Oturumlara Dünyaca Ünlü Şefler Türk Mutfağını Konusacaklar
Dünyanın dört bir yanından gastronomiye yön veren isimler İstanbul’da buluşuyor. Turizm, Restoran Yatırımcıları ve Gastronomi İşletmeleri Derneği’nin (TURYİD) ev sahipliğinde düzenlenecek olan “3. Global GastroEkonomi Zirvesi”, 25 Mart’ta İstanbul’da gerçekleştirilecek.
Bu yıl “Gastronomi Her Yerdedir!” temasıyla organize edilecek olan zirvede, sektör profesyonelleri ve gastronomi meraklıları; gastronomi dünyasını, gastronominin ekonomi, turizm ve diplomasiye yansımaları ile Türk mutfağının daha iyi tanınabilmesi konularında bilgi ve deneyimlerini paylaşacak
Gastronomi dünyasının kalbi İstanbul’da atacak
Türkiye’de gastronomi kavramının benimsenmesi ve gelişmesi için çalışmalar yürüten TURYİD, gastronominin yüksek katma değerli etkisini turizme eklemek, restoranları, gıda ürünlerini ve mutfağı ihraç ürünleri haline getirmek;
Ülke ve şehirleri destinasyon markalarına dönüştürmek, geniş istihdam olanakları ile birlikte sosyal ve ekonomik yükselme sağlayabilmek için her alanda farklı çalışmalara imza atıyor. TURYİD, gastronomi dünyasının en önemli isimlerini İstanbul’da buluşturuyor.
25 Mart’a Lütfi Kırdar Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilecek “3. Global GastroEkonomi Zirvesi”nde, tüm dünyadaki sektör profesyonelleri, gastronomi meraklıları ve alanında çığır açan isimler bir araya gelecek.
Gastronomi Her Yerdedir
Bu yıl “Gastronomi Her Yerdedir!” temasıyla düzenlenecek zirveye; Dünya Turizm Örgütü Turizm Pazarlaması ve İstihbarat Şefi Sandra Carvao’nun yanı sıra gastronomi dünyasının lider isimleri konuşmacı olarak yer alacak. Zirvede bilgi ve deneyimlerini paylaşacak isimlerden bazıları şöyle;
Katharina Unger;
insanların daha sağlık beslenebilmeleri için alternatif protein kaynakları üzerine çalışmalar yaptı. Bu doğrultuda sağlıklı ve sürdürülebilir beslenme hedefi ile 2015 yılında ‘Livin Farms’ı kurdu. Gıda ve tarımsal yenilik için tasarım alanında ekipman ve sistemler geliştirdi.
Leonor Espinosa;
The World's 50 Best Restaurant’s (Dünyanın En İyi 50 Restoranı) tarafından Latin Amerika’nın En İyi Kadın Şefi seçildi aynı zaman da Basque Culinary Prize (Bask Aşçılık Ödülü) aldı. Buradan aldığı para ödülü ile kendi adına kurduğu ve sosyal değişim platformu özelliğine sahip FUNLEO’yu (Fundación Leo Espinosa) kurdu.
Kolombiya’nın gelişimine kendini adayan Espinosa, gastronominin turizmin tanıtımından, ürünlerin ticarileştirilmesine kadar var olan alternatifler ile ülkesinin önemli kırsal kesimlerinde önemli sosyal sorumluluk çalışmalarına imza attı. Espinoza zirvede ise kızı Laura Hernández ile birlikte başarılarının sırlarını paylaşacak.
Pierre Sanner;
Gastronomi mirasının geliştirilmesi ve geleceğe aktarılması için ulusal ve uluslararası boyutta çalışmalar yaptı. Gastronomi Şehirleri Rotasını genişleterek, ekleme yaptığı yeni şehirlerde gastronomik deneyim ve eğitim alanları oluşturdu. Ayrıca Fransız gastronomik yemeğinin UNESCO tarafından Kültürel Miras olarak tescillenmesini sağladı.
Sam Chapple;
Mutfak diplomasisinin en önemli isimlerinden biridir. Bir diplomasi aracı olarak gıdanın rolüne odaklandı ve buna da ‘Mutfak Diplomasisi’ adını verdi. Bu yeni kavramın, kültürler arası uzaklıkların yakınlaşması, etkileşimi ve kaynaşması için bir araç olarak kullanılması gerektiğini savundu ve bu konuda önemli araştırmalar yaptı.
