
Ülkeler bu sayede tanınır, merak edilir ve gidilir.
 
Ben Türk mutfağının ayrıntılarını, inceliklerini Nevin sayesinde öğrendim.. Sadece ben değil yüzlerce meslektaşım da öyle….
 
1980’li senelerde,  bir kitabımın araştırması için Türkiye’ye geldiğimde, Nevin ile tanıştırıldım. Dostluğu, derin bilgisi ve tevazusu ile bana neredeyse Türk Mutfağı’nın haritasını çizdi.
 
Nevin’in sayesinde, maalesef artık aramızda olmayan ağabeyi senatör, şair Feyzi Halıcı ile tanıştım… Mutfak kültürünüz o kadar etkileyici ve mükemmel ki, neden bir kongre düzenlemiyorsunuz diye sordum kendisine …
 
Londra’ya geri döndükten birkaç hafta sonra beni arayıp bu kongrenin en kısa zamanda düzenleneceğini bildirdi ve benden bir ziyaretçi heyeti kurmamı rica etti… Bu kadar kısa bir sürede böylesini hızlı bir geri dönüş beni hem çok şaşırttı hem de çok etkiledi …
 
Ben de yemek dünyasının  değerli isimlerine bu zarif davet mesajını ilettim…. Hep birlikte Konya ve İstanbul’a geldik… Üzerinden 40 sene geçmesine rağmen halen nasıl ağırlandığımızı unutamıyoruz… Kendimizi cennetteymiş gibi hissettik !
 
Feyzi ve Nevin Halıcı gerçek anlamda Türkiye’nin kültür elçileri… Türk Mutfağı’nın yurtdışında tanınmasını, bilinmesini sağlayan öncü isimler… Dostlukları ve bizlere yaşattıları anılar paha biçilmez….
 
Jill Norman’ın Konuşması
 
Şu anda burda olmak büyük bir mutluluk!
 
Hayatımda en takdir ettiğim insanlardan biri, aynı zamanda da çok yakın dostum Nevin Halıcı tarafından böylesine özel bir ödüle layık görülmek gerçekten beni çok onurlandırıyor…
 
1980 lerde, Londra’da Türk Mutfağı’nın Lübnan Mutfağı benzeri bir mutfak olduğu düşünülürdü.. Karşılaştırabileceğimiz ve kıyaslayabileceğimiz bir şey yoktu...
 
Biz  gerçek Türk Mutfağı ile Nevin Halıcı sayesinde tanıştık. Derinliklerini ve farklı boyutlarını onun sayesinde keşfettik.
 
Bir yayımcı olarak ,onun, “Nevin Halıcı’s Turkish Cookbook” kitabını basma şansım oldu.Daha sonra  “Sufi Cuisine” kitabı yayımlandı,
Bu eşsiz kitaplar, Türk Mutfağı’nın yurt dışındaki algısını değiştirdi.
 
Ayrıca, bugün bu salona baktığımda, ilk geldiğim senelere nazaran sektörün her bölümünde çalışan kadın sayısının bu kadar hızla artmış olması, çok etkileyici.
 
Nevin’in öncülük ettiği ve başlattığı bir yolculuğun, bu sayıda değerli kadın tarafından sürdürülüyor olması büyük mutluluk veriyor..


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

   
 
 

Benzer Haberler