Bu da 'Baklava Müzesi'

Bu da 'Baklava Müzesi'

Gaziantep'te Şahinbey Araştırma ve Uygulama Hastanesi Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalında görevli Doç...

Bu da 'Baklava Müzesi'
Gaziantep'te Şahinbey Araştırma  ve Uygulama Hastanesi Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalında görevli Doç. Dr. Oğuzhan  Saygılı, yıllar önce Almanya'da gördüğü Çikolata Müzesi'ni gastronomi şehri  Gaziantep'e uyarlayarak "Baklava Müzesi" kurdu.
 
Göz hastalıkları  uzmanı Doç. Dr. Oğuzhan Saygılı, yıllar önce Almanya'da gördüğü "Çikolata  Müzesi'ni gastronomi şehri Gaziantep'e uyarlayarak "Baklava Müzesi" kurdu. Ziyaretçiler, tarihi Millet Hanı içerisinde yer alan ve yaklaşık 2 ay önce müze  statüsü kazanan atölyede, haftanın 6 günü baklava yapımının aşamalarını  izleyerek, üretilen tatlıları tadabiliyor.
 
Ziyaretçiler, tarihi Millet Hanı içerisinde yer alan ve yaklaşık 2 ay  önce müze statüsü kazanan atölyede, haftanın 6 günü baklava yapımının aşamalarını  izleyerek, üretilen tatlıların tadına bakabiliyor
 
Saygılı, yaptığı açıklamada, Almanya'da gördüğü  "Çikolata Müzesi"nden çok etkilendiğini, Gaziantep'in turizmine katkı sağlamak  amacıyla kendisinin de "Baklava Müzesi"ni kurduğunu söyledi.
 
Gaziantep'in gastronomi alanında kendini kanıtladığının altını çizen  Saygılı, "Bu kent gastronomi de çok iyi yerlerde. Tatlı  denilince de baklava  akla geliyor. Göz doktoruyum. İhtisasımı Almanya'da yaptım. Orada Çikolata  Müzesi'ni gördükten sonra Gaziantep'te de Baklava Müzesi kurulabilir mi dedim.  Döndükten sonra fikrimi uygulamaya karar verdim." dedi.
 
 
"Baklava yapmak bir sanat"
Saygılı, müzenin kurulması için ciddi araştırma ve çalışmalar  yaptığına dikkati çekerek, şunları kaydetti:
 
"Uzun bir mekan araştırması yaptım. Tarihi bir yer olmasına karar  verdikten sonra prosedürleri yerine getirmeye çalıştım. Hazırlık aşaması 3 yıl  sürdü. Uzun emekler sonucu 2 ay önce müze statüsünü aldık. Gaziantep'e ait olan  bu el sanatının,  geleneksel usulle yaşatılması gerekiyor. 
 
Hamur makinesi  kullanmadan, tamamen elle hamur açan usta sayısı azalıyor. Mevcut ustamızı da  bulmak kolay olmadı. Burada baklavanın yapımının her aşaması gösteriliyor. Bu  sanatın yaşatılması gerekiyor. Belki zamanla buradan ustalar da çıkabilir."
 
Müzeyi ziyaret eden turistlerin şaşırtıcı derecede ilgi gösterdiğini,  bilgili ve kültürlü insanlar olduğunu vurgulayan Saygılı, "Ziyaretçi sayısında  son zamanlarda ciddi bir artış var. Gelen ziyaretçiler baklavanın  yapım  aşamasında bütün detayları inceliyor, ustamıza her şeyi soruyor. Aslında müzeyi  daha kısa sürede de hayata geçirebilirdim. İş yoğunluğundan çok fazla vakit  ayıramadığım için süre uzadı. Gelen ziyaretçiler, baklava yapımının bu kadar  detaylı olduğunu, sanat olduğunu izledikten sonra fark ediyorlar." ifadelerini  kullandı.
 
Saygılı, ziyaretçilere, baklava yapımını sergiledikten sonra üretilen  tatlıların tadına bakma fırsatı da sunduklarını sözlerine ekledi. Ziyaretçilerden Esra Kızmaz da ilk defa baklava yapımını izlediğini  ifade ederek, "Bu kadar detayları olduğunu bilmiyordum. Büyük emekler var. Artık  baklavayı daha özenli tüketeceğim." diye konuştu.


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

   
 
 

Benzer Haberler