Elmalı'nın Yayla Domatesi

Elmalı'nın Yayla Domatesi

Elmalı İlçesi'ndeki Gömbe Ovası'nda bulunan mahallelerde son 2 yılda yaz seracılığı yaygınlaştı. İlçenin...

Elmalı'nın Yayla Domatesi 
ELMALI'nın yüksek kesimlerinde seracılık yaygınlaşırken, burada üretilen domatesler ihracata gidiyor. Başta Katar olmak üzere Suudi Arabistan ve İsrail'e gönderilecek domatesler yeşil olarak hasat ediliyor. Yeşil domatesler ihracat yolunda kızarıp ülkelere ulaşıyor.
 
Elmalı İlçesi'ndeki Gömbe Ovası'nda bulunan mahallelerde son 2 yılda yaz seracılığı yaygınlaştı. İlçenin güneybatısındaki mahallelerle, Gömbe Yaylası çevresindeki mahallelerde yaklaşık 25- 30 bin dekar kapalı sera alanı oluştu. Birçok kişi ve şirket yayla bölgesinde seralar kurdu. Seracılık yaylada elmanın yanında yeni bir sektör halini aldı. Üretilen domatesler ise başta Körfez ülkeleri olmak üzere yurt dışına ihraç edilmeye başladı.
 
Yeşil Hasat Ediliyor
Bölgedeki seraların yüzde 80'inde domates üretimi yapılıyor. Son dönemde domatesin büyük bölümü yeşil olarak hasat ediliyor. Yeşil domatesler bölgedeki işletmelerde paketlenerek Katar, Suudi Arabistan ve İsrail gibi ülkelere ihraç ediliyor. Özellikle son günlerde sıcak nedeniyle domates üretimi sona eren İsrail'e yeşil domates ihracatı artarken, ihracatta ilk sırayı Katar alıyor.
 
Yolda Kızarıyor
Domates yeşil olarak toplanıp paketleniyor. İhraç edilen domatesin teslim süresi uzun olduğu için yeşil toplanan domates ihraç edilen ülkedeki tüketiciye ulaşıncaya kadar kızarmış oluyor. Böylece domatesin raf ömrü de uzatmış oluyor. Yeşil domates kırmızı domatese göre 10- 20 kuruş daha pahalı satılıyor. Daha az sürede hasat edildiği için seraya yapılan ilaç, arı ve gübre masrafı daha da düşüyor. Son günlerde yeşil domatesin kilosu toptan 1-1.20 TL arasında satılıyor.
 
 
1-2 Hafta Yolculuk Yapıyor
Bölgedeki ihracatçılara yeşil domates tedariki yapan Kadir Şahin, "Elmalı ve Gömbe bölgesinde üretilen domatesin önemli bir kısmı, yeşil olarak hasat edilmekte. Yeşil olarak hasat edilmesinin nedeniyse genellikle bu domatesler Katar, Arabistan ve İsrail gibi ülkelere gitmekte. Bu ülkelere giderken ülkenin uzaklığına göre bir hafta ile iki hafta arasında yolculuk sonucunda bu ilkelere ulaşmakta. 
 
Yeşil toplanan domates bir haftalık ve iki haftalık sürede kırmızı olarak tezgahlara ulaşmakta. Domatesin bu bölgede yeşil olarak hasat edilmesi, bu bölgede domates üretiminin artması, kırmızıya göre 10-20 kuruş gibi daha fazla fiyata pazarlanması, hem bölgeye, hem ülkemize önemli döviz girdisi sağlanmasını sağlıyor" dedi.


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

Benzer Haberler