• Zerdeçalın Önemi ve  Faydaları

    Zerdeçalın Önemi ve Faydaları

  • Zerdeçalın Önemi ve  Faydaları

    Zerdeçalın Önemi ve Faydaları


Zerdeçalın Önemi ve Faydaları

Çok eski yıllardan bu yana şifa kaynağı olarak kullanılmakta olan Zerdeçal, Kolon kanseri, meme kanseri ile cilt...

Zerdeçalın Önemi ve  Faydaları
Daha çok yemeklerde baharat olarak kullanılan Zerdeçal Zencefilgiller familyasındandır. Anavatanı Doğu Hindistan’dır. Diğer bir adı da Hindistan Safranı olan çok yıllık bir bitkidir. Sarı renkte olan çiçeklerinin yanında yaprakları sivridir. 
 
Safrana benzeyen boyalı bir madde çıkartılmaktadır. Bitkinin sap kısmında bulunan kökü andıran uzantılardan Zerdeçal tozu yapılmaktadır. Zerdeçal yemeklere ve kumaşlara renk vermek amacı ile de kullanılmaktadır.
 
Demir, potasyum, B6 ile C vitamini, manganez ve değerli mineraller içermektedir.
 
Zerdeçalın Sağlığa Faydaları
Çok eski yıllardan bu yana şifa kaynağı olarak kullanılmakta olan Zerdeçal, Kolon kanseri, meme kanseri ile cilt kanserinin ve prostat kanserinin önlenmesinde önemli rol oynamaktadır. İçeriğinde yer alan kurkumin ayrıca kansere yakalanan kişilerde kanser hücrelerinin yayılmasını da geciktirmektedir.   İlerleyen yaş ile birlikte gelen bunama ve Alzheimer’a yakalanma riskini büyük oranda azaltmaktadır.  
 
Anti bakteriyel özelliği sayesinde haricen uygulanarak cilt üzerinde ki yaraların tedavi edilmesinde etkilidir. Antioksidan etkisi sayesinde vücutta biriken zararlı maddelerin dışarı atılmasını sağlar. Kanı temizleyerek damar tıkanıklığını engeller. Kalp rahatsızlığı riskini azaltır.
 
Zerdeçalın Kanser Tedavisine Faydaları:
Amasız bir hastalık olarak görülen kanserin doğal yollar ile tedavi edilmesi aşamasında ilk akla gelen zerdeçaldır. Kanserli hücreler ile mücadele ederek hücre yenilenmesini hızlı bir şekilde destekleyen zerdeçal prostat kanseri, kolon kanseri, meme kanseri gibi ülkemizde de sık sık görülmekte olan kanser türleri ile mücadele edilmesini sağlayan en etkili ve en doğal yöntemlerden birisidir.
 
Zerdeçal Romatizam Ağrılarını Giderir:
Zerdeçal, anti enflamatuar özellikleri yardımıyşa osteoarterit ve romatoid arteritsorunlarını giderebilir. Buna ek olarak, zerdeçalin antioksidan özelliğ  hücrelere zarar veren serbest radikalleri yok eder. Bunun yanında hafig eklem ağrılarına, romatizma ağrılarına ve iltihaplara iyi gelir, ağrıları giderebilir.
 
Zerdeçal Diyabeti Dengeler: 
Zerdeçal orta düzey diyabet sorunların giderir, insürlin görvi gördüğü için  kan şekerini sağlıklı bir seviyde tutar.. Bir başka önemli yararı ise  tip 2 diyabetin başlamasını önleyebilir..
 
Zerdeçal Kolesterol Seviyesini Dengeler: 
Araştırmalar gıda olarak zerdeçalin kolesterol seviyedini dengelediğini ortaya koymuştur.
 
Bağışıklık Sistemini Güçlendirir: 
Vücudun bağışıklık sistemini uyaran yardımcı lipopolisakarit olarak bilinen bir madde içerir.  Bu madde bakterilere, iltihap ve   serbest radikallere karşı etklidir.. Eğer bir soğuk, öksürük veya grip sorununuz var ise ılık bir bardak süte bir çay kaşığı zerdeçal tozu karıştırın ve için. Bu kendinizi daha iyi hissetmenizi sağlayacaktır.
 
Zerdeçal Bağışıklık Sistemini Güçlendirir: 
Zerdeçal doğal bir antiseptik ve antibakteriyel madde olarak değerlendirilebilir ve etkili bir dezenfeke aracı olarak kullanılabilmektedir. Kesik ve yanık yaralarının üzerine zerdeçal tozu serperek mikrop kapmasını engelleyebilir ve daha hılzı iyileşmesini sağlayabilirsiniz.
 
Zerdeçal Kilo Vermeye Yardımcı Olur:
Zerdeçal tozu ideal vücut ağırlığının korunması için çok faydalı olabilir. Obezite ve diğer kilo ilgili hastalıkları tedavi amaçlı olarak zerdeçal çayı kullanılabilir. Yemek esnasından bir çay kaşığı zerdeçal tozu tüketmek yeterli olacaktır.
 
Zedeçal Alzheimer Hastalığı Önleyebilir: Bir beyin hastalığı olan Alzheimer hastalığını giderebilir. Beyinde oksijen artışını hızlandırarak hastalığın ilerlemesini yavaşlatabilir hatta durdurabilir.
 
