Turkiye'de çiftçilerin yaş ortalamasının 53 olduğunu biliyor muydunuz? Biz niyetimizi anlatınca ellerinde az olan tohumlarını bizimle paylasiyorlar. Aramizda cok yas farki da olsa kalici...
Bu Hikaye Çok Tanidik Bildik Bir Hikaye!
Şef - Ebru Baybara DEMİR
Saha çalışmalarımızda bugün yine yollardaydık... Naif Amca ve Fatma Teyze Midyat'in dag koylerinden birinde Alagöz köyünde yaşıyorlar. Çocukları Istanbul'da gitmişler. Onlar ellerindeki 2 donum araziyi, arazileri daglik olduğundan yillardir beden gucleri ile ekip biçiyorlar.
Naif Amca 74 yaşında ve hala toprakta çalışıyor. Büyük şehire gitmek istememiş çünkü topraktan başka bir iş bilmediğinden babamdan öğrendiğimi devam ettirdim" diyor.
Ama çocuklarıni tutamamış yanında. Hepsi çalışmaya gittiler diyor.
Bize soruyorlar tohumları nereden buluyorsunuz diye?
Genetik mirasımız olan bu tohumlar bu yaşlı ve kendi kendine yetmeye çiftçilerimizin koruması altında. Geçmişe, geleneklerine bagli bu çiftçiler genelde daglik arazilerde yaşıyorlar ve en fazla 1-2 dönüm arazide kendileri icin insanlar.
Biz niyetimizi anlatınca ellerinde az olan tohumlarını bizimle paylasiyorlar. Aramizda cok yas farki da olsa kalici dostluklar kuruyoruz onlarla.
Bu hikaye cok tanidik bildik bir hikaye! Turkiye'de çiftçilerin yaş ortalamasının 53 olduğunu biliyor muydunuz?
Gençler tarım ve toprakla uğraşmıyorlar artık. Girdigimiz köylerde bizi Naif Amca ile Fatma Teyze gibi yaşlılar karşılıyor genelde.
Çok şanslıyız ki hala oradalar ve bu tohumlara gözleri gibi bakıyorlar. Ya onlarda giderse ne olacak?
Ülkemizde aile mesleği tarım olan insanlar tarımdan para kazanamayınca çocukları da babalarinin işini devam ettirmiyorlar. Büyük şehirlere göç edip başka işlerde tutunmaya calisiyorlar.
Her zaman mutlu son ile bitmeyen bu hikâyede kaybeden her zaman biz, siz onlar ve ülkemiz oluyor.