Köy Tavuğu Nedir?

Köy Tavuğu Nedir?

Kümesteki hayvanlarının yumurtasından ve etinden faydalanırdı. Tavukların eti; bağ, bahçe ve tarlalarda doğal beslendikleri için çok lezzetli olurdu. Bu tavuklar günü...

Köy Tavuğu Nedir?
Şef Timur Kocabıçak Ula Aşığı
 
Göçebe yaşayan atalarımızdan, göçmeye devam edenler, Cumhuriyetin kurulmasıyla birlikte yerleşik düzene geçerek, yerleştikleri yerlerde hayvancılık yapmaya devam etmişlerdir. Büyükbaş ve küçükbaş hayvancılığın yanında, kümeslerde kanatlı hayvan besiciliğine önem vermişlerdir. 
 
Her “hayat” ta (bahçe) mutlaka bir kümes bulunur, Kümesteki hayvanlarının yumurtasından ve etinden faydalanırdı. Tavukların eti; bağ, bahçe ve tarlalarda doğal beslendikleri için çok lezzetli olurdu. Bu tavuklar günümüzde köy tavuğu olarak adlandırılmaktadır.
 
Köy Tavuğu Nedir?
Market tavukları sağlıklı mı?
Marketlerden satın aldığımız tavukların yumurtadan çıktığı andan itibaren en geç 40 gün içinde kesilecek büyüklüğe ulaştığını, hatta kızarmış piliç makinesinde dönmekte olan tavukların en fazla 30 günlük olduklarını, çok dar alanda hareket etme imkânı bulamayan tavuklara vitaminli yem verilerek şişirildiklerini biliyor musunuz? 
 
Köy Tavuğu Nedir?
Bu tavuklar ne kadar sağlıklı? 25 günde 1 kiloya ulaşan 50 gramlık civciv düşünün. Biraz daha derine inecek olursak, market tavuğun yanından geçmeye korkacağız.
 
Civcivin erkeği ve Civcivin dişisi nasıl belli olur?
Civcivler yumurtadan çıktıktan sonra cinsiyet belirleme olgunluğuna 1 haftada ulaşırlar. Civcivin kafasından tutup kaldırdığınızda ayaklarını havaya kaldırıyorsa erkek, ayakları aşağıda asılı kalıyorsa dişidir. Bu yöntem cinsiyet belirleme yöntemlerinden sadece bir tanesidir. 
 
Köy Tavuğu Nedir?
Yumurta elde edilecek tavuklar bu şekilde daha civcivken ayrılır. Erkek civcivler ise toplu olarak etlik piliç olarak değerlendirilmek üzere çiftliklere gönderilir. Vitaminli yemlerle 25 günde bir kiloya ulaşır. Genellikle en fazla 50 gün yaşarlar.  
 
Köy Tavuğu Nedir?
Dişiler ise en az 2 sene yumurtladıkları için daha uzun yaşama şansına sahip olmuşlardır. Bu bilgilerden yola çıkarak tavukların horozlara oranla daha uzun yaşama şansına sahip olduklarını söyleyebiliriz. Başka bir bakış açısı ile marketlerden paketlenmiş olarak satın aldığımız markalı piliçlerin hemen tamamının horoz olduğunu söylemek mümkün.


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

Benzer Haberler