4 Balığın Faydası Saymakla Bitmiyor

4 Balığın Faydası Saymakla Bitmiyor

Yağda eriyen A ve D vitaminleri yönünden oldukça zengin içerdiği doymamış yağ asitleri sayesinde kalp ve damar ...

4 Balığın Faydası Saymakla Bitmiyor
Yağda eriyen A ve D vitaminleri yönünden oldukça zengin içerdiği doymamış yağ asitleri sayesinde kalp ve damar hastalıklarına karşı korur. 
 
Hamsinin Faydaları
Hamsi yapılan araştırmalara göre ani kalp nedeniyle ölümleri de azaltıyor. Kılçığı ile yenilen bir balık olan hamsi içeriğindeki magnezyum ve kalsiyum ile kemik ve dişlerin gelişiminde önemli rol oynadığı için bebek ve çocukların tüketmesi çok önemli. Ancak kızartmasından kaçının.
 
 Lüferin Faydaları 
Kilo kontrolü sağlamaya çalışanlar için birebir olan lüferin 100 gramında sadece 144 kalori var. İçerisinde yüzde 69 oranında protein bulunan lüferin 100 gramı bir yetişkinin günlük alması gereken omega 3 miktarına eşit.
 
Zengin içeriği ile kalp sağlığını destekleyen lüferde atardamar sağlığı için önemli potasyum ve yüksek düzeyde antioksidan etkiye sahip selenyum bulunuyor.
 
Palamutun Faydaları 
Vücutta üretilmeyen, dışarıdan besinlerle vücuda alınması gereken çoklu doymamış yağ asitleri olan EPA ve DHA açısından zengin balıkların başında geliyor.
 
Yüksek protein ve D vitaminine sahip olan palamut kanın damarda daha akışkan olmasını sağlıyor, kan dolaşımını iyileştiriyor. Ancak kızartma yerine fırında pişirilmesi daha sağlıklı olanı.
 
Uskumrunun Faydaları 
Yağlı bir balık olan uskumru diğer balıklara göre daha fazla B12 ve D vitamini içeriyor. D vitamini içeriği ile kemikleri güçlendirirken 100 gram uskumru tüketen bir kişi haftada alması gereken b12 ihtiyacının tamamını karşılıyor.
 
Bu sayede düşünme ve algılamada zorlanma ile depresyon etkileri ortadan kalkabiliyor. Omega 3 yağ asidi açısından da zengin olan uskumru, bilişsel zihinsel ve fiziksel fonksiyonlar için son derece faydalı. 
 
Geleneksel Türk Mutfağı, Osmanlı Saray Mutfağında Türk Mutfağında Balığın Yeri Ve Önemi 
Balık ve çeşitleri Osmanlı saraylarında devamlı var olmuş bir tattır. Dolayısı ile balık yemeklerinin köklü bir tarihi geçmişi vardır. Özellikle İstanbul'un fethi ile balığın tüm Anadolu'ya yayıldığını görmekteyiz. 
 
İstanbul'un fethi sadece şehir ile değil Bizans mutfağının da kültürümüze girmesini sağlamıştır. Bizans mutfağında balık ve deniz ürünleri geniş yer tutmaktadır. Kalamar, ıstakoz, istiridye gibi su ürünleri Osmanlı mutfağında kırmızı etten sonra gelmekteydi. O dönemlerde deniz ürünleri Osmanlı halkı ve Osmanlı hanedanı için yeni bir lezzet konumundaydı. Bu yüzden de alışmak zaman almıştır. 
 
Osmanlı sokaklarında yer alan tavernalarda meze olarak deniz ürünlerini farklı sunumlar ile karşımıza çıkmaktadır. Mesela marine etme, kurutma gibi. Oldukça sevilen lezzetler arasına girmiştir. 
 
Balık avlamak Osmanlı hanedanı arasında bir spor aktivitesi olarak uygulanmıştır. Özellikle de lüfer avına çıkılması erkekler için önemlidir. 
 
Not;
Türk Aşçı Haberleri Olarak İnternet üzerinde yapmış olduğumuz bir araştırmada sizlere layık bulduğumuz “Fırında nefis levrek tarifi/ Fırında büyük balık nasıl pişirilir” ile ilgili alternatif bir videonun sunumundan da faydalanabilirsiniz. 
 

 



Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

   
 
 

Benzer Haberler