Grip Olanlar İçin Az Bilinen Öneriler Nelerdir?
Grip nasıl geçer? Gribe ne iyi gelir? Tedavisi nasıl yapılır?
Özellikle kış ayları deyince akla ilk gelen hastalıklardan bir tanesi grip. Virüslerin sebep olduğu bu hastalık antibiyotiğe gerek olmadan tedavi edilebilir. Soğuk algınlığına ve gribe ne iyi gelir diye merak ediyorsanız haberimizi inceleyebilir, grip nasıl geçer sorusunun yanıtına ulaşabilirsiniz. Grip tedavisi ile ilgili belki de daha önce duymadığınız yöntemleri burada bulabilirsiniz.
Peki gribe ne iyi gelir ve nasıl geçer?
Grip nasıl geçer? Gribe ne iyi gelir? Tedavisi nasıl yapılır?
Grip nasıl geçer sorusunun cevabı kış aylarında sık sık araştırılmaktadır. Evde bitkisel çözüm arayanlar gribe ne iyi gelir diye merak etmektedir. En sık karşılaşılan hastalıkların ilk sırasında yer alan gribe karşı korunma yollarını bu başlık altında derledik. Grip nasıl geçer ve grip soğuk algınlığı hastalığına ne iyi gelir?
Havaların bir sıcak bir soğuk olmasından kaynaklanan dengesizlik eskilerinde dediği gibi "tam hastalık havası" tanımını doğuruyor. Peki, grip ve soğuk algınlığına karşı uygulayabileceğiniz bu önerileri biliyor musunuz?
Grip olanlar için az bilinen öneriler
Belirtileriyle hayatı zorlaştıran bu rahatsızlıklar için öncesinde alınacak bazı önlemler veya hastalık sırasında kullanılabilecek bazı öneriler daha kolay ve hızlı atlatılmalarında etkili olabilirler. Esansiyel yağlardan, D vitamini seviyelerine kadar bazı unsurlar, genellikle pek bilinmeyen ancak kış aylarında faydalı olabilen tavsiyelerdir
Evde ve Yatak Odasında Nem
Soğuk algınlığı ve gribin kış aylarında görülmesinin bir nedeni de grip virüsünün düşük nemli ortamlarda hayatta kalmasının daha kolay oluşudur. Yaz aylarında sıcak hava daha çok nem içerebilir. Kış aylarında ise kuru hava virüsün yaşamasını ve bulaşmasını kolaylaştırmaktadır. Hava nemlendirici cihazlar evde ve yatak odasında kullanılarak kuru hava önlenebilir.
Hareket ve Egzersiz
Kışın soğuk günlerinde dışarıda yürümekten ve genel olarak hareket etmekten kaçınabilirizancak araştırmalara göre hafif ila orta yoğunlukta egzersiz soğuk algınlığı ihtimalini üçte bir oranında düşürebilmektedir. Egzersizin bu faydası sonbahar ve kış aylarında artmaktadır. Menopoz sonrası kadınlarla yapılan bazı araştırmalarda ise haftada 5 gün yürümek soğuk algınlığı riskini yarı yarıya azaltmıştır. Elbette egzersiz açık havada yapılacaksa soğuğa karşı uygun giyinmek ve korunmak önemlidir.
Burun Çaydanlığı (Neti Pot)
Bu Hint tedavisi, burnun içini yıkamak ve temizlemek için kullanılır. Ancak soğuk algınlığı mı yoksa grip mi olduğunuzu bilmiyorsanız kullanımından kaçınmak gerekebilir. Eğer sorununuz gripse burun çaydanlığı kullanmak faydadan çok zarar sağlar. Burun çaydanlığı soğuk algınlığına faydalı olurken, grip durumunda buhar solumak önerilebilir.
Okaliptüs ve Mentol
Okaliptüs ve mentol esansiyel yağlarının, buhar soluma vasıtasıyla kullanımı hem soğuk algınlığı, hem de grip için faydalı olabilmektedir. Organik esansiyel yağların tercih edilmesi önerilir. Bir tencerede suyu kaynama noktasına kadar ısıtıp, altını kapatın. Her bir esansiyel yağdan birkaç damla ekleyin. Tencereyi güvenli bir alana alın. Kafanızı bir havluyla örterek tencerenin üstüne eğilin ve buharı soluyun. Yanmamak için suya çok yaklaşmamaya dikkat edin.
D Vitamini Seviyeleri
Vücudumuz, biraz güneş ışığı yardımıyla kendi D vitaminini üretebilir. Ancak kışın vücudun güneş ışığına maruz kalması zorlaşır ve dolayısıyla vitaminin vücuttaki seviyesi de düşer. D vitamini bağışıklık sistemi için çok önemlidir ve tahminlere göre dünyada 1 milyar insan D vitamini eksikliği yaşamaktadır. Yapılan araştırmalarda D vitamini takviyeleri grip ihtimalini %40 oranında azaltmıştır.
