Et Hijyeni Nedir?
Bir insanın sağlıklı bir şekilde beslenebilmesi için mutlaka tüketmesi gereken belirli gıdalar bulunmaktadır. Sağlıklı bir vücut ve sağlıklı bir bağışıklık sistemi için herkesin beslenme listesinde yer alan gıdalardan biri de et ve et ürünleridir.
Et ve et ürünleri, dünya üzerinde yaşayan insanların en çok tükettiği gıdalar içerisinde ilk sıralarda yer almaktadır. Dünya nüfusunun tükettiği et miktarı her geçen gün artmakta iken gündeme gelen konulardan biri de et hijyeni konusudur. İnsan sağlığı için et tüketiminin yanı sıra et hijyeni de son derece büyük bir öneme sahiptir. Hijyen kelimesi Latincede “sağlık” anlamına gelmektedir.
Et hijyeni ise en basit tanımı ile et üretiminin yetiştirme, kesim işlemleri, parçalama işlemleri, muhafaza etme gibi bütün aşamalarında oluşabilecek bütün risklerin ortadan kaldırılması ve bunun için gerekli tedbirlerin alınması olarak tanımlanabilir.
Gıda Hijyenini Sağlamada En Önemli Koşul Nedir?
Gıda ürünlerinin insan sağlığını tehlikeye sokmayacak şekilde tüketime uygun olarak üretilmesi, depolanması, dağıtımı ya da satışı gıda hijyeni kapsamına girmektedir. Bütün bu söz konusu aşamalarda oluşabilecek riskler için önlem alınması, risklerin kontrol edilmesi ya da risklerin ortadan kaldırılması ise gıda hijyeni olarak tanımlanmaktadır.
Gıda ürünlerinin insan sağlığını tehdit etmeyecek şekilde güvenilir bir biçimde hazırlanması, korunması ve satışa sunulması son derece önemlidir. Gıda hijyenini sağlamak için en önemli koşul ise gıda güvenliğini bozacak tehlikelere karşı gerekli önlemlerin alınmasıdır.
Gıda hijyeni için tehlike oluşturan ve gıda hijyeninin bozulmasına neden olacak üç farklı etken bulunmaktadır. Bunlar fiziksel, kimyasal ve biyolojik etkenler olarak üç farklı başlığa ayrılmaktadır.
Fiziksel etkenleri, gıda ürününün içerisine karışan yabancı bütün maddeler veya cisimler oluşturmaktadır. Kimyasal etkenlere ise gıdanın kimyasal yapısını olumsuz yönde etkileyecek tarım ilaçları, kullanılan gıda ambalajı malzemesi örnek gösterilebilir, son olarak ise özellikle gıda zehirlenmelerinin en önemli nedeni olarak biyolojik etkenlere ise toz, toprak, personel tarafından gıdada meydana gelen bakteri oluşumu gibi birçok örnek verilebilir.
Kırmızı Et Sektörü Temel Hijyen Kuralları
Kırmızı et sektörü temel hijyen kuralları aslında son derece detaylı ve geniş kapsamlı bir konudur. Ancak kısaca bahsedecek olursak temel olarak uyulması gereken hijyen kurallarının başında işyeri çalışma ortamı gelmektedir. Tavan, duvar, zemin ve pencereler , kapılar düzenli temizleme ile hijyen kurallarına uygun olarak temiz tutulmalıdır.
Kırmızı et sektörü için bir diğer önemli hijyen konusu ise havalandırma konusudur. Havalandırma sistemi kırmızı et ürünlerinin doğru bir şekilde saklanmasına uygun olarak düzenlenmelidir.
Kırmızı et ürünlerinin temas ettiği her bir yüzeyin sürekli temiz olması da temel hijyen kurallarından biridir. Atıkların doğru bir şekilde uzaklaştırılması ve çapraz bulaşmanın önlenmesini sağlamak için gerekli tedbirlerin alınması da temel hijyen kuralları arasında yer almaktadır. Kırmızı et sektöründe yer alan her işletme ve bu işletmede çalışan her personel temel hijyen kuralları konusunda mutlaka eğitilmeli ve bilgilendirilmelidir.
Et Muayenesi Nasıl Yapılır
Kırmızı et sektöründe kesimi gerçekleştirilecek hayvanın muayenesinin yapılması son derece büyük önem taşımaktadır. Aslında et muayenesinin geçmişi eski çağlara dayanmaktadır. Günümüzde ise Dünya Sağlık Örgütü sayesinde et muayenesi ile ilgili bütün detaylar uzmanlar tarafından belirlenmiştir. Et muayenesinde veteriner doktor gözetiminde hayvanın insan ve hayvan sağlığı açısından hayvansal hastalıklara sahip olup olmadığı ve buna bağlı olarak insan tüketimine uygun olup olmadığı tespit edilmektedir.
Bunların belirlenmesi için ise veteriner doktor et muayenesi için canlı muayene başta olmak üzere gerek görmesi durumunda farklı muayene yöntemleri kullanabilmektedir.
Et hijyenine büyük bir önem gösteren Erşan Et’i tercih ederek lezzetli et çeşitlerini güvenle tercih edebilirsiniz.