Dünya Şampiyonu Peynir

Dünya Şampiyonu Peynir

Beş kıtada 40’tan fazla ülkeden 4 bin 79 oyun kullanıldığı yarışmada, Quesos y Besos (Peynirler ve Öpücükler) ticari adını kullanan bir peynir üreticisinden Olavidia adlı peynir 103 oy alarak ilk sırayı aldı.

İspanya'dan yumuşak bir keçi peyniri, düzenlenen Dünya Peynir Ödülleri'nde 'en iyi peynir' ödülünü kazandı. Olavidia adlı peynir, beş kıtada 40'tan fazla ülkeden 4 bin 79 oy içerisinde 103 oy alarak alarak birinci oldu.
 
Dünyanın en güzel peynirinin seçildiği yarışmada, İspanya’dan yumuşak bir keçi peyniri ‘en iyi peynir’ ödülünü kazandı.
 
Beş kıtada 40’tan fazla ülkeden 4 bin 79 oyun kullanıldığı yarışmada, Quesos y Besos (Peynirler ve Öpücükler) ticari adını kullanan bir peynir üreticisinden Olavidia adlı peynir 103 oy alarak ilk sırayı aldı.
 
Fransız Fromagerie Berthaut tarafından üretilen yumuşak bir peynir ise yarışmayı uzun süre birinci sırada götürmesine rağmen 98 oyla ikinci oldu.
 
İngiliz jüri Jason Hinds, oylamadan hemen önce paneldeki diğer jürilere keçi peynirinin "zengin, baştan çıkarıcı, kremsi bir dokuya" ve "yuvarlak ve sıcak bir tada" sahip olduğunu söyledi.
 
İspanya'nın kuzeyindeki Oviedo kentinden organizatörler tarafından canlı yayınlanan törende Hinds, gülümseyerek, "Sadece onunla uyumak istedim" diye ekledi.
 
Kazanan peynir üreticisinin sahibi Silvia Pelaez, “İspanya'nın güneyinde, yaygın olarak ihraç edilen zeytinleriyle tanınan bir şehir olan Jaen'de küçük mütevazı bir peynir üreticisiyiz" dedi.
 
Resmi olarak Lacteos Romero Pelaez olarak bilinen peynir üreticisinin sadece altı çalışanı olduğunu da sözlerine ekleyen Pelaez, "Günlük emeğin bir ödülü var" dedi.
 
Peynir çeşitlerinden Keçi peynirinin ortasında jürinin gözüne çarpan siyah bir şerit bulunurken, yarışma organizatörleri, peynirin " sert ve beyaz bir kabuk (Penicillium camemberti) oluşturduğu ve zeytin çekirdeği külü ile olgunlaştırıldığını" söyledi.
 
Peynir ödüllerini organize eden İngiltere merkezli Guild of Fine Food'un genel müdürü John Farrand, verdiği demeçte, başlığının "dünya şampiyonu peynir" olduğunu söylerken, "Jüriler onu dünyanın en iyi peyniri olarak görüyor. Yeni tacı var" diye konuştu.
 
En İyi Peynir Unvanını Aldı
 
Özellikle İspanyol üretici Quesos y Besos’un ürettiği yumuşak bir keçi peyniri olan Olavidia, 45 ülkeden 4.079 başvuruyla listenin zirvesinde yer aldı. 2019’dan beri ödül almayan dünyanın en iyi peyniri unvanını aldı.
 
Olavidia En İyi Unvanını ABD’li Firmadan Aldı
 
Olavidia meşaleyi ödüller en son 2019’da İtalya‘nın Bergamo kentinde düzenlendiğinde ünvanı alan ilk Amerikan peyniri olan Rogue River Blue’dan aldı.
 
Gördüğüm Hiçbir Şeye Benzemiyor
 
Bu yılın kazananına gelince, özellikle İngiliz yargıç Jason Hinds, 2017’de üretilen keçi peynirini “daha önce gördüğüm hiçbir şeye benzemiyor” olarak anlattı. Özellikle Görünüşü çok orijinal ve beni hayal kırıklığına uğratmadı.
 
Zeytin Çekirdeği Külü Tabakası
 
Bilhassa gösterişsiz, baştan çıkarıcı, yastıklı, sıcak ve rahatlatıcı. Organizatörler, peynirin “Penicillium Candidum ve ortasından geçen bir zeytin çekirdeği külü tabakası ile olgunlaştırıldığını” açıkladı. Ve ürünün belirgin siyah şeridini açıkladı.
 
Yarışma Nasıl Yapılıyor?
 
Yarışmada özellikle peynirin özelliklerini sundular. Ondan sonra, 16 jüri üyesi de tadına bakar. Ve puanlarını birden ona kadar gösteren bir kart kaldırır. Özellikle Bu oylar birer birer gerçekleşir. Ve Olavidia tartışmaya açık son peynirdi.
 
Büyük Puan Alarak Zirveye Oturdu
 
Peynir 103 puan alarak zirveye oturdu ve önceki lideri şaşırttı. 98 puan alan Marc de Bourgogne yumuşak bir Fransız peyniri…
 
Küçük Bir Aile İşletmesi
 
Guild’in genel müdürü John Farrand, “Dünya Peynir Ödülleri otuz yılı aşkın bir süre önce küçük esnaf peynir yapımcılarının çalışmalarını sergilemek için kurulduğundan, küçük bir aile işletmesi peynircilik işletmesinin bir kez daha büyük ödüller aldığını görmek bana büyük bir zevk veriyor.”
 
Dört Binden Fazla Peynir Vardı
 
Dünya Peynir Ödülleri’nin organizatörleri Fine Food da açıklama yaptı. “Dünyanın her köşesinden 4.000’den fazla peynir vardı. Bir alanda öne çıkmak inanılmaz bir başarı…
 
Orijinal Çantalar Da Sunuyor
 
Ancak özellikle Quesos y Besos’un Olavidia’sı açıkça her şeye sahipti. Olağanüstü bir görünüm, aroma, doku ve lezzetin yanı sıra orijinal çantalar da veriyor.”

 



Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

   
 
 

Benzer Haberler