Muğla Mutfak Kültüründe Süt Peyniri Nasıl Yapılır?

Muğla Mutfak Kültüründe Süt Peyniri Nasıl Yapılır?

Geleneksel Anadolu mutfağının olmazsa olmazlarıdır peynirler. En iyi peynir çeşitleri süsler kahvaltı sofraları ve kuşluk sofralarımızı. Peki bu nefis...

Muğla Mutfak Kültüründe Süt Peyniri Nasıl Yapılır?
Fazile Günel Paksoy
 
Geleneksel Anadolu mutfağının olmazsa olmazlarıdır peynirler. En iyi peynir çeşitleri süsler kahvaltı sofraları ve kuşluk sofralarımızı. Peki bu nefis ve lezzetli buram buram yayla kokan peynirler nasıl yapılır?
 
Peynir yapmanın incelikleri nelerdir? Muğla mutfak kültüründe en iyi peynir çeşitlerinden Süt peyniri nasıl yapılır? Evde Süt peyniri yapmak mümkün müdür? Evde Süt peyniri yapmak istermisiniz?
 
Muğla Mutfak Kültüründe Süt Peyniri Nasıl Yapılır?
İşte sizlere geleneksel Türk mutfağı sevdalısı, yöresel mutfak kültüründe ve ev yemeklerinde bilgi ve tecrübe sahibi Fazile Günel Paksoy’un kaleminden kendi yorumu ile Türk aşçı haberleri olarak mutfaklarınıza getirdik.
 
Yine Çocukluğumda Büyüklerimin Yaptığı En İyi Lezzetlerden Bir Peynir Türünü Anlatmak İstiyorum Size Dilimin Döndüğünce. Bu Peyniri Yapmak İçin:
 
*     Lor
*     Peynir Kırıntıları
*     Yoğurt
*     Süt 
*     Tuz Ve Sık Dokunmuş Kumaştan Yapılan Bez Bir Kese Gerekli.
 
Muğla Mutfak Kültüründe Süt Peyniri Nasıl Yapılır?
İlk işimiz bez keseyi çokça tuz ve az yoğurt ile hazırladığımız bir hamura buluyoruz. Güneş gören bir yere asıyoruz. Bir gün sonra kese kuruyor ve Tuz kesenin etrafını kapladığı için kese sertleşiyor.
 
Lor olabilir peynir kırıkları olabilir, ekşi yoğurt olabilir, hepsi olabilir ne varsa kesenin dibine yerleştiriyoruz. Üzerine kaynatılıp soğutulmuş tuzlu süt döküyoruz ve kesenin ağzını büzerek hayvanların ulaşamayacağı bir ağaç dalına asıyoruz. 
 
Sütün sarı suyu keseden damlayarak akıyor. 3 yada 4 gün sonra peynirimizden çıkarıp yemeye başlayabiliriz.
 
Azaldıkça yine sofranızdan ne artmışsa peynir kırıntıları olur, yoğurt olur, lor olur ve tuzlu süt ekleyerek süt peynirimizi üretip 3,4 ay kullanabiliriz. Sabah kahvaltılarında közlenmiş biberle harmanlayıp üzerine zeytinyağı ve kekik gezdirerek lezzetine lezzet katabilirsiniz.
 
Bu peynir yine aynı malzemeler kullanılarak cam kavanozda da yapılıyor. Dilerseniz biberlide yapabilirsiniz. Kavanoza kurduktan 3 gün sonra üzerinde biriken sarı suyunu bir tülbent yardımıyla süzüyoruz. 
 
Muğla Mutfak Kültüründe Süt Peyniri Nasıl Yapılır?
Yaklaşık bir hafta sonra yemeye başlayabiliriz. Yine azaldıkça üzerine malzemelerimizden ve kaynatılıp soğutulmuş tuzlu süt ekliyoruz. 
 
Çıkardığınızda tadı keskin gelirse yoğurt yada kaymak karıştırarak tadını yumuşatabilirsiniz.
 
Süt Peyniri İçin 3 Litrelik Cam Kavanoz İçin Ölçü :
 
*     250 Gr Lor,
*     250 Gr Süzme Yoğurt, 
*     250 Gram Ev Yoğurdu 
*     İstediğiniz Miktar Acı Veya Tatlı Biber, 
*     1/2 Litre Kaynatılıp Soğutulmuş Süt 
*     2 Yemek Kaşığı Kaya Tuzu. 
 
Bizlerin sofralarında süt peyniri her zaman bulunur. Yemeği sevmeyenin katığı, demlenmek isteyenin mezesi, kahvaltıların da olmazsa olmazı.
 
Afiyet olsun...


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

Benzer Haberler