Mide Ekşimesine Ne İyi Gelir?

Mide Ekşimesine Ne İyi Gelir?

Ara sıra yaşanan mide ekşimesine iyi gelen yiyecekleri ve hangi yiyeceklerden uzak durmanız gerektiğini yazımızda...

Mide Ekşimesine Ne İyi Gelir?
 
Ancak hafif öğünlerden sonra bile mideniz ekşiyorsa ya da haftada 2-3 gün mide ekşimesi oluyorsa bu durum reflü veya gastrit gibi bir diğer hastalığın belirtisi olarak görülebilir.
 
Reflü ve gastrit tedavisinde erken teşhis önemlidir ve doğru beslenme ile belirtilerini önemli oranda azaltmak mümkündür.
Ara sıra yaşanan mide ekşimesine iyi gelen yiyecekleri ve hangi yiyeceklerden uzak durmanız gerektiğini yazımızda bulabilirsiniz.
 
Mide Ekşimesine İyi Gelen Yiyecekler
Mide ekşimesi çoğunlukla aşırı mide asidi üretimi nedeniyle yaşanır. Mide asidi gıdaların parçalanması için gereklidir ve normal koşullarda mide zarına zarar vermez.
 
Ancak mideniz normalden fazla mide asidi üretiyorsa ve reflünüz varsa bu asit yemek borusuna çıkabilir. Yemek borusunun yüzeyi mide asidi için uygun bir ortam değildir ve asit bir süre sonra yemek borusunu tahriş etmeye başlar. Bunun sonucu olarak göğüste ağrı, yanma hissi yaşanabilir.
 
Ayrıca mide zarının ülser nedeniyle hasar görmüş kısımları mide asidine karşı savunmasız hale gelir ve yanma hissine, mide ekşimesine yol açar.
 
Mide ekşimesini önlemek için mide asidi üretimini arttıran, sindirimi zor gıdalardan uzak durmalısınız. Ara ara mide ekşimesi yaşıyorsanız ağır yağlı ve baharatlı bir et yemeği sonrası midenizin ekşimesine şaşırmamanız gerekiyor.
 
Ayrıca mide asidi miktarını arttıran portakal, greyfurt gibi asitli meyveler özellikle reflü hastalarında göğüs ağrılarına ve mide asidinin ağıza gelmesine yol açabilir.
 
Bunlar dışında kahve ve kafeinli diğer içecekler, çikolata, nane ve alkolünde mide ekşimesini şiddetlendirdiği bilinmektedir.
 
Şu anda yaşadığınız mide ekşimesine çözüm arıyorsanız aşağıdakileri deneyebilirsiniz.
 
Sırt üstü uzanmayın. Oturur pozisyonda, sırtınız dik bir şekilde ayaklarınızı uzatabilirsiniz.
Yemekten sonra kahve, çay içmeyin, tatlı yemeyin.
Mide asidini azaltmak için bir parça ekmek yiyebilirsiniz.
Yemekten hemen sonra sizi fiziksel olarak zorlayacak aktivitelerden kaçının.
 
Sakız çiğnemek mide asidini bir miktar azaltabilir. Ancak uzun süre sakız çiğnemenin gaza neden olabileceğini unutmayın.
Sigara kullanıyorsanız mide ekşimesi geçene kadar içmeyin.
Karnınız acıktıysa 1 adet haşlanmış ve ılık patates yiyebilirsiniz.
Ilık zencefil çayı yemek borusunu temizler ve midenizi rahatlatır.
Yatakta sırt üstü uzanın ve başınızı yüksekte tutacak şekilde ekstra yastık kullanın.
 
Mide Ekşimesine Tedbir Almak
Aşırı yağlı yemekler yemeyin
Öğünlerinizi küçültün öğün sayısını arttırın
Aşırı baharatlı yemekler yemeyin
Asitli meyvelerden uzak durun
Kafeinli içecekler içmeyin
Kola gibi gazlı içecekler içmeyin
Çikolata yemeyin
 
Cips, kraker gibi atıştırmalıkları azaltın
Mide ekşimesine ne iyi gelir? sorusundan çok mide ekşimesi nasıl önlenir? sorusunu sormak daha doğru çünkü mide ekşimesi yediklerinizle yakından ilgili bir rahatsızlıktır.
Öğünlerinizi hafif tutmaya çalışın ve midenize yüklenmeyin. Mide ekşimesine neden olan gıdalar kişiden kişiye farklılık gösterebilir bu nedenle sizi rahatsız eden gıdaları not alabilirsiniz.
Mide ekşimesi aldığınız tüm tedbirlere, beslenmenize dikkat etmenize rağmen tekrar ediyorsa daha etkili bir tedavi ve altında yatan başka bir sağlık sorunu olup olmadığını öğrenmek için doktora gitmenizi öneririm.
 


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

   
 
 

Benzer Haberler