Kış Aylarında İçinizi Isıtacak Şifalı İçecekler...

Kış Aylarında İçinizi Isıtacak Şifalı İçecekler...

Metabolizmayı Hızlandıran Sıcak Kış İçecekleri Nelerdir? Bağışıklık Sistemini Güçlendiren icecekler... Nasıl olsa kış bir daha gelecek, bu şifalı içecekler bir yıllık değil, her yıllık...

Kış Aylarında İçinizi Isıtacak Kış İçecekleri...
 
Metabolizmayı Hızlandıran Sıcak Kış İçecekleri Nelerdir? Bağışıklık Sistemini Güçlendiren icecekler... Nasıl olsa kış bir daha gelecek, bu  şifalı içecekler bir yıllık değil, her yıllık...
 
Kış mevsiminin gelmesiyle dolaplarda yeri hazır olan hatta ona özel bir kupa bile alınan sahlep ya da salep,orkide ailesinin toprak altı yumrularından elde edilir. Bitkinin kurulup sonrasında toz haline getirilmesi ve tarçınla harmanlanması sonucu hazırlanan salep, süt veya sıcak su ile içilmeye hazır hale getirilir.
 
Üzerine yeniden tarçın takviyesi yapılarak içilen bu enfes kış içeceği, kalbi kuvvetlendirme, zihnin çalışma gücünü arttırma, öksürük ve bronşite iyi gelir. Bilinen bir yan etkisi olmamasından dolayı kış boyunca her üşüdüğünüzde rahatlıkla tüketebilirsiniz.
 
Kış Aylarında İçinizi Isıtacak İçecekler...Tarçınlı Elma Suyu
Tarçınlı Elma Suyu Kullanılan Malzemeler;
 
*     1 Bardak Taze Sıkılmış Elma Suyu
*     1 Adet Çubuk Tarçın
 
Tarçınlı Elma Suyu Hazırlanış Tarifi
 
Elma suyunu 5 dakika kaynatın ardından bardağa alıp çubuk tarçını ekleyin.
 
Kış aylarında soğuktan korunmak için kat kat giyinmek yerine en sevilen içeceklerle içinizi ısıtabilirsiniz...
 
Türkiye’de hemen her saat demlenip içilebilen, yeşilden siyaha, siyahtan kırmızıya dönüşen çay, kış aylarının olmazsa olmazıdır ve aklınıza gelebilecek her yerde bulabilirsiniz....
 
Tüketeceğiniz bir bardak Dünya kahvelerinden bir çeşit yahut Türk kahvesi ısınmanıza yardımcı olabileceği gibi baş ağrısı, karaciğer ve mide rahatsızlıklarına da iyi gelmekte.
 
İçerdiği antioksidanla kanseri önlemede yardımcı olan kahve, konsantrasyonu arttırıcı bir içecektir. Dengeyi kaybettiğinizde ise bu faydalar yerini vitamin ve mineral kaybına, migreni tetiklemeye, vücudun su kaybı yaşamasına, şeker, tansiyon ve kalp ritmlerinde bozukluğa bırakabilir.
 
İşte soğuk havalarda hem içinizi ısıtacak hem de metabolizmanızı hızlandıracak pratik sıcak kış içecekleri;
 
Kış Aylarında İçinizi Isıtacak İçecekler...Limonlu Sıcak Su Karışımı
Limonlu Sıcak Su Karışımı Kullanılan Malzemeler;
 
*     Yarım Limon
*     1,5 Su Bardağı Sıcak Su
*     Çeyrak Çay Kaşığı Zerdaçal
*     1 Tutam Kırmızı Biber
*     1 Tutam Şeker
 
Limonlu Sıcak Su Karışımı Hazırlanış Tarifi;
 
Bütün malzemeleri sıcak su dolu bardağa ilave edip iyice karıştırın. Hemen servis edebilirsiniz.
 
Son dönemde kahve işletmelerinin artmasıyla birçok çeşidi bulunup hepsinin özellikleri farklılık gösterse de hepsinin temelinde ortalama bu özellikler bulunur.
 
İstanbul’da yaşıyorsanız ya da gezi amaçlı gelmiş bile olsanız tadına bakmadan gitmemeniz gereken bir içecektir boza. Çoğu insan ve ustaları tarafından soğuk tüketilmesi önerilse de, sıcak da tüketilebiliyor ve kış aylarında hoş tadı içinizi ısıtmaya oldukça yardımcı. Darı irmiği, şeker ve sudan üretilen boza, A, B, C ve E vitaminlerini bünyesinde bulundurmasının yanısıra; mayalandırıldığında da ender gıdalarda görülen laktik asit üretimiyle hazmı kolaylaştırıcı etkiye sahiptir.
 