Zerdeçal  Sindirim Sistemi Sağlığını Korur: 
Safra kesesine inanılmaz faydaları vardır, şişkinlik ve gaz sorunlarını giderebilir. Çiğ bir şekilde zerdeçal tüketimi sindirim sistemi sorunlarının ortadan kalkmasına yardımcı olabilir.
 
Karaciğer Hastalıklarına İyi Gelir: 
Vücutta bulunan toksinlerin temizlenmesine yardımcı olur.Zerdeçal yanı zamanda kan dolaşımını hızlandırarak vücut ısısının kourunmasını sağlar, bünyenin daha hızlı temizlenmesine yardımcı olur.
 
Zerdeçal Suyunun Faydaları:
Zerdeçali güçlü bir kaynağı yapan içerdiği 300’den fazla antioksidandır.  Ham zerdeçal tüketimi sağlık açısından daha faydalıdır. Sütle seyreltilerek tüketmekte mümkün.
Artrit tıbbi müdahale gerekirebilen ağır bir kemik bozukluğu hastalığıdır. Zerdeçal suyu artrit hastalığına yakalanma riskini zalatır.
Alzheimer hastalığı kişinin kademeli hafıza kaybına uğramasına neden olur ve düzenli zerdeçal tüketimi bu hastalığa yakalanma riskini azaltır.
Zerdeçal suyunun kanseriönleyici özelliği vardır.
Sindirim sistemi rahatsızlığını giderebilir. Zerdeçal suyu bünyede metabolik oranı arttırarak hazmı kolaylaştırır.
İçerdiği zengin asitler mide sağlığı için faydalıdır. Midenin ihtiyaç duyduğu asit ve asit oranını dengeler.
Vücutta kan enfekseiyonlarına neden olan toksinlerin dışarı atılmasını sağlar.
Karaciğer sağlığını koruyan bileşen ve maddeler içerir.
Kolesterolü dengelemeye yardımcı olur.
Kanda şeker seviyesini dengeleyerek diyabet hastalığına yakalanma riskini azaltır.
 
Zerdeçal Çayının Faydaları:
Zerdeçal çayı eski çağlardan itibaren hastalıkları tedavi amaçlı olarak kullanılmaktadır. Günümüzde yapılan bir çok bilimsel araştırma sağlığa faydalarını ıspatlamıştır, bunlardan başlıcalarını şu şekilde sıralayabiliriz;
Etkili bir antioksidan olduğundan dolayı neredeyse bürün organları korur.
Zerdeçal çayı kan pıhtılaşmasını önler.
Bütün vücudu temizleyebilen zerdeçal çayı özellikle karaciğer çok yardımcı olur.
Mide ekşimesi, gastrit gibi sindirim sistemi sorunlarını giderir.
Çok iyi bir antidepresandır, sindileri ve kasları güçlenirir, sakinleştirir.
Kilo vermeye yardımcı olur.
 
Zerdeçal Çayı Nasıl Hazırlanır: Zerdeçal çayının hazırlanması gayet basittir.
 
Malzemeler:
Zerdeçal – 1 çay kaşığı
Su – 4 su bardağı
Saf ham bal , taze limon suyu,  rendelenmiş zencefil – 1 tatlı kaşığı (isteğe bağlı – tat için)
 
Hazırlanışı:
Bir cezveye su ve zerdeçali koyun ve 15 dakika kaynamaya bırakın. Daha sonra sıvıyı süzün ve olası atıklardan ayırırn.Tüketilmeden önce bal veya limon suyu veya rendelenmiş zencefil ekleyin. Günde 1-2 bardak içmenin bir sakıncası olmaz.
 
Zerdeçalin Zararları: 
Zerdeçal aşırı kullanılmadığı sürece sağlıklı bir besin kaynağıdır. Bunun yanında bünyeye göre yan etkileri değişebilir. Genelde tüketimine dikkat edilmesinde fayda var. Aşırı ve yanlış kullanılması durumunda lu sağlık sorunlarıyla kaşılaşmak mümkün;
 
Baharatlara karşı duyarlı kişilerde kramp ve gaz sorunlarına neden obilir.
Aşırı kullanılması durumunda kalp çarpıntısına neden olabilir.
Çok fazla tüketildiğinde kusmaya neden olabilir.
Kanama bozukluğu olan kişilerin uzak durması gereken bir besin kaynağıdır. Kanıc incelttiği için ameliyat olacak veya yeni ameliyat olmuş hastalarda geçici süre uzak durmalıdırlar.
Karaciğer hastalarının doktorlarına danışarak tüketmeleri önerilir.
Diyabet hastalarına faydalıdır ama kullanımına ve dozuna dikkat edilmelidir.
Aşırı kullanım, kan hücrelerine zarar verebilir.
Warfarin ve aspirin gibi ilaçlar ile kesinlikle tüketilmemelidir.
 
Tavsiyeler
Zerdeçal adı çok az duyulan ama sağlık açısından çok fazla faydası olan bir bitki türü. Süte ve bal ile karıştırılarak ve çiğ olarak tüketildiğinden faydalarından maksimum düzeyde yararlanmak mümkün. Gebe anne adaylarının ve çocukların tüketimini doktor kontrolünde yapmalarını öneriyoruz.


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

   
 
 

Benzer Haberler