Gaz Sancısı Nedir?

Gaz Sancısı Nedir?

Gaz Sancısı Nedir? Modern yöntemlere rağmen henüz etkili bir ilaç tedavisi geliştirilemeyen pankreas kanserine ancak cerrahi...

Gaz Sancısı Nedir?
Pankreas kanserinin belirtileri sık sık mide hastalığı ile karıştırılıyor. Karın ağrısı, gaz sancısı, kusma ve halsizlik gibi şikayetleriniz varsa ‘geçer’ deyip sakın hafife almayın...
 
TEŞHİSİ ve tedavisi en zor kanser türlerinden biri olarak kabul edilen pankreas kanseri, yaşamı tehdit eden kanser nedenleri arasında dördüncü sırada yer alıyor. Hastalığın ortaya çıkmasına neden olarak ileri yaş olsa da obezite, sigara kullanımı ve genetik faktörlere bağlı olarak gençlerde de görülebiliyor. 
 
Pankreas kanserinin diyabet ile yakın bir ilişkisi var. Diyabet bazen pankreas kanserinin ilk belirtisi olabiliyor. Erken evrede genellikle belirti vermeyen ve ilerlediğinde faklı şikayetlerle kendini gösterebiliyor. özellikle sırta vuran ağrı, idrar ve deri renginin sararması ile sarılık gelişimi, tümör çok ilerlediğinde açığa çıkar. Pankreasın bulunduğu yer nedeniyle şikayetler de farklı hastalıklar ile benzerlik olabilir.
 
Midenin arkasında yer alan bir organ olduğu için ağrı şikayeti, yine midenin arkasında gelişir ve pankreasta var olan bir sorunun da göz ardı edilmesine yol açar. Mide ağrısı şikayeti, asit salgısının azaltılmasına yönelik bir takım tedaviler ile giderilmeye çalışıldığında, pankreas kanseri tanının gecikmesine neden olabilir. Memorial Antalya Hastanesi Genel Cerrahi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Alihan Gürkan, pankreas kanseri ve cerrahisi hakkında bilgi verdi.
 
Erken Teşhis Önemli
Tanı için iyi bir ultrason ile pankreastaki kitle görülebilmektedir.
Bunun dışında tomografi, pet-CT ve en önemlisi endoskopik ultrasonografi, özellikle kitlelerin yeri ve lokalizasyonunu tespit etmede çok başarılıdır.
 
Modern yöntemlere rağmen henüz etkili bir ilaç tedavisi geliştirilemeyen pankreas kanserine ancak cerrahi yöntemler ile müdahale edilebilmektedir.
 
Cerrahide, tümörün olduğu yere yönelik pankreasın kısaltılıp çıkarılması, pankreasın baş kısmındaysa oldukça kompleks bir ameliyat olan whipple ameliyatına başvurulması söz konusudur.
 
Açık ve kapalı cerrahi pankreas tümörünün her türünde uygulanabilir. Pankreas başı tümörlerinde laparaskopik cerrahi için deneyim mutlaka gereklidir çünkü oldukça zor bir cerrahidir. özellikle etrafta büyük damarların bulunması, tümörün bunlarla olan ilişkisi cerrahiyi zorlaştırır.
İlerleyen dönemlerde tümörün büyüyerek onikiparmak bağırsağını ve safra yollarını tıkamasıyla ortaya çıkacak sarılık, bulantı ve kusma şikayetlerinin giderilmesi adına ameliyatın önemi büyüktür.
 
Pankreas Dostu Besinler ...
Zerdeçal: Popüler bir baharat olan zerdeçal, pankreasınıza fayda sağlayabilir.
Bu baharat yüksek kan şekerini kontrol etmek ve diyabeti önlemek açısından da önem taşır.
 
Siyah üzüm: Pankreas için diğer yararlı bir meyve ise siyah üzümdür.
 
Siyah üzüm, serbest radikal hasarına karşı pankreas dokularını koruyabilecek diğer güçlü bir anstioksidan olan resveratrola bileşiğine sahiptir. Serbest radikal hasarına karşı koruma yaparak pankreas kanseri riskini azaltmaya yardımcı olur. İyi bir pankreas sağlığı için, her gün bir avuç siyah üzüm yiyin.
 
Sarımsak: Sarımsak antioksidana ve pankreas kanserini önleme özelliğine sahip olan alisin bileşiği içermesiyle büyük önem taşır. Şeker düşürücü özellikleri ile diyabet hastalığını tedavi eder ve önler. Her gün aç karnına 2-3 diş sarımsak yiyin.
 
8 Belirtiye Dikkat
1.pozisyona geçince artan karın ağrısı
2. Gaz sancıları, şişkinlik
3. Kusma ve iştah kaybı
4. Koyu renkli ya da kanlı idrar
5. Genel halsizlik
6. Karaciğer ve safra kesesinde büyüme
7. Kaşıntı
8. Varis
 
Pankreas Kanserinin Nedenleri
 %30 oranında sigara kullanımı
 İleri yaş
 Daha çok protein ağırlıklı, meyve ve sebzeden yoksun beslenmek
 Obezite
 Petrol ve kimyasal maddelere maruz kalmak
 Uzun süre tedavi edilmeyen kronik pankreas iltihabı Diyabet


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

   
 
 

Benzer Haberler