Eritilmiş kakao ya da çikolatanın, sıcak süt veya su ile buluşturulmasıyla ortaya çıkan küçük büyük herkesin ilgi odağıdır sıcak çikolata. 2000 yıl önce Mayalar tarafından hazırlanmış olup hala keyifle içilen bu içecek, isteğe ve yapıldığı yere göre koyu ya da sıvı bir kıvamda tüketilir.
 
Nane-limon: 
Soğuk algınlığı başlığında toplanan kış rahatsızlıklarının baş düşmanıdır. Biraz öksürdüğümüzde ya da burnumuz akmaya başladığında, annelerimizin 5-10 dakika gibi kısa bir sürede hazırladığı nane limon, kısa sürede kaybedilen enerji ve vitamini bize geri kazandırıyor. Nane ve limonun suda kaynatılması, karabiber, zencefil ve aroma katması için elma, armut parçaları ve son olarak bal ile tüketilebilen mucize karışım, özellikle mideye son derece faydalıdır.
 
Kış Aylarında İçinizi Isıtacak İçecekler...Bağışıklık Sistemini Güçlendiren Çay Tarifi İçin Malzemeler
 
25 gram ıhlamur
25 gram adaçayı
25 gram hibiskus
25 gram kök zencefil
25 gram ekinezya
25 gram havlucan
25 gram gül hatmi
25 gram kabuk tarçın
2 su bardağı içme suyu
 
Bağışıklık Sistemini Güçlendiren Çay Tarifi Nasıl Yapılır?
İçme suyunu cezveye aktarın. Kök zencefil, havlucan ve çubuk tarçını ekleyin.
 
Kök bitkileri kısık ateşte kaynamaya bırakın.
 
Bir iki taşım kaynayan çay karışımını ocaktan alın. 2-3 dakika kadar bekletin.
 
Son olarak; 
ıhlamur, ada çayı hibiskus, ekinezya ve gül hatmiyi ekledikten sonra demlenmesi için 5 dakika kadar bekletin.
 
Demlenen çayı süzdükten sonra tercihen günde üç fincan tüketin. Bağışıklığı arttırmaya yönelik olan bu çay tarifini sevdiklerinizle paylaşın.
 
İçinizi ısıtmak ya da filminiz yanında tatlı bir içecek olmaktan daha fazlası sıcak çikolata. Daha önce duymadığınıza emin olduğumuz bir yararı olduğunu söylesek? Evet, sıcak çikolata ısınma esnasında çok daha fazla antioksidan salımı gerçekleştiriyor ve bu antioksidan ise kalbimiz için yardıma koşuyor. 
 
Yapılan birçok araştırmada sıcak çikolatanın kalbin yaşlanmasını yavaşlattığını ve damarların çok daha iyi durumda olmasını sağladığı kanıtlanmış. Sıcak çikolata içip içimizdeki çocuğu beslemenin tam anlamını şimdi anladınız mı? Hem içinizde çocuğu hem de vücudunuzun ihtiyacı olan yararlı maddeleri bir arada almanızı sağlıyor.
 
Sadece bununla da bitmiyor aslında faydaları. Belki de en çok ilgileneceğiniz faydası özellikle kış aylarında üniversite, lise sınavlarına ya da okul sınavlarına hazırlanan gençler için mükemmel bir faydası daha var. Zihnin daha sağlıklı ve hızlı çalışmasını sağlıyor. Kan akışını daha çok hızlandırarak beyne kan gitmesini kolaylaştıran sıcak çikolata daha iyi düşünebilmenizi de destekliyor. Derse oturmadan bir bardak sıcak çikolata almaya ne dersiniz?
 
Kış Aylarında İçinizi Isıtacak İçecekler...Çocuklar İçin Farklı Bir Tercih: Beyaz Çikolata
Kış ayları geldiğinde özellikle küçük dostlarımızın ne içmesi gerektiği konusunda ikilemde kalabiliyoruz. 
 
Sıcak çikolata ise büyükleri olduğu kadar çocuklarında en çok sevdiği şeyler arasında yerini alıyor. 
 
Ancak fazla kakao ve çikolata miktarı çocuklarda bazı sorunlara neden olabileceği ya da fazla şeker ve tatlının çocuklara fazla enerji sağlayabileceği için daha farklı bir seçenek aranabiliyor. İşte o anda sahneye Beyaz Çikolata giriyor.
 
Aynı sıcak çikolatada olduğu gibi kış aylarında en çok tüketilen içeceklerden biri olan beyaz çikolata, içinde kakao tozu bulundurmadığı için farklılık gösteren bir çikolata türüdür. Kakaonun olmayışı beraberinde getirdiği mineral ve vitaminlerden yoksun olmasına neden olsa da Beyaz Çikolata da birçok faydasını beraberinde getiriyor.
 
