Tavada Ve Mangalda Pişen Sucuğa Göre Daha Lezzetli

Tavada Ve Mangalda Pişen Sucuğa Göre Daha Lezzetli

Soğuk kış günlerinde Afyonkarahisar ve ilçelerindeki ev ekmeği yapılan taş fırınların küllerine gömülerek sucuk pişiriliyor. Dışındaki zar soyularak yanmaz kağıt..

Tavada Ve Mangalda Pişen Sucuğa Göre Daha Lezzetli...
 
UNESCO'nun "Yaratıcı Şehirler Ağı"na gastronomi alanında dahil olan Afyonkarahisar'da soğuk kış günlerinde taş fırının küllerine gömülerek pişirilen sucuk, beğenilerek tüketiliyor. Kentin coğrafi işaret tescilli lezzeti Afyon sucuğu, il genelindeki kahvaltılarda sade ve yumurtalı, ızgara, mangal ve farklı yemeklerde yıl boyunca sofraları süslüyor.
 
Soğuk kış günlerinde Afyonkarahisar ve ilçelerindeki ev ekmeği yapılan taş fırınların küllerine gömülerek sucuk pişiriliyor. Dışındaki zar soyularak yanmaz kağıt ile alüminyum folyoya özenle sarılan Afyon sucuğu, taş fırının küllerine gömülerek 20 dakika bekletiliyor. En farklı pişirme tekniklerinden külde sucuk Pişme süresinin ardından küllerin arasından çıkarılan sucuk, sade veya ekmek arasına doldurularak tüketiliyor. 
 
Tavada Ve Mangalda Pişen Sucuğa Göre Daha Lezzetli
"Külde sucuk", yörede "ferfene" denen eğlencelerin de vazgeçilmez lezzeti arasında yer alıyor. İhsaniye ilçesine bağlı Karacaahmet köyünde bir taş fırında "külde sucuk" yapan Ahmet Çelikkıran, gastronomi şehri Afyonkarahisar'ın genellikle bütün köylerinde bu geleneksel damak tadının yapıldığını söyledi.
 
Burada dikkat edilmesi gerekenin Afyon sucuğunun dana etinden yapılması olduğunu dile getiren Çelikkıran, şöyle konuştu:
 
Geleneksel Türk mutfağında en iyi sokak lezzetlerinden Külde sucuk nasıl yapılır?
 
"Önce kangal sucuğumuzun dışındaki zarını temizliyoruz. Daha sonra pişirme kağıdı ile alüminyum folyoyla sarıyoruz. Yakılmış taş fırının köz halindeki küllerine sucuğumuzu gömüyoruz. Yaklaşık 20 dakika sucuğumuz bu köz halindeki külün içerisinde pişiyor. Bu sürenin ardından sucuğumuzu fırından çıkarıp afiyetle yiyoruz." Çelikkıran, sucuk gömmenin kendi yağıyla piştiği için mükemmel bir tadın ortaya çıktığını vurguladı.
 
Tavada Ve Mangalda Pişen Sucuğa Göre Daha Lezzetli
"Tavada Ve Mangalda Pişen Sucuğa Göre Daha Lezzetli"
 
Külde sucuğu Afyonkarahisar'da arkadaş ortamında ilk kez tadan Muhammet Balı da daha önce böyle bir lezzetle karşılaşmadığını ifade etti.
 
Bu geleneksel lezzetin Afyonkarahisar'da taş fırını olan köylerde yapıldığına dikkat çeken Balı, "Tattığım bu harika sucuk gömme lezzetini başka yerde bulabileceğimi düşünmüyorum. Afyon sucuğu da zaten coğrafi işaret tescilli. Bugüne kadar farklı sucuk lezzetleri de denedik. Bence tavada ve mangalda pişen sucuğa göre daha lezzetli." diye konuştu.


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

   
 
 

Benzer Haberler