Yamula Patlıcanı Nedir?

Yamula Patlıcanı Nedir?

Kayseri Yamula Patlıcanı ne zaman çıkar? Yamula Patlıcanı nedir? Yamula Patlıcanı nasıl kurutulur? Yamula Patlıcanı'nın Ayırt Edici Özellikleri Nelerdir? ızılırmak vadisi dolayısıyla Yemliha Kasabası İç Anadolu..

Yamula Patlıcanı Nedir?
 
Yöresel Mutfaklarımızdan Kayseri İline Ait Yamula Patlıcanı Hakkında En Çok Sorulan Sorular Nelerdir? 
 
Yamula Patlıcanı kaç TL? Yöresel Ürünlerimizden Yamula Patlıcanı nedir? Yamula Patlıcanı'nın özellikleri nelerdir? Yamula Patlıcanı nerede bulunur? Bostan Patlıcanı ile ilgili Değişik patlıcan yemekleri Tarifleri nelerdir?
 
Kayseri Yamula Patlıcanı ne zaman çıkar?
Coğrafi işaret tescilli Yamula Patlıcanının hasadı 20 Temmuzdan sonra başlar.
 
Yamula Patlıcanı kaç TL?
Ulusoy, tarlada kilogramı 70 kuruş olan Yamula patlıcanının pazardaki fiyatının 2,5 ila 3 lira arasında değiştiğini sözlerine ekledi. Gençliğinden bu yana patlıcan tarlasında çalışan 50 yaşındaki Ayşe Çoban ise mart ayından bu yana patlıcan ekimiyle uğraştıklarını anlattı.
 
Yöresel Ürünlerimizden Yamula Patlıcanı nedir?
Yamula Patlıcanı'nın özellikleri nelerdir?
 
Çapı 5 ile 6,5 santim arası değişmekte, meyve uç şekli yuvarlak, meyvede eğrilik derecesi hafif, ticari hasatta meyve kabuğu beyaz çizgili ve orta derece parlak olup rengi leylaktır (açık mor). Damarlılık yoktur; dişi çiçek izi yoktur; meyve uç şekli çeltikli olmayıp düzdür.
 
Yamula Patlıcanı nerede bulunur?
Özellikle Kayseri ve civarı illerin patlıcan üretimini Yamula patlıcanı oluşturmaktadır.
 
Yamula Patlıcanı nasıl kurutulur?
İpe dizdiğiniz patlıcanları güneş alan bir yere asın. Güneş ışıklarını ne kadar aldığına bağlı olarak 7-12 gün arasında bekletin. Bir diğer yöntem için ise kemer ya da bostan patlıcanları kullanabilirsiniz. Patlıcanlarınızın sap kısımlarını sabit bırakarak çok derine girmeden yelpaze şeklinde kesin.
 
Bostan patlıcanı ile ne yapılır?
 
Bostan Patlıcanı ile ilgili Değişik patlıcan yemekleri Tarifleri nelerdir?
 
* Fırında Kıymalı Bostan Patlıcan Oturtması
* Patlıcan Pizza. 
* Patlıcanlı Spaghetti.
* Kıymalı Bostan Kebabı.
* Tavuklu Patlıcan Çanağı.
* Patlıcan Salatası (videolu).
* Lezzeti Garanti Saksı Kebabı Tarifi.
* Kıymalı Bostan Patlıcan Kebabı.
 
Kurular nasıl saklanır?
 
"Kurutulmuş sebzeler nasıl saklanır?" diye sorduğunuzu duyar gibiyiz. Bu noktada özenle kuruttuğunuz sebzeleri; ipe dizili şekilde buzdolabının derin dondurucu bölümünde, konserve yapılarak ya da ufalanıp kavanozlara doldurularak güvenle saklanabilir.
 
Yamula nereye bağlı?
 
Yamula 38.886471 enlem ve 35.261662 boylamda yer almaktadır. Kocasinan ilçesine bağlıdır. Yamula haritası Kayseri ili içinde nerede olduğu harita merkezinde gösterilmektedir. Rakımı (deniz seviyesinden yüksekliği) 1015 metredir.
 
Yamula Patlıcanı'nın özellikleri nelerdir?
 
Meyve genel şekli beyzi (uzunca yumurtamsı - silindirde), uzunluğu 14-17 santim  arasında değişmekte olup eğriliği yok veya çok hafif düzeydedir. Çapı 5 ile 6,5 santim arası değişmekte, meyve uç şekli yuvarlak, meyvede eğrilik derecesi hafif, ticari hasatta meyve kabuğu beyaz çizgili ve orta derece parlak olup rengi leylaktır (açık mor). 
 
Yamula Patlıcanında Damarlılık yoktur...
 
Patlıcan Çeşitlerinden Yamula Patlıcanında Dişi çiçek izi yoktur...
 
meyve uç şekli çeltikli olmayıp düzdür. Çiçek zarfının altında antosiyalin renklenmesi yok veya hafif bulunmakta ayrıca küçük olup dikenlilik azdır. Meyve et rengi beyazımsı olup çekirdeklilik yok veya çok azdır. Fizyolojik olumda yani tohum bağlama döneminde meyve kabuk rengi sarı olmaktadır. Erkenciliği yanında fizyolojik olum zamanı erkencidir.
 
Yamula patlıcanı'nın Ayırt Edici Özellikleri Nelerdir?
 
Ticari hasatta meyve kabuğu beyaz çizgili ve rengi leylaktır (açık mor); meyve et rengi beyazımsı olup çekirdeklilik yoktur; dolayısıyla yemek yapımında tercih edilmektedir.
 
yamula patlıcanının kalitesinde Kızılırmak faktörü nedir?
 
Yemliha Kasabası Kayseri merkezinin 30 km kuzeyinde ve arazisinden Kızılırmak geçmektedir. Kızılırmak yüzyıllar önce sürekli yatak değiştirerek şimdiki güzergahına geçmiştir. Bu nedenle Sivas ilinden itibaren dağlardan çeşitli mineraller alüviyal toprakların taşınması neticesinde patlıcan üretim alanı oluşmuştur. Sulamada kullanılan Kızılırmak adı gibi bulanık akmakta ve çeşitli mineraller içermektedir. 
 
Kızılırmak vadisi dolayısıyla Yemliha Kasabası İç Anadolu ve Kayseri'de kendisine has mikroklima özelliği taşımaktadır. Bu mikroklima özelliği Yemliha merasında bitki deseninde komşu ilçe ve kasabalardan farklılıklar göstermektedir. Yemliha'nın iklim özellikleri Kayseri ilimizin 32 yıllık iklim değerleri ortalamasında en düşük sıcaklıkta 10 derece pozitif rutubette yüzde 20 artı değerindedir.


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

Benzer Haberler