Özellikle çocuklar için çok daha iyi bir tercih olmasını sağlayan özelliği, beyaz çikolatanın oldukça popüler bir kış içeceği olmasını sağlıyor. İçinde bulundurduğu kafein miktarı diğer türlerine göre çok daha düşüktür ve bu da çocukların almaması gereken bir maddenin vücutlarına girmemesini önlemek için idealdir. Üstelik beyaz çikolata bazı deri hastalıklarına ve yaraların hızla kapanmalarına da yardımcı olur.
 
Okul dönüşü çocuklarınızı bir bardak sıcak çikolata ile ödüllendirmek kesinlikle kış aylarının en tatlı tarafı olacaktır.
 
Kış Aylarında İçinizi Isıtacak İçecekler...Eski Bir Lezzet: Salep nasıl yapılır?
Kış denildiğinde akla gelen bir içecek varsa o da kesinlikle Salep’ten başkası değildir. Genellikle yaz aylarında tüketilmeyen ama havalar soğuduğu anda canların çekmeye başladığı, tarçın ile taçlanan eski bir lezzettir. 
 
Okul döneminin başlaması ve havaların daha karanlık olması ile hem öğrenciler hem de çalışanların durmaksızın koşturduğu bir gün arasında bir bardak salep içmesi güne mükemmel bir enerji kaynağı yapmalarına yardımcı olur.
 
Boğazların kaşınması, soğuk havalar ile hastalanmaya yakın olan herkes bir bardak Salep’in faydalarını çok iyi bilir. Peki gerçekten salep ne konuda size yardımcı oluyor hiç düşündünüz mü? Salep’in içinde bulunan kalsiyum ve protein kaynakları sizi kışın soğundan korumaya yardımcı olmasını sağlıyor. Kış mevsiminde ortaya çıkan öksürüklerin salep ile azaldığına tanık olmuşsunuzdur. 
 
Bu da salep’in bağışıklık sistemini güçlendirmesi ve sizi bitkin düşüren bakterilere karşı savaşması sayesinde oluyor. Üstelik sizi gripten ve soğuk algınlığından korurken aynı zamanda kalbinizi koruyor.
 
Salep’in bir diğer özelliği ise yağ yakma hızını arttırmasıdır. Çok azımızın bildiği bu özellik, özellikle sağlıklı beslenmek isteyen ve fazla kilolarından kurtulmak isteyenler için ideal bir kış içeceği olmasını sağlıyor. Üzerine konan tarçın özellikle tatlı ihtiyacını karşılıyor ve anı kan şekeri düşüşlerini önlüyor. Salep ve tarçın birleştiğinde hem açlık hissinizi ortadan kaldırıyor hem de ihtiyacınız olan her şeyi size kazandırıyor.
 
Salep’in bu kadar özelliğinden sonra belki de öğrencilerin en çok hoşlanacağı özelliğini de söylemeden geçemeyiz. Sınavlara çalışırken başınızın ağrımadığı çok az gününüz olduğunu tahmin edebiliyoruz. İşte bu anda ilaç almak istemeyenler için çok daha tatlı bir alternatifi salep yapıyor. Başınızı kitaptan kaldırın ve bir bardak tarçın-salep ikilisini için. Hem baş ağrınızdan kurtulacaksınız hem de hafıza ve zihninizi güçlendirebileceksiniz.
 
Kış Aylarında İçinizi Isıtacak İçecekler...Farklı Tatlarda Bir Bardak Çay İsteyenlere: Bitki Çayları
Bitki çayı denildiğinde akla ilk olarak yeşil çay gelse de inanamayacağınız kadar birçok bitkinin çayını bulabilirsiniz. Üstelik sıcacık bir bardak bitki çayı kış ayında ihtiyacınız olan tüm her şeyi vücudunuza kazandırabilecek nadir içeceklerden biridir. Tabi bitki çaylarının tüketimi sırasında çok fazlaya kaçmamak gerekir. Doğru şekilde tüketim sonrasında bitki çayları hem hastalıklardan kurtulmanıza hem de korunmanıza yardımcı olacaklardır.
 
Kış aylarının en çok sevilen bitki çayları arasında; Ihlamur, Kış Çayı, Rezene, Papatya, Lavanta, Adaçayı, Yeşil Çay, Hibiskus ve daha nicesini sayabiliriz. Her biri farklı bir fayda ile kış aylarında bardaklarınızı doldurabilir.
 
