Ekmek Nasıl Saklanır?

Ekmek Nasıl Saklanır?

Ekmek Saklama Koşulları Nelerdir? Ekmekleri Ekmek ve Ekmek Çeşitlerini Kutusunda Muhafaza Edin, Hafif ev tipi folyo dondurmaya uygun olmadığından, bunu plastik..

Ekmek Nasıl Saklanır? Ekmeklerin bozulmaması ve bayatlamaması için ilk alacağınız önlem tabii ki yiyeceğiniz kadar ekmek almak ve taze taze tüketmek tahmin edebileceğiniz gibi....
 
Ama bunu bir türlü yapamıyor, her fırına ya da markete gittiğinizde elinizi bol tutuyorsanız, aldığınız bu ekmekleri temiz, serin bir ortamda hava almayacak şekilde, özel saklama kaplarında saklayabilirsiniz. 
 
Mutfak tezgahınız bile 2-3 günlük bir süre için buzdolabından daha doğru bir tercih olacaktır. Eğer bu sürede bile aldığınız ekmek bitmiyorsa, ekmeği saklamak için dondurucuya da başvurabilirsiniz. “Buzdolabına konmuyorsa nasıl dondurucuya koyulabilir ki?” diyenler olacaktır, buna da hemen açıklık getirelim;
 
Elbette en tercih edilen yöntem bu değil ancak dondurucuya konduğunda ekmeğin içinde yer alan moleküller çok fazla kristalize olma fırsatı bulamadan donar, bu da su moleküllerinin karbonhidrat moleküllerini terk etmesini bir nebze de olsa önler ama tamamen engel olamaz. 
 
Bu nedenle eğer bir ekmeği uzunca bir zaman diliminde tüketebiliyorsanız buzdolabı yerine dondurucuda, mümkünse hiç hava almayacak şekilde saklayabilirsiniz..
 
Ekmek aslında buzdolabında oda sıcaklığında olduğundan daha hızlı bayatlayan bir yiyecektir. Ekmeği en iyi şekilde saklamanın yolu, onu bir veya iki gün oda sıcaklığında tutmak, ardından sarmak ve daha uzun süreli saklama için dondurmaktır. Çözüp ısıttığınızda tadı yeniden taze gibi olacaktır.
 
Peki, ekmek ne tür koşullarda muhafaza edilmelidir? Ekmeğin nasıl saklanması gerektiğini birlikte inceleyelim. Ekmek saklamanın püf noktası nelerdir?
 
Ekmek Saklama Koşulları Nelerdir?
 
Ekmeği plastik veya alüminyum folyoya sarın. Bu tür ambalajlar, kurumasını ve sertleşmesini önlemek için ekmeğin doğal nemini hapsedecektir. Ekmeğin doğal nemini koruyabilmesi oldukça önemlidir. Bu koruma aşaması gerçekleşmezse ekmek bayatlayabilir. Ekmeğiniz kağıt ambalajla geldiyse, ekmeği paketten çıkarıp saklamak için plastik veya alüminyuma sarın. 
 
Ekmeği dilimlediyseniz, orijinal plastik ambalajına koyabilirsiniz. Bu, ekmeğin dış kabuğunun gevrekliğini korur, ancak havaya maruz kaldığında ekmek birkaç saat içinde bayatlar. Ekmeği iki günden fazla olmamak üzere oda sıcaklığında tutun.
 
Ekmekleri Ekmek ve Ekmek Çeşitlerini Kutusunda Muhafaza Edin
 
Kileriniz veya ekmek kutusu gibi serin ve kuru bir yerde doğrudan güneş ışığından uzak tutun. Bu durumda en sık tercih edilen mutfak ürünü ekmek kutularıdır. Ekmek kutuları pek çok farklı malzeme ile üretilebilir. Ekmek kutusunun malzemesi ve boyutu oldukça önemlidir. 
 
Ekmeği sağlıklı bir şekilde korumak adına saklanacak ekmek miktarına göre bir seçim yapılmalıdır. Ekmek kutularının işlevselliğinin yanı sıra estetik bir görüntüsü de bulunur. Bu nedenle mutfak içerisinde dekor olarak da kullanılabilir. Ekmek kutularının en popüler olanları bakır görünümlü olanlardır. Özellikle mutfağın genel havasına hoş bir dokunuş katacak bakır ekmek kutuları tercih sebebi olabilir. 
 
Evinizde nem oranı yüksekse, ekmeğiniz oda sıcaklığında hızlı bir şekilde küflenebilir. Durum buysa, tazeyken istediğiniz kadar yedikten sonra doğrudan dondurmaya atlamak isteyebilirsiniz. Birkaç gün içinde tüketebileceğinizden daha fazla ekmeğiniz varsa, bunu saklamanın en iyi yolu dondurmaktır. Ekmeğin dondurulması, ekmeğin içindeki nişastanın yeniden kristalleşmesini ve bayatlamasını durduracak kadar sıcaklığı düşürür. 
 
Hafif ev tipi folyo dondurmaya uygun olmadığından, bunu plastik dondurucu poşetlerinde veya ağır folyoda sakladığınızdan emin olun. Donmadan önce ekmeğinizi dilimlemeyi tercih edebilirsiniz. 
 
Bu şekilde donmuş haldeyken dilimlemeniz gerekmez ve çözüldükten sonra dilimlemek genellikle zordur. Ekmeğinizi dondurduysanız, yeniden tüketmek için oda sıcaklığında çözülmesine izin verin. 
 
Dondurucu ambalajını çıkarın ve bekletin. İsterseniz, ekmeği çeşitli yöntemlerle ısıtabilirsiniz. Bu yöntem ile birlikte hem uzun günler boyunca ekmeği muhafaza edebilir hem de tazeliğini bozmadan tüketebilirsiniz.


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

   
 
 

Benzer Haberler