Çok Yemek Yeme İsteğiyle Beraber Kusmanın Görüldüğü Hastalık "Bulimia" Nedir?
Tıpta bulimia nervoza halk arasında ise öküz açlığı olarak geçen bu hastalık psikiyatrik bir hastalıktır. Hastalığa öküz açlığı denmesinin sebebi hastaların doymak bilmeksizin yemek yeme isteğidir.
Bulimia nervoza hastalığı anoreksiya nervoza ile birlikte ele alınsa da aslında aralarında temel bir fark vardır. Anoreksiya nervoza hastalarının bulimia nervozalı hastalardan tek farkı anoreksiyada yemek yeme isteği sıfırlanmışken
bulimia hastalarında yemek yemeye karşı aşırı bir arzu vardır.
Anoreksiya hastaları kilo almaktan korkar ve bu nedenle besinler ile arasına mesafe koyar ancak bulimia hastaları yemek yemeden önce bu korkuyu yaşamaz sadece yedikten sonra büyük bir pişmanlık yaşarlar.
Bulimia nervoza hastaları pişmanlık duydukları için vücuda aldıkları bu besinleri dışarı atmak istemektedirler. Bu nedenle hastalar kusmak başta olmak üzere ishal yapıcı besinler veya aşırı spor gibi aktiviteler ile aldıkları bu besinleri yakmak isterler.
Bulimia hastalarını anoreksiya hastalarından ayıran bir diğer bulgu ise anoreksiya hastalarının bulimia hastalarına oranla daha zayıf olmasıdır.
Hastalığın oluşmasında bilinen en yaygın neden estetik kaygısıdır. Kadınlarda özellikle de genç yaştaki kadınlarda estetik kaygısından dolayı erkeklere oranla daha fazla görülmektedir. Hastalığın başlama yaşı olarak ergenlik yaşları referans alınmıştır çünkü ergenlikle beraber bireyler toplum içerisinde estetik görünüşüyle ön plana çıkma ve dikkat çekme ihtiyacı duyarlar.
Bulimia nervoza hastalığı başta beden ve ruhsal sağlık olmak üzere insan bedenini oldukça olumsuz bir biçimde etkilemektedir. Uzman doktorlar hastalığın en kısa sürede tedavi edilmesini önermektedir. Çünkü hastalarda zamanla kalori açığı meydana gelir ve organlar ile dokular yeterince beslenemeyebilirler.
Bulimia Nervozanın Nedenleri Nelerdir ?
Yapılan tüm çalışmalar bulimia nervozanın kişinin çevresel etkilere maruz kaldığı durumda ortaya çıktığını ortaya çıkarmıştır. Özellikle ergenliğin de başlamasıyla beraber kişi çevresindekilerin dikkatini çekebilmek için estetik kaygısı çekebilir ve fazla kilolu olduğunu ve bundan kurtulması gerektiğini düşünebilir. Bunun yanı sıra
uzman doktor görüşlerine göre başta genetik olmak üzere psikolojik durum, sosyokültürel etmenler, çevre ve mevcut hastalıklar gibi nedenlerle de bulimia nervoza ortaya çıkabilmektedir.
Bulimia nervoza hastalığı genellikle yanında en az bir adet psikiyatrik hastalık da göstermektedir. Depresyon, kaygı bozuklukları ve bipolar bozukluklar bunlara örnek gösterilebilir.
Bazı psikologlar bulimia nervozaya yakalanan bazı hastaların psikolojik olarak etkilenmediğini, mükemmeliyetçi bir kişiliğin veya hırslarının ortaya çıkardığı bir durum olarak görmektedir. Bu durumu yaşayan hastaların kendi durumlarını kabul etmesiyle ve iyi bir psikoterapiyle beraber kolaylıkla hastalığı atlatabilirler.
Estetiğin ve güzelliğin ön planda olduğu kimi meslekler de bu hastalık için risk taşımaktadır. Özellikle mankenlik, ses sanatçılığı, modellik ve dansçılık gibi kilonun önemli olduğu meslekleri yürüten kişiler daha iyi bir görünüme sahip olmak için bu hastalığa yakalanabilmektedirler.
Bulimia Nervozanın Belirtileri Nelerdir ?
Bulimia nervoza hastalığı psikiyatrik bir hastalık olduğu için başlıca belirtiler kişinin ruh sağlığında görülürken bedenin de etkilemesiyle beraber tüm vücutta belirtiler görülebilmektedir. İşte bulimia nervoza hastalarında görülen belirti ve bulgular;
* Yemek yedikten sonra sonra duyulan yoğun bir pişmanlık hissi
* Sürekli ve ihtiyaç olmaksızın yemek yeme isteği
* Kendini sürekli kilolu hissetme ve estetiğin kötü olduğunu düşünme
* Sürekli ve artış gösterebilen anksiyete krizleri ve depresyon
* Mide içeriğinin dişlere temas etmesi nedeniyle tahrişler
* Tükürük bezlerinde meydana gelen büyüme
* Hastaların sürekli kusması sebebiyle yemek borusunun tahriş olması
* İshal veyahut kabızlık
* Kalpte ritim bozuklukları ve çarpıntı hissi
* Mide ve bağırsak hareketlerinde bozulmalar gibi belirtiler en sık görülen bulimia nervoza belirtilerindendir.
Bulimia Nervozanın Tedavisi Nasıldır ?
Bulimia nervoza hastalığı mümkün olduğunca erken tanısı konulması gereken ve hastanın da desteğiyle tedavi edilmesi gereken bir hastalıktır. Ruh sağlığıyla kadar beden sağlığı da tehlikede olduğu için psikiyatri doktorları hastaların en kısa sürede tedaviye başlamaları gerektiğini söylemektedir.
Tedavinin ilk etabında hastalığın ortaya çıkardığı fiziksel problemler ortadan kaldırılmalıdır. Bu noktada psikiyatri doktorları gastroenteroloji doktorları veya dahiliye doktorları ile işbirliğine girebilirler. Birçok hasta yatış seviyesine gelmediği için evde tedavi uygulamaları ile kendisini toparlayabilmektedir.
Hastalığın ortaya çıkardığı fiziksel problemler ortadan kalktıktan sonra hastalığın kendisine yönelik tedavi planlamaları yapılır. Burada devreye psikoterapi uygulamaları ve beraberinde gelen hastalıklar için hastalığa özgü tedaviler planlanır. Bulimia nervozanın yanı sıra anksiyete ve depresyon gibi hastalıklar da görüldüğü için antianksiyete veya antidepresanlar gibi ilaçlar da bulimia nervoza tedavisine dahil edilebilmektedir.