Kış aylarında tüketilmesi gereken bu çaylar, soğuk algınlıklarına, uykusuzluğa, huzursuzluğa, baş ağrısına, kan dolaşımına, metabolizma hızına ve daha nice ihtiyaca iyi geliyor. İhtiyacınız olan vitaminleri de bitki çaylarından alabileceğinizi biliyor muydunuz? Kuşburnu, oldukça C vitamini konusunda zengin olması ile bilinen bir bitki çayıdır.
 
Bitki çaylarının doğru kullanımı en çok dikkat etmeniz gereken konusudur. Özellikle çok fazla tüketimde zarar verebilecek bazı bitki çayları bulunuyor. Her şeyin fazlasının zarar olduğu gibi bitki çaylarının da zararlarına dikkat etmeniz gerekir. Örneğin Yeşil çay birçok faydasının yanı sıra eğer hipertansiyon veya çarpıntı hastasıysanız oldukça dikkatli tüketmeniz gereken bir çay olarak önümüze çıkıyor. 
 
Metabolizmayı hızlandıran yeşil çay, içindeki kafeinin de etkisiyle bu hastaları rahatsız edebilecek bir ortam hazırlayabiliyor. Ya da soğuk algınlığı tedavisinde oldukça çok kullanılan Adaçayı, psikolojik ilaç kullanan ya da gebe olan kadınların tüketmemesi gereken bir çay olarak önümüze çıkıyor. Bunun nedeni ise uykuyu getirmesi olarak görebilirsiniz.
 
Kış Aylarında İçinizi Isıtacak İçecekler...Bir Bardak Baharatlı Elma Çayı
Kış aylarının en sağlıklı meyvelerinden biri elma. İçeriğindeki E ve C gibi antioksidan vitaminler sayesinde hem cildinizi hem bağışıklığınızı koruyor. Elma içeriğindeki lif yapısı sayesinde aynı zamanda hazımsızlık sorunlarının da önüne geçiyor. Havaların oldukça soğuk seyrettiği kış günlerde elma çayı sizi soğuk algınlığı ve grip gibi hastalıklardan koruyor.
 
Ayrıca boğazı yumuşatarak da öksürüğü engelleyebiliyor. Çayınıza ilave edeceğiniz karanfil, içeriğinde bulunan eugenol sayesinde kanın pıhtılaşmasını engelleyerek kalp sağlığını koruyor. Karabiber ise dolaşımını hızlandırarak mikropları vücudunuzdan uzaklaştırıyor.
 
Zencefili Sofradan Eksik Etmeyin
Kış çaylarının belki de en sağlıklılarından biri de zencefille yapılan özel bitki çayları. Tadı çoğu kişiye çok lezzetli gelmese de zencefilin faydaları saymakla bitmiyor. Kalp sağlığını koruyor, bağışıklığı güçlendiriyor. Köklerinde bulunan proteaz sayesinde sindirimi kolaylaştırıyor. Ayrıca mide bulantısını baskılıyor ve gaz sorununu ortadan kaldırmaya da yardımcı oluyor.
 
Kış Aylarında İçinizi Isıtacak İçecekler...Farklı Lezzet Arayanlar…
Farklı lezzetleri seviyorsanız, evinizde de kolaylıkla bulabileceğiniz bitki ve meyveleri karıştırarak kendinize özel bir çay yapabilirsiniz. Gül yaprakları, rezene ve limon kabuğu ile hem sağlıklı hem de lezzetli bir çay hazırlamanız mümkün. Kurutulmuş gül yaprakları, C, E ve A vitamini açısından zengin olan demir, kalsiyum, magnezyum ve selenyum minerallerini içeriyor. 
 
Ayrıca tatlı aroması ile de çayınıza lezzet katıyor. Rezene yaprakları, soğuk kış günlerinde azalan bağırsak aktivitenizi hızlandırıyor ve sakinleştirici etkisi ile stresinizi azaltıyor.
 
Metabolizmayı Hızlandıran Sıcak Kış İçecekleri Nelerdir?
Hava sıcaklığı yine ortalamanın altına düşmüşken, soğuk hava ve grip gibi hastalıklardan korunmak için metabolizmayı hızlandırıp soğuk algınlığı ile savaşacak kış içeceklerinden bahsedelim dedik.
 
Kış Aylarında İçinizi Isıtacak İçecekler...Sıcak Zencefil Çayı
Sıcak Zencefil Çayı Kullanılan Malzemeler;
 
*     1 Su Bardağı Sıcak Su
*     Bal
*     İnce İnce Dilimlenmiş Zencefil
 
Sıcak Zencefil Çayı Hazırlanış Tarifi
Zencefili sıcak suyun içine atıp kaynatın. Biraz soğuduktan sonra bir su bardağına alın ve tatlandırmak için bal ekleyin.
 
Afiyet olsun..
 


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

Benzer Haberler