Stefan Breg;
Dubai restoran sahnesinin hızlı büyümesi ve gelişmesinin arkasındaki fenomen isim oldu. Oteller, alışveriş merkezleri ile bağımsız restoranlar arasında bir F&B stratejisti, pazarlamacı ve seri konsept yaratıcısı olarak dikkat çekti. Orta Doğu'daki 150'den fazla restoran ve bar konseptinin geliştirilmesinden sorumlu en başarılı F&B strateji şirketlerinden biri oldu. Breg, oteller, karma yaşam ve alışveriş merkezi geliştiricileri ile çalışan F&B strateji danışmanlık ekibine de liderlik ediyor.
Bill Knott;
Aşçılık yaparken 1995 yılında yiyecek ve içecek dergisi Eat Soup’u kurdu. Telegraph, BBC Good Food, BA High Life yazılar yazdı. 2009’dan beri de Gannet Financial Times’da restoran eleştirmeni olarak yazılar kaleme alıyor. Uluslararası yardım kuruluşu Action Against Hunger’da (Açlığa Karşı Eylem) elçi Olan Knott, aynı zaman da The Great British Menu programında jüri olarak yer aldı.
Türk Mutfağını Konuşacaklar
Zirvede Bill Knott’un Londra’da konuşacağı ‘Yeni
Türk Mutfağı’ başlıklı oturumda, Türk mutfağını İngilizlere sevdiren iki genç Türk şef olarak dikkatleri üzerlerine çeken Selin Kiazım ve Civan Er de katılacak. Londralılar’ın zihninde gece yemeği kebaptan öteye geçemeyen Türk mutfağını, katmerden mantıya farklı Anadolu yemekleri ile tanıştıran şefler Kiazım ve Er, başarılarının sırlarını anlatacak.
Furio Battelini;
Şarap ve Zeytinyağ üretiminde en üst kalitede üretim yapan 1000 çiftçi ile birlikte tarımsal ve teknik gelişimden, ürününün toplanmasına kadar her aşamada destek üreten bir kooperatif olan Agraria Riva del Garda’nın genel müdürü. Yönettiği kooperatif, bugün dünyadaki en tanınmış zeytinyağı şirketleri arasında yer alıyor ve ürettiklerini de 30’dan fazla ülkeye ihraç ediyor.
Zirve kapsamında düzenlenecek oturumlarda yabancı konuklara Türkiye’den ünlü şefler Mehmet Gürs, Ebru Baybara Demir’in yanı sıra The World 50 Best Restaurant’s Akademi üyesi Cemre Narin, şarap uzmanı Mehmet Yalçın, akademisyen Anna Maria Beylunioğlu ve İşletmeci Sahir Erozan gibi isimler eşlik edecek.
“Gelişen F&B Sektörü ile Değişen Gayrimenkul Dünyasında Yeni İş Birlikleri” başlıklı oturumda ise Jonathan Dougty ile TURYİD Başkan Yardımcısı ve aynı zamanda Big Chefs Kurucusu Gamze Cizreli büyüyen restoran endüstrisini konuşacak.
"Trakya'nın Eşsiz Sofrası Keşfedilecek"
Zirvede gastronominin yeni rotalarından biri olan Trakya bölgesi de ‘Trakya Gastronomisi’ başlığıyla ele alınacak. Bakir toprakları ile İstanbul’un yanı başında yeni bir destinasyon alanı olarak dikkat çeken ve mutfak kültürünün yanı sıra peynirleri, tarımı, hayvancılığı, bağları, şarapçılığı, üç denize açılan kıyıları, iki komşu ülkeye açılan kapıları ile Trakya adeta yeniden keşfedilecek.
Zirve kapsamında ayrıca Trakya mutfağını yaratan kültürler kuşağını anlamayı, tanıtmayı ve ona hak ettiği saygıyı göstermeyi amaçlayan uzun soluklu araştırmalar yapıldı. Uzmanlar tarafından bölgede yapılan ve Türkiye’de bu alanda bir ilk olan geniş kapsamlı saha çalışması sonucunda hazırlanan ‘Rota Trakya’ kitapçığı da zirvede katılımcılarla buluşturulacak.