Baharat ve Otlar
Bakteri ve enflamatuar karşıtı etkiye sahip baharat ve otları beslenmenize ve yemek tariflerinize dahil edebilirsiniz. Sarımsağın mikrop karşıtı özellikleri vardır. Zerdeçal ise en güçlü anti-enflamatuarlardan biridir. Böylece sadece yemeklerinize tat vermekle kalmaz, aynı zamanda sağlığınızı da desteklerler.
Bitkisel Gıdalar
Bitkisel gıdalar, hayvansal gıdaların aksine fitonütrienler içerirler. Bu maddeler de sadece bağışıklık sisteminin mikroplarla savaşını desteklemekle kalmaz, aynı zamanda kanser ve kalp damar hastalıklarına karşı da etkili olurlar. Dolayısıyla kışın bitkisel gıda ağırlıklı bir beslenme düzeni soğuk algınlığı ve gripten korunmak için önerilmektedir.
Antibiyotik Kullanımına Dikkat
Çoğu hastalıkta ilk başvurulan deva olan antibiyotikler sadece bakteriyel enfeksiyonların tedavisinde etkilidir. Dolayısıyla virüs enfeksiyonlarında bir faydaları olmayacaktır.
Yüze Dokunmak
Bir insan ortalama olarak saatte 16 kere yüzüne dokunur. Eğer el hijyenine dikkat edilmiyorsa, bu da mikropların kolaylıkla gözlere, buruna veya ağıza bulaşması ve hasta olma ihtimalinin artması anlamına gelir.
Mendili Atmak
Hapşırırken ağzımızı kapatmak, hastalığımızı başkalarına bulaştırmamak adına küçüklükten beri öğretilir. Ancak en iyisi bir kağıt mendil bulundurmak ve buna hapşırdıktan sonra atmaktır. Böylece aynı mikropların elden, yüze ve diğer yüzeylere tekrar bulaşması önlenebilir. Ancak çevresel etkiye dikkat etmek açısından çevre bilinciyle üretim yapan bir markanın kağıt mendillerini kullanmanız önerilir.
Çay Ağacı Yağı
Bu Avustralya bitkisi 2009 yılında yapılan bir çalışmada virüs karşıtı etkisini göstermiştir. Organik çay ağacı yağı küçük bir şişede taşınarak, metro veya otobüs gibi yerlere girildiğinde hafifçe koklanabilir.
Sonbahar ve kış aylarında çok sık karşılaştığımız soğuk algınlığı ve grip özellikle virüslerin sebep olduğu bulaşıcı bir hastalıktır. Bunlar üst solunum yolu hastalığıdır. Genellikle antibiyotik kullanımına gerek kalmadan semptomatik tedavi ile iyileşebilir. Peki grip nasıl geçer?
Grip Nasıl Geçer?
Grip ve soğuk algınlığı arasındaki en büyük fark gripte görülen ateş, eklem ve kas ağrılarının daha sık görülmesidir. Bu hastaların bol sıvı tüketmesi önerilir. Tüketecek sıvıların ise çok sıcak ya da soğuk olmaması gerekir. Günlük sıvı tüketiminin en az 2-3 litre civarında tutulması hastalığın hızlı bir şekilde iyileşmesine ve daha rahat atlatmasını sağlar.
Bunun dışında dikkat edilmesi gereken hususlar; bol bol istirahat edilmeli, et ve süt ile beslenilmeli, taze meyve ve sebze yemelidir. Hasta, bulunduğu ortamı havalandırmalı, nemlendirmelidir. Sigaradan ve sigara içilen ortamdan uzaklaşmalıdır.
Soğuk algınlığı olan hastalarda en rahatsız eden çok sık burun tıkanmasıdır. Bunu engellemek için bir bardak ılık suya bir çay kaşığı saf tuz ekleyerek burun temizliğini yapabilirsiniz. Tuzlu su ile yapacağınız bu temizlik ayrıca vücudun virüs ve bakterilerden de temizlenmesini sağlamaktadır.
En sık yapılan hatalardan bir tanesi hemen antibiyotik kullanma eğilimidir. Önemli bir enfeksiyon olmadığı sürece bu önerilmez. Doktor tavsiyesi ya da doktor reçetesi dışında antibiyotik kullanmayınız.
Grip Nasıl Tedavi Edilir?
Grip, çoğunlukla virüsler tarafından oluşturulduğu için öncelikli olarak insanların karşılaştığı semptomların tedavi edilmesi ile başlar. Burun tıkanıklığı var ise burun açıcılar, öksürük varsa balgam söktürücüler, ateş düşücüler ve ağrı kesiciler ile tedavi uygulanabilir. İştahsızlığın giderilebilmesi için de bol sıvı tüketilmesi gerekmektedir.
Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu'ndan gribe karşı iyi gelen Grip kürü Nasıl Yapılır?
2 adet metal 1 lira büyüklüğünde nar kabuğu ve 1 tatlı kaşığı hibiskusu kaynayan 1 bardak suya ilave ediniz. 5 dakika kısık ateşte demleyin ve ılımaya bırakın. Ilıkken ve günde 1 kez aç karnına içiniz.